начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Имат ли право банките да продават кредитите ми на 3-ти лица?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имат ли право банките да продават кредитите ми на 3-ти лица?

Мнениеот REVOLUTION » 26 Авг 2010, 16:15

gudio написа::roll: Съвсем ме смутихте, младежи... Искате да кажете, че естеството на банковото вземане не допуска цедирането му, или пък ми е убягнала някоя законова запрета туй да се върши :shock: :?: Или масова клауза в договорите на банките забранява таквоз нЯщо :?: :!: :mrgreen:

И да има клауза , която забранява в договора пак може да се цедира вземането , но в този случай цедента ще носи имуществена отговорност за неизпълнение на задължението си.Разбира се ако има вреди или неустойка.. :D
Иначе вземането на Банката по кредита може да се цедира.Нито противоречи на закона , нито естеството на вземането... и т.н.Нито е неморално , нито некоректно.Напротив некоректно ще е в едно общество ,чииято икономика е изградена върху основата на пазарния капитализъм , да забраниш на един правен субект да се разпорежда с имуществените си активи по свободно усмотрение.Такива ограничения може да се допуснат за защита на публичния интерес в изключителни случаи , каквито в обсъжданата хипотеза не са налице. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 26 Авг 2010, 16:17

Абе на мен ми се струва, че баш в конкретния случай няма място за смущение. Човекът попита нещо и му се отговори. Сега, с какви емоции и крайности, все тая. Оттам нататък се развиха нещата в едни хипотези, дето човекът не ги е и сънувал, не ги е и описвал във въпроса си :D Все пак въпросът предполагаше банка да има вземане и то да е парично. Оттам нататък къв закон, къв договор, кво естество на вземането? :roll:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 26 Авг 2010, 16:26

Смущението ти е основателно. :D
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 21:29

Bai_Ganjo написа:Смущението ти е основателно. :D

:? Основателно е, като вдъхвате напразни надежди на питащия човечец - к`ви предпоставки, к`ви пет лева ? Може да се прехвърля и нищо по никакъв начин не пречи на прехвърлянето. Ама "не били за тука" основанията - търговско know-how някакво... Пуснете си търсачката с думите "целта на адвокатската професия" :wink: - отдавна е изяснена в този форум :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот coolboy » 15 Сеп 2010, 15:58

Благодаря за мненията. Оказа се по закон, че аз съм прав, защото - никой няма право да ме заплашва лично, нито пък да ме унижава публично. Също така има си съд за всичко - пресрочваш 3 вноски, съдят те - взимат ти каквото имаш и край. По този начин съм съгласен, нямам нищо против това. Имам против личните мутренски заплахи, посещения на адреса и т.н. А относно изказванията против длъжници като мен, не ги приемам лично, понеже според мен са от хора, които меко казано .... живеят един мъничък живот...внасят си по мижави сумички в депозитни сметки, нямат кредити, съответно нямат и нищо в този живот и плюят против останалите. Е, може и да имам кредити, но определено живея по-добре от Вас и макар да закъснявам, си плащам всичко, а и с очите си съм разгледал почти целия свят - кажете ми има ли нещо по-ценно от това? Умрял Ви е няколко за депозитчетата от по 10 000 лева, макс, айде да държите милиони, ще Ви разбера ,ама е смешничко леко, нищо лично, просто много озлобени хора се навъдиха напоследък...
coolboy
Младши потребител

Мнениеот Pause » 15 Сеп 2010, 17:13

Малко да ви ,развеселя като мутрите бам с бухалката и проблема е генерално решен.Така е все още се опитват да ни сменят ценностната система,за което и ние не обръщаме внимание :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 15 Сеп 2010, 21:24

S-Energy е национална агенция за събиране и изкупуване на просрочени задължения и вземания, пълно обслужване на бизнес организации и физически лица. S-Energy е тясно специализирана в събирането и изкупуването на просрочени задължения. Ползвайки нашите услуги по събиране на задължения, Вие получавате:

Проста, бърза и ефективна процедура
Събиране на частни и корпоративни вземания: събиране на вземания, събиране на задължения, събиране на дългове, банкови задължения
Всички плащания се получават при Вас
Без скрити такси и процентни комисионни
Докато няма събрано задължение, не дължите комисионна
Вие контролирате процеса по събиране
Опитен екип за събиране на задължения
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот vetre » 15 Сеп 2010, 21:55

coolboy написа:...................

пишеш глупости човек.
Да си чувал : разни хора - разни идеали?
не може така да се определяш над другите.
всеки живее както му харесва/или може/-някой за да пие,друг да е2е,
трети да пътешества като теб,четвърти се е посветил на децата си и т.н.
vetre
Потребител

Мнениеот Sahiba » 29 Сеп 2010, 11:27

coolboy написа:Благодаря за мненията. Оказа се по закон, че аз съм прав, защото - никой няма право да ме заплашва лично, нито пък да ме унижава публично. Също така има си съд за всичко - пресрочваш 3 вноски, съдят те - взимат ти каквото имаш и край. По този начин съм съгласен, нямам нищо против това. Имам против личните мутренски заплахи, посещения на адреса и т.н. А относно изказванията против длъжници като мен, не ги приемам лично, понеже според мен са от хора, които меко казано .... живеят един мъничък живот...внасят си по мижави сумички в депозитни сметки, нямат кредити, съответно нямат и нищо в този живот и плюят против останалите. Е, може и да имам кредити, но определено живея по-добре от Вас и макар да закъснявам, си плащам всичко, а и с очите си съм разгледал почти целия свят - кажете ми има ли нещо по-ценно от това? Умрял Ви е няколко за депозитчетата от по 10 000 лева, макс, айде да държите милиони, ще Ви разбера ,ама е смешничко леко, нищо лично, просто много озлобени хора се навъдиха напоследък...

Предполагам това е отговор на моя коментар.
Въпроса за свободата, зависимостите, щастието и всички останали екзистенциални такива доколкото си спомням е предмет на разглеждане от науката Философия.
Аз съм юрист и пречупвам всичко през тази призма.

Успех по пътя на живота!
Sahiba
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Сеп 2010, 11:54

до-Sahiba А не сте ли забелязали ,че всичко не минава през призмата на точното написано в закона ,а е въпрос на тълкуване.Не напразно вече има такава публичност.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Sahiba » 01 Окт 2010, 10:54

toni_sf написа:до-Sahiba А не сте ли забелязали ,че всичко не минава през призмата на точното написано в закона ,а е въпрос на тълкуване.Не напразно вече има такава публичност.

Не ви разбирам!
Sahiba
Потребител

Мнениеот toni_sf » 13 Окт 2010, 22:37

до-Sahiba Значи не гледате много телевизия и не слушате изказванията на ваши колеги по ефира
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Окт 2010, 10:14

Според Търговският закон банковият кредит е търговска сделка. Което води до привилегии поне при фирмите - несъстоятелност и т.н.

При цесията, обаче, според мен цесьорът не всътпва в привилегиите на Банката, тъй като това е заобикаляне на закона - без банков лиценз, не може да имаш правата на Банка.

Тук е интересното - какво наследява цесьорът при цесия на банков кредит. Има хляб за някой Терминатор.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Окт 2010, 10:58

E дано и тук се приеме закон в който и частно лице може да обяви фалит .Има дискусии по тази тема и да видим какво ще се измъдри
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2010, 11:15

ivan_lawyer написа:Според
При цесията, обаче, според мен цесьорът не всътпва в привилегиите на Банката, тъй като това е заобикаляне на закона - без банков лиценз, не може да имаш правата на Банка.

+1 :wink:

П.П. Ванко, глей сега що мухи ще му нащъкат в буркана на .... Няма да му отговоря. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Окт 2010, 11:53

:D Аз не съм и задал въпрос а изказах мнение ,но явно Вие много седите.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2010, 12:08

ivan_lawyer написа: При цесията, обаче, според мен цесьорът не всътпва в привилегиите на Банката, тъй като това е заобикаляне на закона - без банков лиценз, не може да имаш правата на Банка.

Тук е интересното - какво наследява цесьорът при цесия на банков кредит. Има хляб за някой Терминатор.

:lol: Поредният неологизъм на Марлоу...
Привилегията... както е писал напр.Бай Петко Венедиков през миналия век, е качество на вземането, а не на кредитора... Цесионерът ( :roll: ако "цесьор" значи нещо такова...) не може напр. да се снабди със ЗИ по извлечение от сметки, нито със ЗНИ, за разлика от банката-цедент - какво заобикаляне на закона виждате тука ? Ако длъжникът е търговец, пак ще може да си иска несъстоятелност, сделката си остава търговска, независимо кой е придобил вземането по нея.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Окт 2010, 13:04

:D Аз пак ще се пошегувам ,трябва ли да се върнем назад и да работим по Указ 56 ,за частната инициатива , всичко да минава през двама, трима ,петима посредника.И докога ще се хранят такива посредници от некъдарноста .
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот angel10 » 14 Окт 2010, 16:29

Банките нямат право да продават лошите кредити на трети лица. Единственото,което могат да направят е да ВИ дадат на съдебен-изпълнител.Моля,подайте иск за наказателно производство(в СЪДА)!ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ВЛИЗА В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА,ТАКА КАКТО И В ЦЪРКВАТА. :cry: :!: :idea: :arrow: ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ!
angel10
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 14 Окт 2010, 17:53

angel10 написа:Банките нямат право да продават лошите кредити на трети лица. ...

Я гле!
А добрите кредити могат ли да ги продават и къде точно е написано, че не могат :roll:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ