начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Несъществуващи задължения към колекторска фирма

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Несъществуващи задължения към колекторска фирма

Мнениеот johnivanov » 10 Яну 2015, 23:26

Здравейте,
Ще съм много благодарен, ако ме посъветвате как да постъпя в една неприятна ситуация.

Надявам се достатъчно подробно описание на ситуацията:
Човек, на когото съм наследник заедно с още едно лице, почива в края на 2012 година. Починалият има сключени договори с мобилен оператор, които своевременно са прехвърлени на името на другия наследник, който е ползвател на имота на адреса, на когото са сключени договорите. След това, пролетта 2013 година в системата на оператора на името на починалия се появяват задължения в размер Х (тук се доверявам на описаното от другия наследник, на когото вярвам напълно и който е проверил това в офис на оператора). От офиса на мобилния оператор не могат да обяснят на базата на какво са възникнали тези задължения. За тях не съм уведомен до 29.12.2014 година, когато на адреса на договора (който се явява и мой постоянен адрес) е получено писмо от колекторска фирма, с която съм уведомен (по-скоро другият наседник е уведомен, аз разбирам за това днес) за извършена цесия на вземането и че имаме 5-дневен срок да платим задълженията.

Въпросите ми са няколко:
1) Има ли право да бъде извършена цесия, при положение, че операторът по никакъв начин не си е търсил вземанията в този период и цесията явно е извършена преди да бъда уведомен за наличието им?
2) Адекватно ли е първоначалното ми решение в понеделник да пусна жалба в офис на оператора за начисляване на несъществуващи задължения (не съм сигурен изобщо как трябва да се казва) и да уведомя в последствие колекторската фирма за него?
3) В случай, че вече е заведено/бъде заведено дело срещу мен, добър ли е шансът ми да го спечеля? Не знам дали се пазят (или дали въобще има) някакви документи за прекратяване на договорите на починалото лице, но поне прехвърлянето на телефонния номер е документирано, документ за него се пази и сметки се плащат редовно.
4) Има ли вариант колекторската фирма да се опита да ме "прецака" като заведе дело, призовкарите "забравят" да връчат призовка и се окажа осъден, без да съм разбрал?

Благодаря предварително за помощта.
johnivanov
Нов потребител

Re: Несъществуващи задължения към колекторска фирма

Мнениеот ivanov_p » 11 Яну 2015, 10:05

1. Да;
2. Не;
3. Не;
4. Относително.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 11 Яну 2015, 11:11

Не си губи времето тука. Върви при някой адвокат, който като види документите ще ти каже какво трябва да се направи :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот johnivanov » 11 Яну 2015, 15:49

Благодаря, вероятно в началото на следващата седмица точно това ще направя (ще се обърна към адвокат).

Само не разбрах защо ivanov_p отговори на въпрос 3 с категорично "не". При положение, че е сигурно, че задълженията са неправилно начислени (как начисляваш задължения на починал човек 6 месеца след като е починал при положение, че наследниците му са прехвърлили номерата по договора на свое име и са си плащали междувременно), не виждам как може това да е вярно. Защото ако е, това означава, че мобилните оператори (и не само) могат да начислят всякакви задължения (включително поради човешка грешка/бъг в електронните им системи), да не те уведомят за тях с периода на давност без 1 ден и след това да те осъдят, а ти нищо да не можеш да направиш. Струва ми се скандално и невъзможно (макар че живеем в България).
johnivanov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Яну 2015, 19:26

Ще ми вярваш защото се занимавам с това!

Като си умрял не дължиш, защото събирането е трудно, но това, че покойникът не е говорил по телефона не означава, че не са му начислявани такси, както се начисляват на всеки, който има договор и не разговаря. За разлика обаче от човека дългът не умира и някой трябва да го плати, а този някой е наследникът. Виждаш ли колко е просто?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот johnivanov » 11 Яну 2015, 20:03

А аз обясних вече, че номерът е бил прехвърлен междувременно, договорът е прекратен и за същия номер са плащани месечни такси за разглеждания период. Според мен също е доста просто.
Във всеки случай в следващите дни ще се консултирам с адвокат.
johnivanov
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 11 Яну 2015, 20:16

Не слушай Иванов, върви при адвокат :D
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ