Здравейте,
От миналата седмица семейството ни се озова в сложен казус и не сме много наясно какво трябва да направим. Имаме къща в село близо до Велико Търново, в която живееше дядо ми. Той почина през пролетта и решихме да извадим скица и данъчна оценка на имота. С изненада установихме, че по данъчна оценка къщата е на стойност 6600 лева, но в скицата я няма. Имаме строителното разрешение от Общината от преди повече от 25 години. В Нотариалния акт къщата също съществува, защото е прехвърляна преди години от дядо ми и баба ми на мен и сестра ми. През всичките 25 години от построяването й за нея са плащани данъци.
Та въпросът е: Какво трябва да направим и можем ли да накараме общината да нанесе имота в кадастралния план без да го обявят за незаконен.
П.П. Предполагам, че някой в администрацията не си е свършил работата, когато са правили новия кадастрален план, но как да го докажем?
Благодаря Ви предварително
- Дата и час: 04 Дек 2024, 07:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къща фантом
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Къща фантом
Питайте в общината. Ако къщата няма разрешение за ползване може и да не е нанесена. Аз имам една незаконна, писана в нот.акт и с платени данъци, но тя даже не е завършена, та всичко става.
- ivanov_p
- Активен потребител
Баща ми също има една къща, за която имаме всички разрешения за строителството но въпреки това не е нанесена в чертите на имота. Ходих да се разправям в Общината и ми казаха, че не можело вече да се нанасят така защото всичко било вкарано в цифров вид. Преди време можело, а сега ставало обаче с много пари. Трябвало да се иде до геодезистка фирма там да ги накарате да дойдат да Ви замерят къщата къде се намира в имота за това искат около 300лв от фирмата, дават Ви документа (протокол) с данните, след това се отива в Общината подавате заявление за нанасяне в скицата, което, ще Ви струва 50-тина лева , там трябва и да приложите мисля но не съм сигурен и план задание или направена схема на имота със нанесената къщата в нея от архитект-геодезист, за което не знам вече кви пари, ще искат и тези документи се подават в Общината и чакате да Ви я нанесат в техните там кадастрални планове. Ако не я продавате мисля не Ви е нужно това но при евентуална продажба нотариусите искат да е нанесена къщата инак сте продавали едно празно място. С една дума всичко е направено да осигурим заплати на "някой" хора.
- nedbmw69
- Младши потребител
Благодаря! Знаех си, че няма да е много лесна процедурата, но се надявам, че ще успеем да решим проблема. С администрациите у нас май винаги е скъпо и бавно.
- shooter33
- Нов потребител
Прави се НОВ кадастър. След изработването му се обявява, че е готов и има срок за възражения, корекции. Това е безплатно! Пропуснеш ли този срок, следва описаното по-горе с пари. Интересно, обикновенно заснемаещите заснемат фактическата обстановка.
- todorst
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|