начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Изземване на телефон от полицията

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изземване на телефон от полицията

Мнениеот i_monster » 30 Мар 2014, 22:45

Здравейте,
Преди 6 месеца бях купил от интернет айфон 5 от частно лице.Тези дни ми се обадиха от полицията ,че трябва да го предам,защото бил краден.
Като отидох в районното и ме запознаха със случая, 2 неща ми направиха впечатление.

1.IMEI имеят на издирваният апарат е същият като на моят, с изключение на последната цифра (тя не съвпада).Те обаче казаха "тя се променя" каквото и да значи това.

2.Тъжителят няма нито кутията (заради написаният имей и с.номер на нея) ,нито какъвто и да било документ за притежание (гаранция,касов бон и пр.).
От полицията ми казаха,че човекът подал сигнала само казвайки им имея.Те проверявали ,че той бил ползвал апарата 3 месеца преди жалбата и това било достатъчно за доказване на собственост и правото да си го изисква.
Така ли е по закон и има ли начин да не предам телефона?Все пак съм си дал месечната заплата + още за него.
i_monster
Нов потребител

Re: Изземване на телефон от полицията

Мнениеот doc03 » 30 Мар 2014, 22:59

Последната цифра се променя, да. Тя няма значение. Щом 14 съвпадат, 15-тата няма значение.
Представи си, че ти бяха откраднали твоя телефон. Какво ще дадеш като документ ? Нищо !
Просто казваш в полицията, че си ползвал телефона с твоята си карта с № 08******** от както си го придобил - по интернет. Те проверяват, виждат, че си го ползвал с въпросната карта и така.

http://www.androidbg.com/forum/topic451 ... efoni.html

Ти какъв документ за собственост ще предоставиш ?
А не си ли го откраднал ти, а сега да лъжеш, че си го купил по интернет ?
Как така даваш толкова пари на непознат, без да имаш представа какво ти продава ?

........... ето такива въпроси ще ти бъдат задавани ....

Друг е въпросът, че човекът, от когото си го купил може и да не се установи, а често "собственика" си прави врътка - продава си телефона по обява, след това го обявява за краден .. и така докато не го усетят.
Варианти много.

Можеш да откажеш да предадеш телефона. Ще трябва да ти го изземат. Или ще стане веднага, или това ще стане след месец, но ще ти коства главоболия. Ако го продадеш, след като си уведомен че е предмет на престъпление - гориш. Ако установят извършител - ще можеш да си търсиш възстановяване на вредите.

Без връзка с темата: за бога, защо си купувате телефони от по една (сериозна) заплата ? Как се изхранвате след това ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот i_monster » 30 Мар 2014, 23:08

Мерси за бързият отговор.
Да наистина и аз нямам документ за него.Май нямам избор освен да се простя с едномесечната си заплата :(.

за бога, защо си купувате телефони от по една (сериозна) заплата ? Как се изхранвате след това ?

Трудно приятелю,трудно.Но като ревне пубера ,че трябва да е с айфон (като всички други) какво да го правиш.То и за това се принуждава човек да купува при тези обстоятелства и да поема рискове,защото за от магазина просто няма.
i_monster
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 30 Мар 2014, 23:18

Като те разпитат, заяви кога си го купил и от кога и с коя карта се ползва.
В момента, в който си предадеш телефона, изискай прокурорския номер на досъдебното производство.
Отиди в прокуратурата и подай молба до наблюдаващия това дело прокурор да ти върнат телефона - закупил си го добросъвестно, по интернет, и ти се нарушават правата на собственик, като в противен случай, тъй като оспорваш собствеността над вещта на другия човек, ще си търсиш правата по съдебен ред. Имаш шанс. Подаването на тази молба до прокурора не се плаща.
Но!
Ако нещата са на фаза преписка и няма образувано досъдебно производство - не си давай телефона ! Само че го прибери - да не се изгуби, щото лошо.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 12 Апр 2014, 21:36

С извинение на хората отговорили по-горе, но те мислят от страна на потърпевшия, аз мисля от другата страна... Въз основа на какво ще дойде някой да ми каже, че телефона, който ползвам е краден, след като няма грам документ черно на бяло?!?! Направо му тегля една и да се оправя. Ако иска телефон, да го вземе със заповед, мотив и ищеца да представи доказателства, че е негов... Щото утре мога да се запозная с Пешо, да му взема телефона, за да го разгледам, да подразбера откъде го е купил и, ако е от нета и няма документи, да препиша имеи и, понеже телефона е 2000 лева, да писна след седмица, че пешо ми е откраднал тел.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот doc03 » 12 Апр 2014, 21:58

.... е нали точно това написах, там :-)

doc03 написа:... а често "собственика" си прави врътка - продава си телефона по обява, след това го обявява за краден .. и така докато не го усетят.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот galq_law » 14 Апр 2014, 09:46

i_monster написа:От полицията ми казаха,че човекът подал сигнала само казвайки им имея.Те проверявали ,че той бил ползвал апарата 3 месеца преди жалбата и това било достатъчно за доказване на собственост и правото да си го изисква.
Така ли е по закон и има ли начин да не предам телефона?Все пак съм си дал месечната заплата + още за него.

На мен ми искаха доказателства за собственост. Само по IMEI никой не си мърда пръста /става въпрос за Варна/. Каква е гаранцията, че ползвания телефон 3 месеца преди жалбата също не е бил краден? Като дойде съдия изпълнител да ти описва вещите да не би да ти иска документ за собственост?
Погледнете кореспонденцията си в интернет и разпечатайте каквото имате за покупката за да го ползвате и представите като доказателство, включително и документ от доставката на апарата ако имате.
Успех
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
galq_law
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ