начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Поръчителство по кредит

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поръчителство по кредит

Мнениеот princess83 » 15 Юни 2014, 10:49

Здравейте, моя позната е теглила кредит през 2009-та година , който вече е станал изискуем. Проблема е, че по този кредит стои моето име като поръчител.
Дойде изпълнителен лист, срещу който възразих, с довода, че не съм се разписвала под такъв документ и не съм ходила в клон на банката никога. На първото съдебно заседание стана ясно, чрез експертиза, че подписа е мой. Допускам, че тя ме е накарала да се разпиша , но изобщо без да ми разясни, че се разписвам за такъв кредит, тъй като тя ми помагаше във връзка с теглене на кредит от банката , където работеше, та е възможно да ми е бутнала и тази въпросна страничка, на която има два мои подписа.
Решението на първа инстанция е, че ме осъждат и трябва да плащам. Смятам да обжалвам решението, тъй като дори да ме е накарала наистина да се разпиша, то поне със сигурност знам, че не съм и предоставяла информация относно доходите си, което е задължително, за да стана поръчител, както и мога да взема бележка от работодателя ми, че на тази въпросна дата съм била на работа и няма как да съм отишла в друг град, за да се подписвам като поръчител.
Тъй като за разрешаването на всеки кредит, преди това се пуска искане, в което ако е с поръчител, се вписват и неговите данни, подписи, справка за доходите. Ако такова от моя страна липсва, имам ли шанс да оспоря поръчителството и да отпадне това задължение към мен? В документацията, която беше предоставена от банката към момента липсват такива искания, липсват бележки за доходи, липсва дори и копие на личната ми карта. В условията по програмата, по която е теглен кредита изрично пише един платежоспособен поръчител, което се доказва със справка от работодателя.
Кредитния инспектор се е подписал, че подписите са положени пред нея, което също със сигурност не е така и смятам за това да искам от бившия ми работодател бележка, че на датата съм била на работа.
Ще съм ви благодарна , ако ми отговорите, надявам се и да успея да се преборя, за да докажа, че изобщо нямам представа да съм ставала поръчител по такъв кредит.
princess83
Нов потребител

Re: Поръчителство по кредит

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Юни 2014, 18:00

Шансовете ви клонят към нула, защото:
1. На втора инстанция почти не се допускат нови доказателства и възражения;
2. Няма значение, че не сте подписали искането за кредит /по което вие не сте и страна/, щом сте подписали самия договор;
3. Лично аз не вярвам на написаното от вас, което ме кара да мисля, че някак си и съдът няма да повярва.
Но не това искате да чуете, така че ще има и други мнения, може да се възползвате от тях :)
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот princess83 » 15 Юни 2014, 19:01

Благодаря за отговора, всяко мнение е важно за мен.
Ясно ми е, че ще има хора, които ще ми повярват, и хора, които няма, за това и искам истината да излезе наяве, като се вземат в предвид всички обстоятелства по кредита.
Ако не е възможно да се позовавам на други доказателства, то тогава всичко се обезсмисля, аз исках да допуснат като свидетел и самата жена, теглила кредита, както и да се направи проверка по кредита, тъй като предполагам,че като липсват задължителни документи, би трябвало самия договор да се смята за невалиден.
princess83
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Юни 2014, 19:14

В правото истината е в доказателствата и няма защо въобще да се мъчите да оборвате каквото и да било. Аз ви вярвам, че сте възприели случая както казвате и в същото време вярвам, че не сте права. Преди 2-3 години на Университета ме засече един джип и докато се предпазвах да не връхлети върху мен минах на червено. Просто не ми беше до светофар. Казах това на жена ми същия ден и нямах и грам съмнение, че е станало точно така. След време ми дойде акта и в КАТ гледах заснетите кадри. Нямаше никакъв джип, просто си минах на червено. Гледах го поне 10 пъти. Не съм психолог и не мога да обясня как реагира мозъкът, вероятно има някаква защитна реакция, която представя действителността така, че да ви оневини, но действителността е друга. Сигурен съм, че ако ме бяха сложили на детектор на лъжата щях да го мина на 100%, картината как черен джип, навлезнал в насрещното платно за да хване зелено, ме засича и до днес е в главата ми, сигурно ако се бях напънал щях да посоча и номера на джипа, но на кадрите нямаше подобно нещо.
Не разчитайте на спомените!
Пример - Практиката по Кодекса на търговското корабоплаване!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот princess83 » 15 Юни 2014, 19:28

:) Да, но в случая малко трудно може мозъка ми да не запомни, че съм била в друг град, който е на 40 км, а аз изобщо и не знаех къде се намира по това време. А и съм била на работа, което може да се докаже с извадки от картата ми за достъп до офиса. Както и да е, дано да има, дори и малка възможност, ако не- ще се намери друг начин. Тази въпросната има и други подобни случки, в които други хора бяха тормозени да и изплащат задълженията, но ще видим, ще реша другата седмица, лкато говоря с адвокатката дали има смисъл да пускаме въззивна жалба, единствената ми надежда в този случай ще е, че документацията, която от банката са предоставили в крайна сметка не е цялото кредитно досие, а само договора по кредита, а дори при данъчна проверка се искат документите, които са искани от работодателя на поръчителя, който документ няма как да го има, освен ако не е някак измислен. Освен това бяхме искали и допускане на свидетел- кредитната инспекторка, която все още работи във въпросната банка, но беше отказано от съдийката, тъй като това и било работата и се срещала с много клиенти и едва ли ще помни, но пък от моя гледна точка- едва ли няма да помни, ако е имало предварителна уговорка , и най-вероятно двете са се познавали, защото няма друга логика да ходиш да теглиш кредит от далеч по-малък град, като във Варна има 1000 банки.
princess83
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 15 Юни 2014, 20:19

От житейска гледна точка разсъжденията ви са правилни, но от гледна точка на правото, действията ви при защитата в съда очевидно са били погрешни. Може би ползвате услугите на недостатъчно квалифициран адвокат. Тези дела - заповедно и изпълително производство по повод банкови кредити не са чак толкова сложни - винаги има начин нещо ако се е случило да бъде доказано. Едва ли обаче от вашия преразказ може да се прецени къде сте допуснали грешка. Потърсете мнение и на други адвокати от вашия град.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 16 Юни 2014, 00:12

Не обръщайте внимание на заядливи безделници, така или иначе няма да ви бъдат от полза.
Моят скромен съвет към Вас:
аз, като юрист-пеналист и етатист, който съм убеден във върховенството на наказателното право, което считам, че стои в основата на правото въобще, във всеки един казус, без значение от коя област, винаги прибягвам първо към него.
Имам предвид следното: подайте сигнал до прокуратурата срещу Вашата бивша приятелка (би трябвало вече да е бивша, нали :)) и пред втората инстанция поискайте делото да бъде спряно докато стане ясен изхода от наказателното производство. Под производство в случая имам предвид и прокурорската проверка т.к. към първото заседание на въззивния надали ще има обвинение (макар че в последно време се срещат все повече кадри които я карат през просото и за два дни са готови да хвърлят обвинения наляво и надясно.. видяхме вчера поредния герой на правната мисъл. Който хвърли бомба и седна върху нея :D И разбира се бързо увисват :roll: Какво да се, прави природен закон :lol: Бързата работа - срам за майстора.)
Та - хвърлете всичките си сили именно в това наказателно производство - ако е така както сте го описали, имате реални и големи шансове да й докарате напълно заслужена присъда и да се освободите от поръчителството. Не пречи и 5-10 свидетели ако можете да си набавите които паралелно с работодателя да твърдят че не сте напускали града на ответната дата и са абсолютно сигурни защото сте се събрали след работа да празнувате някакъв повод (измислете си там). И куп допълнителни доказателства могат да се "изкарат". Това е фасулски случай, успех! :)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 16 Юни 2014, 02:11

votpuska написа:...

Леле ... този намек за 209 прозвуча ... еретически опростено ... Направо срина материалния интерес и надеждите за едни дъъъъъъъъъълги дела :-)

Ще вземат да те разпнат :) :wink:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот princess83 » 16 Юни 2014, 07:18

:) Тази отдавна не ми е приятелка, то там нещата миришат от далече, само като се сетя, че имаше достъп до всичките ми документи , защото по онова време работеше в друга банка (не тая, от където е въпросния кредит), направо не знам още какво би могла да е сторила...
Имах и аз идея да сигнализирам икономическа полиция, само че към прокуратурата ли да се обърна или към полицията направо? Дори разговарях с един разследващ полицай, който ми разясни нещата, само че трябва да отида до родния ми град да подам сигнала, тъй като там е извършено и престъплението, а аз от няколко години не живея там, но пък ще го направя. Определено според мен действат малко по-обхватно, да се надяваме, че резултат ще има :)
Благодаря много за съвета :D
princess83
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Юни 2014, 11:52

Достатъчно е да са минали 6 месеца откакто е бил просрочен кредита и щяхте да сте освободени от поръчителството.

Явно не сте възразили, макар, че това е служебно задължение на съда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот princess83 » 16 Юни 2014, 11:59

Ще проверя довечера документацията точно колко време е минало, но е доста повече от 6 месеца, ИЛ получих началото на декември, преди това и идея си нямах , че е станал предсрочно изискуем. Този 6 месечен срок се отчита от датата, на който е станал изискуем до кога?
princess83
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Юни 2014, 13:10

Ако е трябвало да плати на 01.06 примерно, а срещу Вас е заведено по-късно - например след 7 месеца, то е просрочено срещу Вас.

На определена дата основният длъжник е в забава и след 6-месеца не могат да Ви търсят.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот princess83 » 16 Юни 2014, 13:21

ivan_lawyer написа:Ако е трябвало да плати на 01.06 примерно, а срещу Вас е заведено по-късно - например след 7 месеца, то е просрочено срещу Вас.

На определена дата основният длъжник е в забава и след 6-месеца не могат да Ви търсят.

Имам един спомен, че 2012 е последната вноска по документи, но пак ще погледна. Това можем ли да го предявим във въззивния иск, или вече не може и всичко е решено?
princess83
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Юни 2014, 15:09

Би могло, ако го посочите в жалба. По принцип срокът за поръчителя се следи служебно и би трябвало да отпадне и без Ваша намеса.

По какъв начин е издаден изп. лист срещу Вас - по заповедно ли?
В заповедта пише от кога се търсят лихви и така може да се ориентирате.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 16 Юни 2014, 16:45

Колегата има предвид срока по чл.147 от ЗЗД. В тази връзка следва да проверите - на коя дата кредита е станал предсрочно изискуем и на коя дата Банката е подала заявление за образуване на заповедно производство, а не на коя дата е издаден изпълнителния лист. Разликата между двете дати трябва да бъде повече от 6 месеца, за да отпадне отговорността ви като поръчител по кредита.
Още първия път ви писах, че сте ползвала неправилния адвокат - не е следвало да искате графологична експертиза, след като виждате, че подписа е вашия. Вместо да търсите пороци в самото заповедно производство занимавате съда с кьор фишеци. Но вие си знаете.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот princess83 » 16 Юни 2014, 20:44

Току що проверих, кредита е изискуем от декември 2012, заявлението за образуване на досъдебно производство е подадено през април2013 , т.е. сроковете са спазени.
Искахме графологична експертиза, т.к. аз бях убедена, че подписа ми е копиран от някой от всички документи, до които тя имаше достъп , работейки в банката, в която аз имах кредит, но явно е успяла да ми пробута някъде да се разпиша. :(
Ще задействаме въззивната жалба, някой знае ли колко време ще отнеме да се произнесат по въпроса дали изобщо ще я допуснат? Имам някакъв спомен, че имаха някаква лятна ваканция, дали ще трябва да чакаме да мине лятото за резултати? Ще отида и до прокуратурата, дано да ми обърнат внимание, много ще се радвам ако наистина успеят да разпитат всички възможни свидетели, за да стане ясно какво се е случило и да може да отпадне поръчителството.
princess83
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 16 Юни 2014, 21:44

Да се обърнете към Прокуратурата е разумно решение, но не го правете без адвокат, щото в това учреждение - Прокуратурата работят много големи специалисти, които считат измамата за "гражданско" правоотношение. По един мой случай бяха необходими 2 /Две/ години тези специалисти да разберат каква е разликата между измама и гражданско правоотношение. Както и да е. Желая ви успех !
neutralen
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 16 Юни 2014, 21:53

Впрочем да съм казвал нещо за измама..? Ако е Рангелов може и като опит за убийство да го пусне :mrgreen: :mrgreen:
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 16 Юни 2014, 22:18

Не, не си казвал. Това е основен състав (ако се кредитира написаното от питащата). Или ако искаш - "така е думата".
Дали е чисто 315 и сл., или в различна степен ще са осъществени 308-309 ... няма достатъчно инфо.
За някаква експертиза ставаше дума ... но не разбрах, дали мастилото от принтера е отложено върху мастилото от химикалката, или обратното ... какво са изследвали - не знам.
Да де ... то е най-добре и на църква да се ходи с адвокат, че е криза ...

П.П. А убийствата - да, ей така стават, понякога, зависи от сумите :-)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 16 Юни 2014, 22:24

:D Никой не е казал, че вие сте го казали. Аз казвам, че в случая става въпрос за измама/чл.212, ал.1 от НК/, ако това, което твърди питащата се докаже, че е вярно.
neutralen
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ