начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Нотариално противоречие при продажба на МПС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариално противоречие при продажба на МПС

Мнениеот benkovski » 24 Апр 2014, 16:08

Добър ден! :)

Извинявам се предварително, ако не съм пуснал темата в правилния раздел.

Вчера продадох колата си и купувачът искаше генерално пълномощно, защото разправя, че ги поправял и продавал и не искал да се занимава с прехвърляне на собственост в КАТ. Аз му казах, че искам договор за покупко-продажба, за да мога да я отпиша от данъчното. Той се съгласи. Стана ми интересно как може да има договор за покупко-продажба и същевременно да има действащо генерално пълномощно, но след като нотариуса удари печатите и на двата документа разбрах, че явно може. След това отидох с договора за покупко-продажба в данъчното и я отписах. Обадих се на баща ми и сериозно ме насоли за това, че съм дал на купувача генерално пълномощно и ми каза веднага да отивам да го изтеглям. Искам да не се води на мое име, защото глобите щели да идват при мене, разправя баща ми. Тая красива, но глупава младост ще ми изяде главата..

Въпросите са ми следните:

Как е възможно да има договор за покупко-продажба и същевременно генерално пълномощно?
Нужно ли е да ходя и да анулирам генералното пълномощно и мога ли вместо това да отида в КАТ с моя екземпляр от договора за покупко-продажба и да обявя по някакъв начин, че колата вече не е моя собственост? Въобще с наличието на два такива противоречиви документа какво мислите, че трябва да се направи в подобна ситуация, защото съм объркан?

Благодаря предварително за съдействието. Винаги съм уважавал професията ви.
benkovski
Нов потребител

Re: Нотариално противоречие при продажба на МПС

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2014, 19:22

Не пречи да има двата документа. Нали нотариусът Ви е таксувал и за двата? :wink:

Отивате в КАТ по регистрацията на МПС, с договора, и там, в досието на автомобила, ще се отрази, че сте "Бивш" собственик. Това е. Малко е шантаво, защото там може и да Ви се смеят. При искането за дерегистрация оставяте в КАТ копие от договора за покупко-продажба, но не получавате Вх.№ или нещо подобно, а едно листче с печат, а на листчето пише номера на колата. :)
Има служители в КАТ, които не са чували за:
ЗДВП, Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.

Такива работи ... :)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ