начало

Сарафов: Няма да допуснем банди, хулигани и насилници да тормозят гражданите Сарафов: Няма да допуснем банди, хулигани и насилници да тормозят гражданите

Объркан час на нарушението, описано в НП

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Объркан час на нарушението, описано в НП

Мнениеот dankov » 18 Ное 2014, 19:58

Получено е наказателно постановление с объркан час на извършване на нарушението. Според Вас, възможно ли е да се обжалва НП, на основание незаконосъобразност ?
dankov
Младши потребител

Re: Объркан час на нарушението, описано в НП

Мнениеот TheOldMan » 18 Ное 2014, 21:18

Ами ... къде сте гледали като сте подписвали акта? Защо не обърнахте внимание на актосъставителя за тази грешка? :)
По принцип точния час няма някакво особено значение. По-важното е че наистина сте се съгласил с подписа си че сте извършил описаното в акта нарушение. А наказанието е за установяване на нарушение, а не за установяване на точния час.
Е... с'я ако имате още един акт, издаден на същата дата в същия час, обаче съставен на 200 км от мястото на съставянето на първия - тогаз може и да настане сеира. Няма как да се докаже кой е истинския и би трябвало и двата да паднат, но едва ли ще имате тоз късмет.
Другия вариант е да можете да се обосновете, че неточния час по някакъв начин ви е отнел или нарушил правото на защита или по друг начин може да повлияе на размера на наказанието...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот dankov » 19 Ное 2014, 00:01

Добре де. Давам пример : Ако съм извършил нарушението в 20:15ч., а в акта пише 8:15ч. Може да се провери по името на актосъставителя, кога е бил на смяна и ако е бил вечерна смяна, няма как да ми е написал акта в 8:15 сутринта. Това мисля, че може да се докаже. Т.е. реално ме санкционират за нарушение, което не съм извършил в посоченото време.
dankov
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Ное 2014, 06:58

А вие може би сте ходили до дома на полицая за да подпишете акта в неработно за него време?
Достатъчно е да се извади дневника на патрула - в колко часа къде е бил. По него ще се установи в колко часа патрула е бил на мястото, посочено като място на съставянето на акта.
Както казах по-горе - за да може да се приеме че дадена грешка е съществена, то тя трябва да е такава, че акта да може да се тълкува нееднозначно. Т.е. да не доказва по неоспорим начин извършването на точно това нарушение точно от нарушителя. Тотална липса на дата, на място (поне приблизително, достатъчно за да се докаже че е извършено нарушение в обхвата на действие на дадения знак), липса на достатъчно данни за актосъставителя, неточна/неясна/непълна формулировка на самото нарушение, неточни данни за извършителя, недостатъчни за ясното му идентифициране... такива неща.
Дори и да се окаже че в 8:15 сутринта сте били заключен в единична килия в Централния софийски, това не променя факта че сте извършили нарушението в 8:15 вечерта. Ако обжалвате акта преди да бъде издадено наказателното постановление, в НП ще бъде вписан вече коректния час. Ако решите да обжалвате самото НП, съда едва ли ще реши, че извършването на нарушението вечерта трябва да се санкционира по различен начин, отколкото сутринта.
Не казвам, че е абсолютно невъзможно такъв акт да падне въз основа на тази грешка. В съдебната система са се случвали (и продължават да се случват) и по-големи "чудеса". Но ... не разчитайте на това. Вероятно падането на акта поради тази грешка ще ви струва значително повече от стойността на наказателното постановление, и никой няма да може да ви даде гаранция че ще се случи.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ