начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Имат ли право банките да продават кредитите ми на 3-ти лица?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имат ли право банките да продават кредитите ми на 3-ти л

Мнениеот ivodam » 17 Мар 2013, 10:45

По принцип тази история с продажбите на дълг от банки на трети лица е доста странна, освен ако не е схема за източване на пари от банките към свои хора в така наречените колекторски фирми. Защото благодарение на полуфеодалното ни законодателство банките могат да вадят изпълнителни листове по бърза процедура, без дори да се уведомява клиентът. И да го дават на съдия-изпълнител, и т.н. Вместо това дългът се продава за нещо от сорта на 20% от стойността на задължението...
ivodam
Потребител

Мнениеот pitasht » 21 Мар 2013, 10:42

hidden на мен ми се струва че ако длъжникът изпълни на колекторската фирма, не че съм го виждала в практиката и длъжниците определено не са лесни, банката не може да твърди, че е продала дълга за 30% и да си иска останалите 70 % да не забравяме, че обикновено има обслужване на кредита в някаква част и не се дължат всичките 100% по кредита. Всъщност докато писах се сетих че може но пък от самата колекторска фирма, освен ако не е уговорено че не може.
Но пък наскоро имах клиент по обезсилен изп.лист даден на такава фирма и то година след обезсилването, че на всичкото отгоре фирмата му искаше заверено копие на съдебното решение. Аз му викам като са им цедирали дълга да си го вземат документа те от съда. Ти от какъв зор ще им плащаш и държавни такси за издаване на преписа и всичко да станело за един ден. Нека да си образуват дело че да платят разноски ведно с хонорара и другият път да мислят добре какво ще правят.
некоректност има навсякъде.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот kushgribi » 25 Мар 2013, 19:38

Длъжника не е страна по договора за цесия, и за колко е изкупен дълга ама изобщо не му влиза в работата :) Дължи точно толкова, колкото е дължал и на цесента към момента на договора..
kushgribi
Младши потребител

Мнениеот i_mandolin » 07 Юли 2016, 00:40

Здравейте,
казуса е следния - брат ми е взимал кредити и няма желание да ги връща. Напуснал е страната и не го интересува нищо. Факт е, че всички проблеми и тормоз се понася от мен и майка ми - посещения, заплахи, телефонни обаждания ... - дори са издирили личният ми мобилен номер за да говорят с мен макар и да нямам страна във всичко това.
Въпросите са ми:
1. Защо банката дава кредит без да се интересува дали лицето ще го върне, и защо не иска ипотекиране на каквото и да е?
2. Как е възможно банката да продава задълженията си на трети лица, като предоставя цялата лична информация на своите клиенти - по закона за защита на личните данни е забраненто представянето на такава информация на трето лице.
3. Как е възможно да се смята, че лицето е уведомено при положение, че той въобще не е в БГ и не смята да се връща?
4. Как е възможно, да се назначава ново дело, без да се уведомява и да присъства потърпевшия?
5. Защо ако се прави опис на адреса посочен от взелия кредита, трябва да се представи някакъв документ от останалите живеещи на същия адрес! - как съдия изпълнителя може да докаже, че описаните вещи не са на мен или на някой от останалите? - никъде и по никое законодателство не се изисква, когато си купуваш нещо, да си пазиш фактурата или касовата бележка или ... какъвто и да е друг документ. Това не е ли нарушаване на частната собственост?
i_mandolin
Нов потребител

Мнениеот Melly » 07 Юли 2016, 01:26

i_mandolin написа:Здравейте,
казуса е следния - брат ми е взимал кредити и няма желание да ги връща. Напуснал е страната и не го интересува нищо. Факт е, че всички проблеми и тормоз се понася от мен и майка ми - посещения, заплахи, телефонни обаждания ... - дори са издирили личният ми мобилен номер за да говорят с мен макар и да нямам страна във всичко това.
Въпросите са ми:
1. Защо банката дава кредит без да се интересува дали лицето ще го върне, и защо не иска ипотекиране на каквото и да е?
2. Как е възможно банката да продава задълженията си на трети лица, като предоставя цялата лична информация на своите клиенти - по закона за защита на личните данни е забраненто представянето на такава информация на трето лице.
3. Как е възможно да се смята, че лицето е уведомено при положение, че той въобще не е в БГ и не смята да се връща?
4. Как е възможно, да се назначава ново дело, без да се уведомява и да присъства потърпевшия?
5. Защо ако се прави опис на адреса посочен от взелия кредита, трябва да се представи някакъв документ от останалите живеещи на същия адрес! - как съдия изпълнителя може да докаже, че описаните вещи не са на мен или на някой от останалите? - никъде и по никое законодателство не се изисква, когато си купуваш нещо, да си пазиш фактурата или касовата бележка или ... какъвто и да е друг документ. Това не е ли нарушаване на частната собственост?

Спешно се нуждаете от адвокат.
Времето не работи във ваша полза.

П.П. Не одобрявам постъпката на брат ви, и въпреки това може би има някакъв шанс да се защитите - вие и майка ви.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Юли 2016, 17:37

П.П. Не одобрявам постъпката на брат ви, и въпреки това може би има някакъв шанс да се защитите - вие и майка ви.

И брата, и брата!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 10 Юли 2016, 22:09

i_mandolin написа:1. Защо банката дава кредит без да се интересува дали лицето ще го върне, и защо не иска ипотекиране на каквото и да е?
2. Как е възможно банката да продава задълженията си на трети лица, като предоставя цялата лична информация на своите клиенти - по закона за защита на личните данни е забранено представянето на такава информация на трето лице.

1. Защото ... така е преценила. Видял им се е благонадежден или просто ... нов клиент (шаран ... вариантите - по желание)
2. Не и ако третото лице е регистриран Администратор на лични данни (АЛД).
3. А де ?
4. Може
Чл. 43. (1) Съобщението се връчва лично или чрез друго лице.
(2) Съдът може да разпореди връчването да стане чрез прилагане на съобщението към делото или чрез залепване на уведомление.
(3) Съдът може да разпореди връчването да стане чрез публично обявление.

и другите членове наоколо.
5. Е те тук вече става мазало. Кой може да докаже, дали ответника изобщо има или няма движимо имущество на посочения адрес. Още повече, ако не живее в страната.
Melly написа:Спешно се нуждаете от адвокат.

Или картечница. Аз избирам и двете.
jhoro
Активен потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ