начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

дело от ЧСИ-моите права в случая

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дело от ЧСИ-моите права в случая

Мнениеот m100ilova » 12 Юли 2014, 13:52

Здравейте.
Преди време загубих заведено от мен дело,съда ми присъди да платя разноските на оправдания.
Миналия месец получих запор върху заплатата си,като според осигуровките и закона ще трябва да внасям по около 110 лв. месечно.
Направиха ми и възбрана върху дома ми-не мога да го продавам и ако не плащам оправдания има права там,които така и не са ми ясни.
С оправдания сме съсобственици на общ дом и той направи възбраната на моите части.
Сега съм осигурен на 440лв и ще му изплащам 110лв до изчистване на сумата от 2070лв.
От следващия месец сменям работата си и ще ме осигуряват на още по-малко-на 4 или 2 часов работен ден и месечната вноска ще се намали съответно.
Въпроса ми е има ли право ЧСИ или оправдания по загубеното от мен дело да променят вече наложения метод да си вземат парите.
В смисъл ако не ги устройва малката вноска от примерно 50лв месечно защото това ще се изчисли при новите ми осигуровки,могат ли да посегнат на дома ми?
Имат ли право да ми продават вещите или дори самият дом ако съвсем законно аз според дохода си започна да внасям по-малките вноски.
Благодаря ви.
m100ilova
Нов потребител

Re: дело от ЧСИ-моите права в случая

Мнениеот m100ilova » 12 Юли 2014, 14:08

Искам да поясня че оправдателната присъда е нелепа в моя случай и аз ще плащам защото е съдебно произнасяне и няма как да го избегна.
Но ако намаля вноската до възможно най-голям минимум и го влача с години ще ме е малко по-малко яд че ме окраде,лъгаха и мазаха в съда и сега и пари дължа,затова че съм си търсила правата.
m100ilova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Юли 2014, 15:31

От всички магарии на длъжници тази с напускане на работата е най-голямата!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юли 2014, 16:22

Да добавя и че някои от тези вземания са и лихвоносни. Не че ми стана ясно какви оправдани и какви подсъдими става въпрос, но както колегата е писал по-горе, магарията може солена да излезе.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 12 Юли 2014, 17:40

m100ilova написа:Здравейте.
Преди време загубих заведено от мен дело,съда ми присъди да платя разноските на оправдания.
Миналия месец получих запор върху заплатата си,като според осигуровките и закона ще трябва да внасям по около 110 лв. месечно.
Направиха ми и възбрана върху дома ми-не мога да го продавам и ако не плащам оправдания има права там,които така и не са ми ясни.
С оправдания сме съсобственици на общ дом и той направи възбраната на моите части.
Сега съм осигурен на 440лв и ще му изплащам 110лв до изчистване на сумата от 2070лв.
От следващия месец сменям работата си и ще ме осигуряват на още по-малко-на 4 или 2 часов работен ден и месечната вноска ще се намали съответно.
Въпроса ми е има ли право ЧСИ или оправдания по загубеното от мен дело да променят вече наложения метод да си вземат парите.
В смисъл ако не ги устройва малката вноска от примерно 50лв месечно защото това ще се изчисли при новите ми осигуровки,могат ли да посегнат на дома ми?
Имат ли право да ми продават вещите или дори самият дом ако съвсем законно аз според дохода си започна да внасям по-малките вноски.
Благодаря ви.

Ако въпросът Ви е дали може да изкарат за публична продан вашата част от жилището в което живеете, отговорът е не, не могат, тъй като единствено жилище служи за обезщетение на кредитора само ако става въпрос за издръжка, непозволено увреждане или финансови начети, а случаят доколкото разбрах не е такъв.
Защо не възразите пред ЧСИ за да се махне възбраната върху имота?
Колкото по-малка заплата имате, толкова по-малко ще плащате. В БГ законът защитава длъжника.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Юли 2014, 18:23

Имам един длъжник, работеше в МВР и взимаше към 800 лв., отделно всички екстри, реши да напусне и да мине към частни охранители, защото там можеха да го пишат на минимална и няколко месеца плащаши по 67-68 лв. но после частниците го уволниха и оттогава за към 30 месеца успя да се хване на едно място за 3-4 месеца като нощен пазач. Два пъти му слагах и вдигах възбрана върху единствения имот, който обаче е къща с парцел, за да плати по 300-400 лв. взети назаем от другаде, защото има ипотека към банката и при всяко писмо за опис от там му дават две седмици да успее да вдигне възбраната или и те вадят имота за продан.
В момента дължи над 1000 лв. повече отколкото в началото, а е платил към 1500.
Един друг, от управител на печеливша фирма в Тутракан, го преназначиха за да не плаща в същата на 4 часа като общ работник, но новия управител се оказал по-кадърен и след няколко месеца го изритаха от работа. Отделно фирмата не му превеждаше парите от заплатата и сега ще съдя нея.

Изводът: длъжникът трябва да мисли само как по-бързо да си плати дълга! Каквото е могло да се направи го е изпуснал и всяко мислене в друга насока вече води до свободен полет в пропастта.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 12 Юли 2014, 18:38

ivanov_p написа:Изводът: длъжникът трябва да мисли само как по-бързо да си плати дълга! Каквото е могло да се направи го е изпуснал и всяко мислене в друга насока вече води до свободен полет в пропастта.

От морална страна съм съгласен с извода, но от юридическа може да се поспори. :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Юли 2014, 19:50

От най-важното условие една работа да се оцапа е на нея да се гледа не като на финансова операция, а като юридически казус, казано с други думи да се даде на юристи. Досега не съм попадал на някой тръгвал с юридически хватки да си оправя дълговете, който да е прокопсал. Мога с часове да изброявам големи и печеливши фирми, които започват да затъват малко и вместо да вземат мерки да си платят дълговете започват всякакви хитреения и юридически трикове. Резултатът винаги и без изключение е, че дори да не платят повечето дългове фирмата пропада. И говоря за такива с милиони дългове, не за голтаци с няколко десетки. И няма как да е иначе, всеки търговец ще го разбере и ще ви го обясни.
Има ТД, които са мошенници по занятие, директно казвам име - Мелинвест. Те обаче действат изпреварващо, основават ООД-та, които целенасочено завличат доставчици, а прехвърлят към холдинга печалбите. там няма какво да направиш, защото мюрето няма нищо, нито някога е имало. Аз говоря за здрави дружества, които са имали дейност, десетки или стотици работници и решили в един момент не да си плащат дълговете, а да се правят на юристи.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот m100ilova » 12 Юли 2014, 20:14

За какъв морал става дума?
Морал няма този който ме окраде и съдът който го оправда.
Аз и семейството ми сме потърпевши от съдебното безразличие и бих казала мързел.
Имали много задължителни държавни дела и подобни на моето-от частен тъжител са съзнателно с подобен край-за да не ти посече на акъла да ги занимаваш евентуално някога пак със себе си .
Оправдаха човек който ме окраде,на базата на прозрачни и явни лъжи.
Загубихме и обжалването,отхвърлено беше и възражението срещу възбраната на имота-той освен че е съсобствен със този е поискал възбраната е единствен за нас и е притежание на мен и съпруга ми.
Изводът-права нямаме.Ако по някакъв начин си ги потърсиш ще бъдеш наказан...не само морално...при нас наказанието го написах-2070 лв.
Благодаря на всички за отговорите и особено на ilian_todorov който действително ми дава отговор на зададения въпрос.
m100ilova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Юли 2014, 21:16

Вие сте затубили делото и са ви осъдили да платите. От тук натакът няма как да се позовавате на какво е било преди, то е минало с решение на съда. Във ваш интерес е да платите колкото може по-бързо, а следващия път освен себе си послушайте и някой специалист.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 12 Юли 2014, 21:24

ivanov_p написа:Вие сте затубили делото и са ви осъдили да платите. От тук натакът няма как да се позовавате на какво е било преди, то е минало с решение на съда. Във ваш интерес е да платите колкото може по-бързо, а следващия път освен себе си послушайте и някой специалист.

Пълна глупост. Жената е осъдена за разноски, които са неолихвяеми суми. Щом вече се е стигнало до изпълнително дело, в неин интерес е да бави колкото може плащанията. Пък може и някой давностен срок да изтече.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Взаимопомощ