начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Необходимо ли е разрешително за пушка ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Необходимо ли е разрешително за пушка ?

Мнениеот hristo_hristov » 06 Юли 2016, 22:10

Здравейте, искам да попитам за кои оръжия се изисква издаването на разрешително за употребата им. Въздушната пушка влиза ли в това число и ако е така, мога ли например да подам анонимен сигнал за притежанието на такава и къде мога да го направя ?
Благодаря предварително.
hristo_hristov
Младши потребител

Re: Необходимо ли е разрешително за пушка ?

Мнениеот doc03 » 07 Юли 2016, 19:59

1. Не се изисква разрешение за закупуване и притежание на въздушно (газово) оръжие. Изисква се деклариране в едноседмичен срок след закупуването им. Наказанието за недеклариране е глоба. (Виж ЗОБВВП)
2. Подайте явен сигнал в РУ-МВР по местонахождение на оръжието, за да могат да отговорят на посочения от сигналиста адрес за кореспонденция. Анонимни сигнали не се разглеждат, освен ако не са подадени срещу служители на МВР.
... такива работи ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот potrebitel777 » 08 Юли 2016, 13:56

+ още нещо...това е въздушна пушка, не е сериозно просто. Това, че някой има въздушна пушка, не го прави автоматично съдист, социопат и убиец. Зависи от вида на пушката, но от близо разстояние мощта и пораженията, които може да нанесе са еквивалентни на тези от прашка. Щом не стреля по хора, животни или не нанася щети на чужда собственост с нея, какъв е проблемът човекът да си я има. Защо искате да "набутате" човека и да го кажете на милицията за няма нищо? Заплахата с прашка е равносилна на заплахата с въздушна пушка, за мен. За мен би било доста по притеснително ако знам че някой притежава колекция 40-сантиметрови ножове+ сатърче, отколкото да има въздушна пушка.

Доста предмети сами по себе си не са опасни и забранени, въпросът е в чии ръце са попаднали и дали е извършено нещо с тях.
Последна промяна potrebitel777 на 08 Юли 2016, 16:50, променена общо 2 пъти
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 08 Юли 2016, 14:26

potrebitel777 написа:За мен би било доста по притеснително ако знам че някой притежава колекция 40-сантиметрови ножове+ сатърче, отколкото да има въздушна пушка.
или арбалет за подводен риболов 8)
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 08 Юли 2016, 17:00

potrebitel777 написа:+ още нещо...това е въздушна пушка, не е сериозно просто. Това, че някой има въздушна пушка, не го прави автоматично съдист, социопат и убиец. Зависи от вида на пушката, но от близо разстояние мощта и пораженията, които може да нанесе са еквивалентни на тези от прашка. Щом не стреля по хора, животни или не нанася щети на чужда собственост с нея, какъв е проблемът човекът да си я има. Защо искате да "набутате" човека и да го кажете на милицията за няма нищо? Заплахата с прашка е равносилна на заплахата с въздушна пушка, за мен. За мен би било доста по притеснително ако знам че някой притежава колекция 40-сантиметрови ножове+ сатърче, отколкото да има въздушна пушка.
Доста предмети сами по себе си не са опасни и забранени, въпросът е в чии ръце са попаднали и дали е извършено нещо с тях.

Прав сте само за "Зависи от вида на пушката". Въздушна пушка с начална скорост над 250 m/s може да нанесе доста сериозни поражения.
Не виждам какво набутване е елементарното спазване на изискването за регистрация.

PS.
сАдист е този, който изпитва удоволствие от причиняването на болка или унижението на друг човек.
сЪдист - е нещо от сЪдебната система, ама не съм сигурен какво точно.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот potrebitel777 » 08 Юли 2016, 17:31

"Набутване" е понеже, това дали е регистрирана или не, е просто една адмистративна формалност и по никакъв начин няма да промени факта че има правото и ще продължи да я притежава пушката.
Питащия най- вероятно го притеснява, че даденото лице въобще притежава този предмет- въздушна пушка, а не дали просто пушката се води на отчет някъде си на базата на някакъв хвърчащ лист. Най-вероятно изобщо не го интересува дали е регистрирана или не, а разковничето е в самото и притежание.
Най- вероятно питащият желае, поради някаква причина, да бъде отнета пушката на лицето или лицето да бъде наказано и просто търси начин по който да се реализира това.

Ситуацията не е като да сигнализираш, че някой се е качил да шофира пиян и по този начин да спасиш нечий живот, а виновното лице да бъде превъзпитано.
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 15 Юли 2016, 00:42

Декларирането на пушката хляб и вода не иска. И е максимално просто. Дори не се иска и документ за произход. Не разбирам причините, някой да бяга от това, освен ако не иска да прави зулуми. (Може и още по-простото - няма време, не се е сетил, може и да не е чувал, че трябва да я декларира и т.н., но явно не това е случая)
...не е задължително да я ползва срещу хора и животни, може да е срещу предния капак на някой голф (например) :-( ... но пък удоволствието, след това, да счупиш собствения му приклад в собствения му зад*ик е неописуемо ...

Наясно съм с мърлявите мотиви на питащия, и че питането не е продиктувано от будна гражданска съвест (което се опитах да намекна с явния сигнал), но въпросът е принципен. Същото, както регистрацията на кучетата - дали е болонка или 60 кг. дЗвер - все е куче :-)

П.П. Изобщо не съм съгласен със сравнението с прашката (с повечето прашки!), но ... нацията е компетентна в много отношения :-)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 15 Юли 2016, 04:11

Само едно уточнение
Чл. 54. (1) Български граждани ...(изброяване)... са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянния адрес на физическото лице.

Защото, например ето тази пушка - Въздушна пушка Gamo Shadow DX 5.5mm Set - е с Начална скорост: 220 м/с. и Енергия: 21.8 Джаула.
Тоест - не подлежи И на регистрация.
Изображение

PS. За тръбите с "фунийки", с които си играехме като деца, няма да споменаваме - макар също да са "пневматично оръжие" (както е формулировката в закона)
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ