начало

Водещи юристи обсъждат проблемите при прилагането на ХОПЕС в България Водещи юристи обсъждат проблемите при прилагането на ХОПЕС в България

Задължения, прехвърлени към факторингова фирма

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължения, прехвърлени към факторингова фирма

Мнениеот jumeirah » 28 Яну 2015, 21:18

Здравейте.
Имам две неплатени задължения към мобилен оператор. Казвам две, защото са натрупани на два различни клиентски номера на едно и също име - моето. Едното е около 125 лева, а другото около 90 лева.
Задължението за 90 лева е излязло януари 2011. тоест минали са вече 3 години(ако все още има такъв срок като давност на задължение), а другото е от май 2013, но не съм сигурна. Така ми казват, но имам други спомени.
Задълженията ми изглежда са продадени на факторингова фирма за събиране на стари задължения. От там ми се обаждат и ми казват, че ако не платя 180 лева(не знам това от къде дойде, защото не ми отговарят. Казват, че е към същият оператор обаче) до 31.01 ако ли не ще заведат дело срещу мен и накрая ще платя 1000 лева.
Преди време моя позната имаше задължения към ЧЕЗ в размер на 600 лева, заведоха дело и плати на разсрочено плащане само 800, тоест 200 лева разноски по дело.
Първият ми въпрос е могат ли наистина да ме осъдят за задължение по-малко от минималната работна заплата и могат ли да вземат автомобил на мое име, които реално не струва повече от 1000 лева пазарна цена?
И могат ли да начисляват някакви лихви върху това задължение, за да стигне то сумата от 1000 лева, с която ме заплашват.
И могат ли да ме осъдят да им платя задължение от преди повече от 3 години?
Наистина нервите ми не издържаха, защото в момента съм в затруднено положение и им се развиках, при което получих подигравки в отговор. Нямам думи какви хора са.

Благодаря Ви за помощта.
jumeirah
Нов потребител

Re: Задължения, прехвърлени към факторингова фирма

Мнениеот ivanov_p » 28 Яну 2015, 21:40

Телефонисти, срамът на бранша!
Моме, я отивай да плащаш, че тези са аджамии и са те заблудили, сумата за плащане ще е по 1000 лв. за всяка от двете фактури. Имаш късмет, че си попаднала на глупави, но благородни хора.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jumeirah » 28 Яну 2015, 21:48

ivanov_p написа:Телефонисти, срамът на бранша!
Моме, я отивай да плащаш, че тези са аджамии и са те заблудили, сумата за плащане ще е по 1000 лв. за всяка от двете фактури. Имаш късмет, че си попаднала на глупави, но благородни хора.

Честно казано не разбрах какво искате да кажете. Да не плащам или е по-добре да платя?

Струва ми се много странно сумата от общо 200 лева да стане 1000.
А те не могат нищо да ми обяснят. Казват ми сума, срок и че ще ми описват имуществото.
От мобилния оператор ми казват съвсем други неща.

Благодаря Ви за отговора.
jumeirah
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Яну 2015, 22:04

Няма да стане 1000, хич не леж на тази кълка!
Ще заведат две дела по всяка от фактурите с по 25 лв. държавна такса и по 300 лв. юрисконсултски. Като извадят ИЛ ще заведат две изпълнителни дела с по минимум 108 лв. такси и по 350 лв. юрисконсултски + парите на ЧСИ-то. По всяко едно от тези дела сумата ще е около 1000 лв. или 2000, при общо 200 сега. Ако нямаш пари за двете плащаш първо по-голямото и разчиташ да те уведомят за другото. Ако мислиш, че може да ходиш през седмица в районния съд да проверяваш дали са завели дело, може да не платиш 90 лв. и да разчиташ, че ще възразиш за давност. Аз лично не бих си тровил живота месеци наред и трошил по 2 часа седмично за разходки до РС, но ти си знаеш.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jumeirah » 28 Яну 2015, 22:15

След като са минали толкова години и те са ми звънели много пъти защо не са завели дело досега? Имали са хиляди възможности.
Чувала съм, че няма как да заведат дело за задължение под минималната работна заплата. Това не е ли вярно?
jumeirah
Нов потребител

Мнениеот anita2323 » 23 Фев 2015, 17:08

Здравейте
преди години съпруга ми изтегли потребителски кредит.
По този кредит съм поръчитил аз и негов колего.
Оказа се че кредита има просрочени вноски и е прехвърлен на факторингова фирма.
Същата ме откри ми ме постави пред свъшен факт.
По време на зъкъсненията и посрочията от банката не съм получила нито едно писмо или телефонно обаждане че има проблем.
Моля за съвет и мнение
anita2323
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Фев 2015, 17:29

Нищо ново под слънцето- Иванов продължава да заблуждава хората.

anita2323 написа:Здравейте
преди години съпруга ми изтегли потребителски кредит.
По този кредит съм поръчитил аз и негов колего.
Оказа се че кредита има просрочени вноски и е прехвърлен на факторингова фирма.
Същата ме откри ми ме постави пред свъшен факт.
По време на зъкъсненията и посрочията от банката не съм получила нито едно писмо или телефонно обаждане че има проблем.
Моля за съвет и мнение

Посетете с книжата адвокат. Разбрете, че има ситуации, където участието му е наложително.
Едно трябва да ви е ясно- когато има факторингова фирма обикновено вземането е проблемно ( в конкретния случай времето навярно е направило своето, работейки за вас). Не плащайте нищо в момента, защото няма да ви ги върнат отпосле.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Фев 2015, 19:12

Естествено върхът на мъдростта е да дадеш за лаф с двама-трима адвокати 200-300 лв., вместо да платиш 200 лв. дълг и да приключиш. Тези 200-300 са за акъл, не да ти спечелят делото, за да направи някой адвокат опит да го спечели трябва да му се броят още 300 лв. отделно от консултацията.
Делата са дадени на колектори, не на фактори. Факторингът е особен вид дейност, за която даже аз не съм дорасъл, а какво остава за смотаните колектори, срамът на бранша, които поради непознаване на материята се именуват фактори, но всъщност са телефонисти. Истинските фактори не са хора с който някой иска да има работа, не за друго, а защото влагат пари и при тях рядко се стига до давност. Реално с истински факторинг се занимават банки, финансови институции или много големи фирми с бол пари.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Фев 2015, 20:51

Ако за теб е естествено да "съветваш" хората да плащат погасено по давност право на иск за вземане ( говоря за съветите ти по "мобилните въпроси"), `щото вземането може и да е твое ( цесия някаква), за мен нещата са малко по-сложни.
Няма вземане дадено за събиране на някое дъщерно дружество на банка кредитор, което да не страда от порок. А, ти имаш правото да си пееш, колкото искаш- от позицията на твоя опит, интерес и знания.
Моят опит и знания казват друго, а интерес нямам, защото от лекса нямам нито един клиент- ползвам форума по предназначение, не като лешояд.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 24 Фев 2015, 11:20

+1 :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pati2 » 25 Фев 2015, 00:28

Отрицателен установителен иск, иск за неоснователно обогатяване (ако е платено) или чл. 415, когато му дойде времето.
И аз да попитам нещо..
При факторинг сделките, прилага ли се правилото на чл. 99(3) :"Прехвърлянето има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника от деня, когато то бъде съобщено на последния от предишния кредитор."..?
Последна промяна pati2 на 25 Фев 2015, 02:01, променена общо 1 път
pati2
Потребител

Мнениеот neutralen » 25 Фев 2015, 09:35

:!: Факторинг и Цесия са различни понятия.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pati2 » 25 Фев 2015, 16:10

знам, може би не зададох коректно въпроса.
Не че някой правила на цесията не намира субсидиарно приложение при факторинга, напротив, но това дали се отнася и за разпоредбата на чл. 99(3) във връзка с чл. 9 от ЗЗД. Може ли да има отклонение от нормата в ал. 3 и цедента да НЕ съобщи на длъжника за прехвърлянето и т.н.?
pati2
Потребител

Мнениеот pati2 » 25 Фев 2015, 16:53

чл. 1, ал.2, т. 8 от Закона за банките (ОТМ.) :"..8. покупка на вземания, произтичащи от доставка на стоки или предоставяне на услуги, и поемане на риска от събирането на тези вземания (факторинг);.."
pati2
Потребител

Мнениеот neutralen » 25 Фев 2015, 16:55

:D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pati2 » 25 Фев 2015, 16:59

Чак така ли..
pati2
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 25 Фев 2015, 18:03

Напоследък телефонните лаладжии са се активизирали и плашат със всякакви погасени вземания и такси по тях. Само да не се вържеш и да платиш. Нека си звънят, само плашат гаргите. Пробвай следващия път да им поискаш писмен документ за претенциите им и ще видиш как нищо няма да дадат.
Иначе вече ти казаха - без адвокат не можеш. Хубавото е, че хонорарът му ще е за тяхна сметка
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот pati2 » 25 Фев 2015, 18:54

Документ могат да представят, но той няма да има обвързваща съда доказателствена сила в хода на едно исково производство и вземането ще трябва да се установява и с други доказателства.
pati2
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 25 Фев 2015, 19:39

pati2 написа:.... иск за неоснователно обогатяване (ако е платено) ...

Това не е много вярно.
А за отрицателен установителен иск ти трябват поне доказателства, че те претендират нещо. В момента, по подобен казус, и събирачът, и титулярът ни отказаха писмен документ за претенциите си.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот alexandar25 » 25 Фев 2015, 19:54

kdkrastev1234 написа:
pati2 написа:.... иск за неоснователно обогатяване (ако е платено) ...

Това не е много вярно. даже е подвеждащо
А за отрицателен установителен иск ти трябват поне доказателства, че те претендират нещо. точно така. В момента, по подобен казус, и събирачът, и титулярът ни отказаха писмен документ за претенциите си. в този смисъл чл. 183?

Верно е, че казваш че не се е прилагал документ, ама все пак.....ако една от страните го поиска?
Аватар
alexandar25
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ