Здравейте,
не знам дали точно тук трябва да си задам въпроса, но не намерих по удобно заглавие - все пак е "взаимопомощ".
Нещото което ме вълнува е следното:
имаме наследствени земи в реални граници и не знаем какво да правим сега. Това са земи извън населеното място, съответно - 8 000 кв.м., 0,300, 0,900 кв.м. Не са включени в обработваеми масиви, нямаме договор за наем или рента, така си стоят - необработваеми. Майка ми в момента знае къде точно се намират тези места. Четох за попълване и подаване на декларация, че не желаем да ги обработване самостоятелно със срок на подаване до 31 юли на текущата година, която касае следващата стопанска година. Но не знам тази декларация какво би ми помогнала в случая?
Може ли по някакъв начин с тези земи да стане нещо като замяна с общинска земя, или и аз не знам какво???
Замислям се по този въпрос, защото има хора (зем. кооперация), която изкупува такива земи! Защо ли???
Какво бихте ме посъветвали по казуса? Благодаря ви предварително!!!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Земя-реални граници.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Земя-реални граници.
Никой ли не знае нещо по въпроса ?
- ani0960
- Потребител
ani0960 написа:Никой ли не знае нещо по въпроса ?
Не това е причината. Всички са в отпуск, вкл. и "Центърът за спешна взаимо-ПОМОЩ".
-
Melly - Старши потребител
Оф-ф, лошо !!!
- ani0960
- Потребител
Здравейте. Аз не можах да разбера какво искате да направите със земята - да ги продавате или да ги отдавате под наем? В случай, че знаете номерата на имотите може да проверите в съответната общинска служба по земеделие дали имотите са били обработвани като т. нар. "бели петна". При тази хипотеза Ви се дължи рентно плащане за три стопански години назад от съответната Община. Рентите са с минимален размер, затова препоръчвам имотите да ги отдадете под наем или под аренда - възможно е да договорите по-висока цена. Декларацията до 31.07 се подава в случай, че: а. има сключен договор за наем или аренда, б. желаете да обработвате имота лично.
- galimaciq
- Нов потребител
Благодаря за включването!
Имотите не се обработват от никого. Така се водят-в реални граници и за тях естествено не се получава рента.
Въпроса възникна при доброволна делба. При зададен въпрос в поземлената комисия от майка ми -"какво да се правят тези земи", отговорът е: ами така ще си останат собственост на теб (на майка ми), в смисъл че ще ги изключим от договора за доброволна делба. Тези земи вече били към общината на населеното място-селото.
Отделно въпросът възникна и оттам, че парцелите - 0,300 и 0,900 кв.м. се паднаха на един от тримата наследника, но за тях лицето няма да получава рента и съответно ще бъде ощетено.
Земята от 8000 кв.м. е на някакъв отделен документ за собственост, а тези две парчета са включени в договор за доброволна делба на майка ми.
Упоменатите земи не са в близост до обработваеми масиви или част от тях.
Няма ли някакъв начин за замяна или нещо такова и да влязат в обработваеми. Едва ли арендаторите обработващи земи на собственици са в реални граници.
Това е в общи линии ситуацията.
Имотите не се обработват от никого. Така се водят-в реални граници и за тях естествено не се получава рента.
Въпроса възникна при доброволна делба. При зададен въпрос в поземлената комисия от майка ми -"какво да се правят тези земи", отговорът е: ами така ще си останат собственост на теб (на майка ми), в смисъл че ще ги изключим от договора за доброволна делба. Тези земи вече били към общината на населеното място-селото.
Отделно въпросът възникна и оттам, че парцелите - 0,300 и 0,900 кв.м. се паднаха на един от тримата наследника, но за тях лицето няма да получава рента и съответно ще бъде ощетено.
Земята от 8000 кв.м. е на някакъв отделен документ за собственост, а тези две парчета са включени в договор за доброволна делба на майка ми.
Упоменатите земи не са в близост до обработваеми масиви или част от тях.
Няма ли някакъв начин за замяна или нещо такова и да влязат в обработваеми. Едва ли арендаторите обработващи земи на собственици са в реални граници.
Това е в общи линии ситуацията.
- ani0960
- Потребител
Имате право да предложите замяна, включително и с общински земи, но не знам каква е практиката в съответната община. В повечето случаи, за да се стигне до замяна се съобразяват: местоположение на имотите, категория, пазарна цена и най-вече интерес на общината. Ако има практика със замяна на земеделска земя в общината, в която се намират имотите, може и да се получи. Другият вариант е продажба. На страницата на НСИ има статистика за цените на земите през 2013 г. за отделните общини. Мисълта ми е: ако решите да продавате, поне да имате приблизителна представа колко струва земята. Това с маломерните имоти не мога да си го обясня, защото има законови пречки имотите да се раздробяват прекомерно - нивите не могат да бъдат по-малки от 3 дка.
- galimaciq
- Нов потребител
Маломерните имоти така си вървят по наследство - по документ за собственост, не са раздробени в следствие на доброволна делба. Запозната съм с минималните стойности земя при делба.
- ani0960
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|