начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Удържане на част от депозит за наем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удържане на част от депозит за наем

Мнениеот mitiob » 12 Ное 2019, 20:23

Здравейте, бих желал съвет относно следната ситуация:
На 25.10.2019г. прекратих договор за наем, с писмено споразумение на гърба на самия договор, в който наемодателя е заявил, че след изплащане на последните сметки, остатъка от депозита ще бъде възстановен най-късно до 15.11.2019г. Днес наемодателя ми заяви, че смята да удържи сума по негова преценка, за щета която съм нанесъл, но въпросната сума е повече от абсурдна. Питането ми е дали наемодателя има право да удържи въпросната сума след като сме подписали писменото споразумение.
Не е бил съставян приемо-предавателен протокол, както при сключване на договора, така и при прекратяването му.
mitiob
Нов потребител

Re: Удържане на част от депозит за наем

Мнениеот jhoro » 13 Ное 2019, 03:01

Принципно, идеята на депозита е такава - за покриване на щети. но - как ще се докаже въпросната щета, щом ...
mitiob написа:Не е бил съставян приемо-предавателен протокол, както при сключване на договора, така и при прекратяването му.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Ное 2019, 06:36

Позната работа по български. Най вероятно не е декларирал наема изобщо в Общината. Оттук само това е достатъчно да се цькне по главата дебела.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Ное 2019, 12:07

ivan_lawyer написа:Най вероятно не е декларирал наема изобщо в Общината.

От кога наемът се декларира в общината?
Аз мислех, че доходите от наем се декларират в НАП, но сигурно са изменили закона, без да разбера...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 14 Ное 2019, 03:07

kalahan2008 написа:

Аз мислех, че доходите от наем се декларират в НАП, но сигурно са изменили закона, без да разбера...

От много отдавна!
Чл. 112. Вписват се:
е) договорите за наем на недвижим имот за срок по-дълъг от една година;
Закон за собствеността

Може да прегледаш и Правилник за вписванията
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 14 Ное 2019, 13:55

jhoro написа:
kalahan2008 написа:

От много отдавна!
Чл. 112. Вписват се:
е) договорите за наем на недвижим имот за срок по-дълъг от една година;
Закон за собствеността

Може да прегледаш и Правилник за вписванията

В тази тема става все по-интересно. Сега пък научих, че Службата по вписванията била към общината, а не към Агенцията по вписванията. Че дори и ме пратиха да прочета Правилника за вписванията. Ще го прочета, защо да не го прочета. Ето, прочетох го за n-ти път - не се споменава там думичката "община". Някой ако я вижда, да се обади.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 14 Ное 2019, 21:35

Въпросните проблеми ще се решат в съдебен спор! Но казуса навежда на следното: 1. За наемодателя . ако договорът е за повече от една година, да се впише. Къде , ясно е ! 2. Приемвно предавателен протокол т.е. опис ,състояние : печка, хладилник, телевизор, климатик и т.н подробно марка ,изправност, заверка на този протокол-опис пред Нотариус. Има психолологичен ефект. Макар,че някои нотариуси ще поискат оценка на описаните вещи и таксата ще бъде съобразно интереса. Кой поема този нотар.разход, нормално и двамата. Гаранционният депозит от един месечен наем служи за покриване на неплатени сметки за електр., вода, топлофикация, асансьор, чистачка и пр. Ако при напускане наемателя е със съответните неплатени сметки, то дали този депозит да стигне на наемодателя да покрие това. Често наематела трупа сметки за елект. и напуска. .т.е. изчезва. В по-западното наемно отношение фирмата брокер носи отговорност и изисква от кандидата официална справка за имуществено състояние, справка за месторабота, заплата и т.н. А при нас: идва Пешо-наемател, изискава лукс обзавеждане, съгласява се на 800 лв; мес наем. Депозита ще го внесе по-късно. Влиза във вледение и на 3 ден отнася всичкото възвоможно обзавеждане. И къде е отговорността на брокера.
Конкретно: Отдавам под наем луксозно обзаведен апартамент, вкл. лукс. баня, вана, климатици , и т.н. брокера ми води разни лица. Изисквам горните справки, отговарят,че не е законно. Добре , тогава с вещо лиде имам оценка на предоставеното обзавеждане- около 5000 лв. Изисквам гаранционен депозит 5000 лв, отделно един месечен наем за евентуално теплатени сметки-. отговор:Няма такава държава!
tochotocho
Потребител

Назад към Взаимопомощ