начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

въпрос за зз

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за зз

Мнениеот pharmasist » 08 Окт 2014, 04:56

понеже ме гложди един въпрос , ако дам пари на заем и подпиша само и единствено запис на заповед , този документ не може да защити правата ми при евентуален съдебен спор? интересува ме как се доказва предаването на парите? въпросът ми е чисто хипотетичен. .. бях чел , че освен зз , трябва да се подпише и договор за заем , както да има и разписка ? благодаря!
pharmasist
Младши потребител

Re: въпрос за зз

Мнениеот bludniq_sin » 08 Окт 2014, 09:27

понеже ме гложди един въпрос , ако дам пари на заем и подпиша само и единствено запис на заповед , този документ не може да защити правата ми при евентуален съдебен спор - по принцип е достатъчен? интересува ме как се доказва предаването на парите - Договорът за заем е неформален и няма нужда от писмена форма. Записът на заповед пък във вашият случай ще има характер на разписка и ще послужи за установяване наличие на облигационно правоотношение между вас и длъжкина по договора за заем, за размера на посочената в него сума.? въпросът ми е чисто хипотетичен. .. бях чел , че освен зз , трябва да се подпише и договор за заем , както да има и разписка ? благодаря!

Ако длъжникът ви оспори задължението той може да го направи по две линии - да оспорва от външна страна записът (че не са налични изискуемите от закона реквизити) или да оспорва дължимостта на сумата като за това може да твърди, че я е изплатил (за което му трябва разписка), че е изтекла давност примерно или може да направи възражение за прихващане (като ще трябва да доказва, че вие му дължите) и те така ..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: въпрос за зз

Мнениеот neutralen » 08 Окт 2014, 09:46

По скоро следва да прецените дали лицето на което давате пари на заем има възможности, желание/намерение да ви ги върне. По добре е вместо ЗЗ да сключите Договор за заем и съставите Разписка за дадената сума - по лесно е за доказване в съда. ЗЗ не е най-удачната форма. Но вие си знаете, сега е "модерно" да се използва ЗЗ
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ