Здравейте,
Имам един въпрос. Писмото получено с обратна разписка по пощатата, спира ли давносните срокове, и започават ли да текат нови?
Имам вземане което е по договор от 2008 г, но не е изплатено. Преди изтичането на давностният 5 годишен срок, съм изпратила писмо с обратна разписка до длъжника, но същият все още не е изплатил задължението си.
Сега искам да извадя ИЛ срещу длажника на базата на подисаният договор между мен (ЮЛ) и него (ФЛ). За това питам, обратната разписка спира ли давността на срока, и започва ли да тече нова давност от датат на получаване на писмото с обратна разписка.?
Благодаря предварително
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност / обратна рзписка
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност / обратна рзписка
Не, вземането е погасено по давност. Предложете му разсрочване на задължението. Ако подпише такъв документ, това би прекъснало давността, т.е. започва да тече нова.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Хмм. Защо да е погасено по давност? През този период е имало действия срещу длъжника. Т.е задължението е било търсено с покана за дороволно плащане, в която е даден срок за плащането, и това е удостоверено с обратна разписка. Т.е длъжника надлъжно е бил уведомен.
Първата покана която е изпратена до длъжника е нотариално заверена и връчена от нотариос, а втората е само с обратна разписка.
До колкото знам, погасителната давност се счита че е настипила, ако няма извършени действия по вземането. Т.е ако взискателя не е предприел нито едно действие чрез което да дири вземането си.
Първата покана която е изпратена до длъжника е нотариално заверена и връчена от нотариос, а втората е само с обратна разписка.
До колкото знам, погасителната давност се счита че е настипила, ако няма извършени действия по вземането. Т.е ако взискателя не е предприел нито едно действие чрез което да дири вземането си.
- sisi19
- Потребител
Следващият път пробвайте със съдебен иск преди изтичането на давността.
- zmeyan
- Потребител
sisi19, не знам дали сте юрист, но въпроса с прекъсването на давноста е уреден в чл.116 и 117 от ЗЗД, като случаите в които давността се прекъсва са изчерпателно изброени в чл.116 от ЗЗД. Това което пишете не попада в тези случаи.
- neutralen
- Активен потребител
Пропуска се основния проблем на давността, дали длъжникът е платежоспособен? За другото ще се търсят чалъми и то такива, неупоменати изрично в съответните членове на ЗЗД.
- ivanov_p
- Активен потребител
Е разбира се че е така, но тука не е такъв въпроса. Едно задължение се погасява само в един случай - когато бъде платено. С изтичането на давността се погасява правото на иск, но не и самото задължение. Въпреки изтеклата давност няма пречка да се предяви иск. Рискът е че длъжника може да направи възражение за изтекла давност и иска да бъде отхвърлен като неоснователен. Има и други начини и един от компетентните по събиране на проблемни вземания е именно колегата ivanov_p . Поне така преценявам с оглед изказванията му тук във форума по различни теми.
- neutralen
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|