начало

Обявиха допуснатите кандидати в конкурса за преместване в окръжните съдилища Обявиха допуснатите кандидати в конкурса за преместване в окръжните съдилища

ПТП-невинен(какви права имам)

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП-невинен(какви права имам)

Мнениеот emita2323 » 20 Юни 2014, 22:29

Моля за помощ.
ПТП от което пострадали няма само имуществени вреди. Виновният водач не иска да заплати причинените щети ( за жалост застраховката ми е изтекла 2 дена преди ПТП-то). Мой пропуск :evil: . Има съставен протокол за ПТП-то, както и акт на двама ни: на мен за застраховката, а на другия водач за неправилна маневра. Въпросът ми е следния към кого да предявя иск (към застрахователя на виновния водач или директно към виновния водач)? Тук искам да отбележа, че МПС-то което управляваше другия шофьор е служебен камион и мисля, че ще следва уволнение(незнам дали има значение в конкретния случай). Работодателите му също не се наеха да му съдействат. Другия ми въпрос е да предявя ли претенция за неимуществени вреди и в какъв размер? Как да ги докажа ( неимуществените вреди)?
Предварително благодаря
emita2323
Младши потребител

Re: ПТП-невинен(какви права имам)

Мнениеот kolegat » 20 Юни 2014, 22:39

Отиваш при адвокат и разбираш какво да правиш и как да го направиш.
kolegat
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Юни 2014, 23:06

Застрахователя му не те е ударил, ти нямаш работа с него. Иска се повдига срещу причинителя на ПТП-то, а той дали ще се възползва от застраховката или ще извади пари от джоба си да ти плати си е негова работа.
По същия начин стои и въпроса с фирмата на която е МПС-то. Фирмата като юридическо лице не е управлявала МПС-то. Управлявано е от водач, който е нарушил закона. Това трябва да го пише и в протокола.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 20 Юни 2014, 23:57

Заяви си претенцията в офис на застрахователя на виновния по най-бързия начин.
kolegat
Потребител

Мнениеот law_master » 21 Юни 2014, 00:11

TheOldMan написа:Застрахователя му не те е ударил, ти нямаш работа с него. Иска се повдига срещу причинителя на ПТП-то, а той дали ще се възползва от застраховката или ще извади пари от джоба си да ти плати си е негова работа.
По същия начин стои и въпроса с фирмата на която е МПС-то. Фирмата като юридическо лице не е управлявала МПС-то. Управлявано е от водач, който е нарушил закона. Това трябва да го пише и в протокола.

Не е вярно това! Застраховката ГО е иманно затова, за да покрие вредите, които са причинени от виновния водач във връзка с притежаването или използването (управлението) на МПС. За справка чл. 257 КЗ.

Искът трябва да го предявиш срещу застрахователя на виновния водач. Ако той е нямал застраховка - Срещу Гаранционния фонд.

Неимуществените вреди са претърпени болки и страдания и в процедурата по извънсъдебно уреждане на претенцията се доказват със съответните медицински документи (Епикризи, болнични листове и др.). Но след като казвате, че няма пострадали, то тогава какви неимуществени вреди ще претендирате :?:

emita2323 така като ти чета писаниците - изобщо не си наясно кой каква отговорност носи, към кого следва да се насочи претенцията и какво може да се иска. ЗАТОВА С ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ПРИ АДВОКАТ. ИНАЧЕ ОСТАВАШ С ПРЪСТ В ГЪ...ОП, ...В УСТАТА :!:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 21 Юни 2014, 01:51

Не отричам че има практика да се насочва иска директно към застрахователя. Но това е ... тъпо. Не е твоя работа да гониш Михаля, да движиш документи. Ти имаш лице, което е извършило нарушение и в следствие на това си претърпял ущърб. Застрахователя не е пряко виновен за това. Ако виновника няма възможностите да покрие щетите, тогава би трябвало да се търси застрахователя, който да ги изплати. Но всъщност спора е частен - един човек е навредил на друг човек.

Сбъркана ни е системата изцяло и тотално... така че вече не знам кое е по-правилното.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот law_master » 21 Юни 2014, 02:36

Не е тъпо...даже напротив...точно това е умното в цялата история. :wink:

Едно дело не се води просто, за да се спечели, а след като се спечели да се постигне и целеният резултат. Шофьорът по default (тази хубава българска дума) няма пари. Затова именно е въведена ЗЗГО, за да обезпечи възможността на увреденото лице да бъде овъзмездено, за причинените му имуществени и неимуществени вреди. Именно за това законът поставя и специални изисквания към застрахователите, за да гарантира тяхната платежоспособност в случай, че следва да бъде заплатено определено застрахователно обезщетение.

Процесът на доказване и срещу виновния водач и срещу застрахователя е абсолютно един същ. Каквото би било необходимо, за да се спечели едно дело срещу виновния водач, същото е необходимо и за да се спечели делото срещу застрахователя. Това произтича именно от факта, че отговорността на застрахователя е функционално зависима от отговорността на виновния водач - за каквото и за колкото отговаря виновния водач, за същото отговаря и неговия застраховател.

И докато в случая на питащата вероятно става дума за неособено голяма сума пари, то в други случаи се дължът суми от порядъка на няколко стотин хиляди. Най-голямата сума която съм виждал да се присъжда срещу застраховател, в полза на пострадал от ПТП за неимуществени вреди, е била 700 000 лв. Решение на САС, мисля, че от 2009 г. беше.

За колко време според теб би се събрала тази сума от лице което получава 500 лв. месечно?

А когато спечелиш дело срещу застрахователя - след издаване на изп. лист, след един месец парите ще са ти по сметката. А срещу виновния водач изпълнителното дело може да се проточи с години и пак да не получиш нито лев.

С Тълкувателното решение на ВКС се реши въпроса за допустимостта на исковете по чл. 45 ЗЗД и чл. 226 КЗ, но пак воденето на дело срещу виновния водач е БЕЗПРЕДМЕТНО!

А и нали затова все пак се плащат тези застраховки всяка година, за да не се налага виновния да плаща.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот maria01 » 27 Юни 2014, 21:42

Първото нещо, което трябва да направи все пак, преди да тръгва да води дела е да отиде в офиса на застрахователя на виновния водач с протокола за ПТП и да поиска да му се направи оглед на автомобила и оценка на щетите. Ако застрахователят не плати или не е съгласен със сумата - чак тогава има смисъл от водене на дело. За неимуществените вреди - не ми става ясно в какво се изразяват, след като твърдите, че не сте пострадал.
Не преставам да се учудвам на факта, че масово хората не са запознати какъв е именно смисълът на тази застраховка гражданска отговорност.
maria01
Потребител

Мнениеот chinchilla » 03 Юли 2014, 14:07

А пък според мен никой няма да му обърне внимание. Питащия каза, че му е изтекла застраховката два дни преди птп-то. Тоест той е карал автомобила в нарушение, тоест независимо, че не е виновен, не мисля, че някой ще му плати каквото и да било. Все едно да караш пиян, или без книжка, да те ударят и да искаш да ти изплатят застраховка, независимо, че за птп-то не си виновен практически ти.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Взаимопомощ