- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поръчителство по кредит
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Поръчителство по кредит
Здравейте, моя позната е теглила кредит през 2009-та година , който вече е станал изискуем. Проблема е, че по този кредит стои моето име като поръчител.
Дойде изпълнителен лист, срещу който възразих, с довода, че не съм се разписвала под такъв документ и не съм ходила в клон на банката никога. На първото съдебно заседание стана ясно, чрез експертиза, че подписа е мой. Допускам, че тя ме е накарала да се разпиша , но изобщо без да ми разясни, че се разписвам за такъв кредит, тъй като тя ми помагаше във връзка с теглене на кредит от банката , където работеше, та е възможно да ми е бутнала и тази въпросна страничка, на която има два мои подписа.
Решението на първа инстанция е, че ме осъждат и трябва да плащам. Смятам да обжалвам решението, тъй като дори да ме е накарала наистина да се разпиша, то поне със сигурност знам, че не съм и предоставяла информация относно доходите си, което е задължително, за да стана поръчител, както и мога да взема бележка от работодателя ми, че на тази въпросна дата съм била на работа и няма как да съм отишла в друг град, за да се подписвам като поръчител.
Тъй като за разрешаването на всеки кредит, преди това се пуска искане, в което ако е с поръчител, се вписват и неговите данни, подписи, справка за доходите. Ако такова от моя страна липсва, имам ли шанс да оспоря поръчителството и да отпадне това задължение към мен? В документацията, която беше предоставена от банката към момента липсват такива искания, липсват бележки за доходи, липсва дори и копие на личната ми карта. В условията по програмата, по която е теглен кредита изрично пише един платежоспособен поръчител, което се доказва със справка от работодателя.
Кредитния инспектор се е подписал, че подписите са положени пред нея, което също със сигурност не е така и смятам за това да искам от бившия ми работодател бележка, че на датата съм била на работа.
Ще съм ви благодарна , ако ми отговорите, надявам се и да успея да се преборя, за да докажа, че изобщо нямам представа да съм ставала поръчител по такъв кредит.
Дойде изпълнителен лист, срещу който възразих, с довода, че не съм се разписвала под такъв документ и не съм ходила в клон на банката никога. На първото съдебно заседание стана ясно, чрез експертиза, че подписа е мой. Допускам, че тя ме е накарала да се разпиша , но изобщо без да ми разясни, че се разписвам за такъв кредит, тъй като тя ми помагаше във връзка с теглене на кредит от банката , където работеше, та е възможно да ми е бутнала и тази въпросна страничка, на която има два мои подписа.
Решението на първа инстанция е, че ме осъждат и трябва да плащам. Смятам да обжалвам решението, тъй като дори да ме е накарала наистина да се разпиша, то поне със сигурност знам, че не съм и предоставяла информация относно доходите си, което е задължително, за да стана поръчител, както и мога да взема бележка от работодателя ми, че на тази въпросна дата съм била на работа и няма как да съм отишла в друг град, за да се подписвам като поръчител.
Тъй като за разрешаването на всеки кредит, преди това се пуска искане, в което ако е с поръчител, се вписват и неговите данни, подписи, справка за доходите. Ако такова от моя страна липсва, имам ли шанс да оспоря поръчителството и да отпадне това задължение към мен? В документацията, която беше предоставена от банката към момента липсват такива искания, липсват бележки за доходи, липсва дори и копие на личната ми карта. В условията по програмата, по която е теглен кредита изрично пише един платежоспособен поръчител, което се доказва със справка от работодателя.
Кредитния инспектор се е подписал, че подписите са положени пред нея, което също със сигурност не е така и смятам за това да искам от бившия ми работодател бележка, че на датата съм била на работа.
Ще съм ви благодарна , ако ми отговорите, надявам се и да успея да се преборя, за да докажа, че изобщо нямам представа да съм ставала поръчител по такъв кредит.
- princess83
- Нов потребител
Re: Поръчителство по кредит
Шансовете ви клонят към нула, защото:
1. На втора инстанция почти не се допускат нови доказателства и възражения;
2. Няма значение, че не сте подписали искането за кредит /по което вие не сте и страна/, щом сте подписали самия договор;
3. Лично аз не вярвам на написаното от вас, което ме кара да мисля, че някак си и съдът няма да повярва.
Но не това искате да чуете, така че ще има и други мнения, може да се възползвате от тях
1. На втора инстанция почти не се допускат нови доказателства и възражения;
2. Няма значение, че не сте подписали искането за кредит /по което вие не сте и страна/, щом сте подписали самия договор;
3. Лично аз не вярвам на написаното от вас, което ме кара да мисля, че някак си и съдът няма да повярва.
Но не това искате да чуете, така че ще има и други мнения, може да се възползвате от тях
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Благодаря за отговора, всяко мнение е важно за мен.
Ясно ми е, че ще има хора, които ще ми повярват, и хора, които няма, за това и искам истината да излезе наяве, като се вземат в предвид всички обстоятелства по кредита.
Ако не е възможно да се позовавам на други доказателства, то тогава всичко се обезсмисля, аз исках да допуснат като свидетел и самата жена, теглила кредита, както и да се направи проверка по кредита, тъй като предполагам,че като липсват задължителни документи, би трябвало самия договор да се смята за невалиден.
Ясно ми е, че ще има хора, които ще ми повярват, и хора, които няма, за това и искам истината да излезе наяве, като се вземат в предвид всички обстоятелства по кредита.
Ако не е възможно да се позовавам на други доказателства, то тогава всичко се обезсмисля, аз исках да допуснат като свидетел и самата жена, теглила кредита, както и да се направи проверка по кредита, тъй като предполагам,че като липсват задължителни документи, би трябвало самия договор да се смята за невалиден.
- princess83
- Нов потребител
В правото истината е в доказателствата и няма защо въобще да се мъчите да оборвате каквото и да било. Аз ви вярвам, че сте възприели случая както казвате и в същото време вярвам, че не сте права. Преди 2-3 години на Университета ме засече един джип и докато се предпазвах да не връхлети върху мен минах на червено. Просто не ми беше до светофар. Казах това на жена ми същия ден и нямах и грам съмнение, че е станало точно така. След време ми дойде акта и в КАТ гледах заснетите кадри. Нямаше никакъв джип, просто си минах на червено. Гледах го поне 10 пъти. Не съм психолог и не мога да обясня как реагира мозъкът, вероятно има някаква защитна реакция, която представя действителността така, че да ви оневини, но действителността е друга. Сигурен съм, че ако ме бяха сложили на детектор на лъжата щях да го мина на 100%, картината как черен джип, навлезнал в насрещното платно за да хване зелено, ме засича и до днес е в главата ми, сигурно ако се бях напънал щях да посоча и номера на джипа, но на кадрите нямаше подобно нещо.
Не разчитайте на спомените!
Пример - Практиката по Кодекса на търговското корабоплаване!
Не разчитайте на спомените!
Пример - Практиката по Кодекса на търговското корабоплаване!
- ivanov_p
- Активен потребител
Да, но в случая малко трудно може мозъка ми да не запомни, че съм била в друг град, който е на 40 км, а аз изобщо и не знаех къде се намира по това време. А и съм била на работа, което може да се докаже с извадки от картата ми за достъп до офиса. Както и да е, дано да има, дори и малка възможност, ако не- ще се намери друг начин. Тази въпросната има и други подобни случки, в които други хора бяха тормозени да и изплащат задълженията, но ще видим, ще реша другата седмица, лкато говоря с адвокатката дали има смисъл да пускаме въззивна жалба, единствената ми надежда в този случай ще е, че документацията, която от банката са предоставили в крайна сметка не е цялото кредитно досие, а само договора по кредита, а дори при данъчна проверка се искат документите, които са искани от работодателя на поръчителя, който документ няма как да го има, освен ако не е някак измислен. Освен това бяхме искали и допускане на свидетел- кредитната инспекторка, която все още работи във въпросната банка, но беше отказано от съдийката, тъй като това и било работата и се срещала с много клиенти и едва ли ще помни, но пък от моя гледна точка- едва ли няма да помни, ако е имало предварителна уговорка , и най-вероятно двете са се познавали, защото няма друга логика да ходиш да теглиш кредит от далеч по-малък град, като във Варна има 1000 банки.
- princess83
- Нов потребител
От житейска гледна точка разсъжденията ви са правилни, но от гледна точка на правото, действията ви при защитата в съда очевидно са били погрешни. Може би ползвате услугите на недостатъчно квалифициран адвокат. Тези дела - заповедно и изпълително производство по повод банкови кредити не са чак толкова сложни - винаги има начин нещо ако се е случило да бъде доказано. Едва ли обаче от вашия преразказ може да се прецени къде сте допуснали грешка. Потърсете мнение и на други адвокати от вашия град.
- neutralen
- Активен потребител
Не обръщайте внимание на заядливи безделници, така или иначе няма да ви бъдат от полза.
Моят скромен съвет към Вас:
аз, като юрист-пеналист и етатист, който съм убеден във върховенството на наказателното право, което считам, че стои в основата на правото въобще, във всеки един казус, без значение от коя област, винаги прибягвам първо към него.
Имам предвид следното: подайте сигнал до прокуратурата срещу Вашата бивша приятелка (би трябвало вече да е бивша, нали ) и пред втората инстанция поискайте делото да бъде спряно докато стане ясен изхода от наказателното производство. Под производство в случая имам предвид и прокурорската проверка т.к. към първото заседание на въззивния надали ще има обвинение (макар че в последно време се срещат все повече кадри които я карат през просото и за два дни са готови да хвърлят обвинения наляво и надясно.. видяхме вчера поредния герой на правната мисъл. Който хвърли бомба и седна върху нея И разбира се бързо увисват Какво да се, прави природен закон Бързата работа - срам за майстора.)
Та - хвърлете всичките си сили именно в това наказателно производство - ако е така както сте го описали, имате реални и големи шансове да й докарате напълно заслужена присъда и да се освободите от поръчителството. Не пречи и 5-10 свидетели ако можете да си набавите които паралелно с работодателя да твърдят че не сте напускали града на ответната дата и са абсолютно сигурни защото сте се събрали след работа да празнувате някакъв повод (измислете си там). И куп допълнителни доказателства могат да се "изкарат". Това е фасулски случай, успех!
Моят скромен съвет към Вас:
аз, като юрист-пеналист и етатист, който съм убеден във върховенството на наказателното право, което считам, че стои в основата на правото въобще, във всеки един казус, без значение от коя област, винаги прибягвам първо към него.
Имам предвид следното: подайте сигнал до прокуратурата срещу Вашата бивша приятелка (би трябвало вече да е бивша, нали ) и пред втората инстанция поискайте делото да бъде спряно докато стане ясен изхода от наказателното производство. Под производство в случая имам предвид и прокурорската проверка т.к. към първото заседание на въззивния надали ще има обвинение (макар че в последно време се срещат все повече кадри които я карат през просото и за два дни са готови да хвърлят обвинения наляво и надясно.. видяхме вчера поредния герой на правната мисъл. Който хвърли бомба и седна върху нея И разбира се бързо увисват Какво да се, прави природен закон Бързата работа - срам за майстора.)
Та - хвърлете всичките си сили именно в това наказателно производство - ако е така както сте го описали, имате реални и големи шансове да й докарате напълно заслужена присъда и да се освободите от поръчителството. Не пречи и 5-10 свидетели ако можете да си набавите които паралелно с работодателя да твърдят че не сте напускали града на ответната дата и са абсолютно сигурни защото сте се събрали след работа да празнувате някакъв повод (измислете си там). И куп допълнителни доказателства могат да се "изкарат". Това е фасулски случай, успех!
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
votpuska написа:...
Леле ... този намек за 209 прозвуча ... еретически опростено ... Направо срина материалния интерес и надеждите за едни дъъъъъъъъъълги дела
Ще вземат да те разпнат
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Тази отдавна не ми е приятелка, то там нещата миришат от далече, само като се сетя, че имаше достъп до всичките ми документи , защото по онова време работеше в друга банка (не тая, от където е въпросния кредит), направо не знам още какво би могла да е сторила...
Имах и аз идея да сигнализирам икономическа полиция, само че към прокуратурата ли да се обърна или към полицията направо? Дори разговарях с един разследващ полицай, който ми разясни нещата, само че трябва да отида до родния ми град да подам сигнала, тъй като там е извършено и престъплението, а аз от няколко години не живея там, но пък ще го направя. Определено според мен действат малко по-обхватно, да се надяваме, че резултат ще има
Благодаря много за съвета
Имах и аз идея да сигнализирам икономическа полиция, само че към прокуратурата ли да се обърна или към полицията направо? Дори разговарях с един разследващ полицай, който ми разясни нещата, само че трябва да отида до родния ми град да подам сигнала, тъй като там е извършено и престъплението, а аз от няколко години не живея там, но пък ще го направя. Определено според мен действат малко по-обхватно, да се надяваме, че резултат ще има
Благодаря много за съвета
- princess83
- Нов потребител
Достатъчно е да са минали 6 месеца откакто е бил просрочен кредита и щяхте да сте освободени от поръчителството.
Явно не сте възразили, макар, че това е служебно задължение на съда.
Явно не сте възразили, макар, че това е служебно задължение на съда.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Ще проверя довечера документацията точно колко време е минало, но е доста повече от 6 месеца, ИЛ получих началото на декември, преди това и идея си нямах , че е станал предсрочно изискуем. Този 6 месечен срок се отчита от датата, на който е станал изискуем до кога?
- princess83
- Нов потребител
Ако е трябвало да плати на 01.06 примерно, а срещу Вас е заведено по-късно - например след 7 месеца, то е просрочено срещу Вас.
На определена дата основният длъжник е в забава и след 6-месеца не могат да Ви търсят.
На определена дата основният длъжник е в забава и след 6-месеца не могат да Ви търсят.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Ако е трябвало да плати на 01.06 примерно, а срещу Вас е заведено по-късно - например след 7 месеца, то е просрочено срещу Вас.
Имам един спомен, че 2012 е последната вноска по документи, но пак ще погледна. Това можем ли да го предявим във въззивния иск, или вече не може и всичко е решено?
- princess83
- Нов потребител
Би могло, ако го посочите в жалба. По принцип срокът за поръчителя се следи служебно и би трябвало да отпадне и без Ваша намеса.
По какъв начин е издаден изп. лист срещу Вас - по заповедно ли?
В заповедта пише от кога се търсят лихви и така може да се ориентирате.
По какъв начин е издаден изп. лист срещу Вас - по заповедно ли?
В заповедта пише от кога се търсят лихви и така може да се ориентирате.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Колегата има предвид срока по чл.147 от ЗЗД. В тази връзка следва да проверите - на коя дата кредита е станал предсрочно изискуем и на коя дата Банката е подала заявление за образуване на заповедно производство, а не на коя дата е издаден изпълнителния лист. Разликата между двете дати трябва да бъде повече от 6 месеца, за да отпадне отговорността ви като поръчител по кредита.
Още първия път ви писах, че сте ползвала неправилния адвокат - не е следвало да искате графологична експертиза, след като виждате, че подписа е вашия. Вместо да търсите пороци в самото заповедно производство занимавате съда с кьор фишеци. Но вие си знаете.
Още първия път ви писах, че сте ползвала неправилния адвокат - не е следвало да искате графологична експертиза, след като виждате, че подписа е вашия. Вместо да търсите пороци в самото заповедно производство занимавате съда с кьор фишеци. Но вие си знаете.
- neutralen
- Активен потребител
Току що проверих, кредита е изискуем от декември 2012, заявлението за образуване на досъдебно производство е подадено през април2013 , т.е. сроковете са спазени.
Искахме графологична експертиза, т.к. аз бях убедена, че подписа ми е копиран от някой от всички документи, до които тя имаше достъп , работейки в банката, в която аз имах кредит, но явно е успяла да ми пробута някъде да се разпиша.
Ще задействаме въззивната жалба, някой знае ли колко време ще отнеме да се произнесат по въпроса дали изобщо ще я допуснат? Имам някакъв спомен, че имаха някаква лятна ваканция, дали ще трябва да чакаме да мине лятото за резултати? Ще отида и до прокуратурата, дано да ми обърнат внимание, много ще се радвам ако наистина успеят да разпитат всички възможни свидетели, за да стане ясно какво се е случило и да може да отпадне поръчителството.
Искахме графологична експертиза, т.к. аз бях убедена, че подписа ми е копиран от някой от всички документи, до които тя имаше достъп , работейки в банката, в която аз имах кредит, но явно е успяла да ми пробута някъде да се разпиша.
Ще задействаме въззивната жалба, някой знае ли колко време ще отнеме да се произнесат по въпроса дали изобщо ще я допуснат? Имам някакъв спомен, че имаха някаква лятна ваканция, дали ще трябва да чакаме да мине лятото за резултати? Ще отида и до прокуратурата, дано да ми обърнат внимание, много ще се радвам ако наистина успеят да разпитат всички възможни свидетели, за да стане ясно какво се е случило и да може да отпадне поръчителството.
- princess83
- Нов потребител
Да се обърнете към Прокуратурата е разумно решение, но не го правете без адвокат, щото в това учреждение - Прокуратурата работят много големи специалисти, които считат измамата за "гражданско" правоотношение. По един мой случай бяха необходими 2 /Две/ години тези специалисти да разберат каква е разликата между измама и гражданско правоотношение. Както и да е. Желая ви успех !
- neutralen
- Активен потребител
Впрочем да съм казвал нещо за измама..? Ако е Рангелов може и като опит за убийство да го пусне
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
Не, не си казвал. Това е основен състав (ако се кредитира написаното от питащата). Или ако искаш - "така е думата".
Дали е чисто 315 и сл., или в различна степен ще са осъществени 308-309 ... няма достатъчно инфо.
За някаква експертиза ставаше дума ... но не разбрах, дали мастилото от принтера е отложено върху мастилото от химикалката, или обратното ... какво са изследвали - не знам.
Да де ... то е най-добре и на църква да се ходи с адвокат, че е криза ...
П.П. А убийствата - да, ей така стават, понякога, зависи от сумите
Дали е чисто 315 и сл., или в различна степен ще са осъществени 308-309 ... няма достатъчно инфо.
За някаква експертиза ставаше дума ... но не разбрах, дали мастилото от принтера е отложено върху мастилото от химикалката, или обратното ... какво са изследвали - не знам.
Да де ... то е най-добре и на църква да се ходи с адвокат, че е криза ...
П.П. А убийствата - да, ей така стават, понякога, зависи от сумите
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
-
doc03 - Активен потребител
Никой не е казал, че вие сте го казали. Аз казвам, че в случая става въпрос за измама/чл.212, ал.1 от НК/, ако това, което твърди питащата се докаже, че е вярно.
- neutralen
- Активен потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|