Здравейте,
Налице е следният казус. В края на месец октомври в Пловдив ми беше връчен фиш от Общинска полиция за неправилно паркиране. Ситуацията беше абсурдна, защото фишът беше от типа, които се залепват на стъклото в отсъствието на водача. Само че аз бях в колата и полицаят ми подаде фиша в ръката. От това произтекоха редица грешки, например:
1. на фиша пише, че съм "паркирал" неправилно, но предвид, че съм бил в колата, то ситуацията отговаря на дефицинията за "престой" (макар знакът да забранява и двете).
2. фишът се позовава на грешна постановка и цитира ЗДвП некоректно, защото е съставен съгласно чл. 186, ал. 3, а следва да бъде съставен по чл. 186, ал. 1
3. Съгласно чл. 186, ал. 1 моите данни и подписът ми липсват и т.н.
Оттук следва комична ситуация. На фиша изрично (макар и погрешно) е отпечатано, че подлежи на обжалване пред Районен съд. Обжалвах го пред ПРС. Очаквано, ПРС не се произнесе, тъй като фишът не попада под обхвата на ЗАНН, защото не е електронен фиш, нито акт. Обжалвах пред Административен съд, тъй като съгласно ЗАНН, неплатен в 7-дневен срок фиш, има статут на наказателно постановление, а то вече попада в обхвата на ЗАНН и съответно може да бъде обжалвано. Административен съд също не се произнесе.
Днес получих обаждане от пътна полиция, че трябва да се явя, за да ми бъде съставено НП. Оттук произтекоха няколко въпроса:
1. Явно, че след съставянето на фиш, АУАН се съставя само ако оспорвам в 7 дневен срок? Но аз не оспорвах пред Общинска полиция, а пред съда, защото така беше вписано във фиша. Съответно сега не ми се съставя АУАН, а директно НП?
2. Ако разбирам правилно, НП трябва неминуемо да повтори обстоятелствата от АУАН (в моя случай явно ще повтори обстоятелствата от фиша)? Т.е. аз дори няма да дам показания и да свидетелствам какво в действителност се е случило?
3. Ако НП повтаря обстоятелствата от фиша, защо въобще е необходимо моето присъствие? То било необходимо при съставянето на фиш или АУАН, но за НП не е?
4. Не разбирам каква е целта на Пътна полиция да ме извика за връчването на НП. Очаква се да ми издадат НП на база на този фиш, което неминуемо ще падне, но се надяват аз да се подлъжа да кажа, че съм спрял за престой, което също е забранено и да ми напишат и акт ли?
5. Задължително ли е присъствието ми за съставянето/връчването на НП? Ако да, ситуацията поражда следната дилема:
- ако твърдя, че не си спомням всички детайли коректно (което е разбираемо предвид, че ситуацията е от преди почти 4 месеца), обстоятелствата от НП ще повторят фиша, но аз не мога да обжалвам НП, защото не си спомням?
- ако си спомням всички детайли трябва да кажа, че съм спрял за престой, което също е забранено. Какво ще последва от това?
**********- ще се разминат фиш и НП, при което:
********************- НП ще отпадне защото се разминава с фиша
********************- НП няма да отпадне, защото, за разлика от фиша, отразява истината
**********- ще съставят НП на база на фиша, което ще отпадне, но ще съставят отделно и акт съгласно истинските обстоятелства?
Какъв е правилният подход в този случай?
1) Да не се явя
2) Да се явя и да твърдя, че не помня
3) Да се явя и да твърдя, че помня, при което истинските обстоятелства ще бъдат различни от фиша, но отново ще съм в нарушение
Честно казано нито при 2), нито при 3) ще лъжесвидетелствам, защото в интерес на истината не си спомням всичко перфектно. Ако не бях обжалвал пред Районен съд, в който ги описвам подробно обстоятелствата, най-вероятно щях съвсем да съм забравил.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 05:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фиш за паркиране и НП
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Фиш за паркиране и НП
Много сте писал - няма да цитирам, че ще стане дълго. От написаното аз разбирам две неща:
- че полицая го е домързяло да пита - ако напиша нов фиш, ще подпишете ли или да пиша АУАН. А може би вас ви е нямало ...
- НП не се съставя (на момента), а се връчва. И се издава на основание АУАН.
Както сте цитирали - неплатения фиш се смята за НП. Как ще издават НП на основание НП ?
И т.н.
Да не би да Ви викат във връзка с нещо друго, не въпросния фиш?
- че полицая го е домързяло да пита - ако напиша нов фиш, ще подпишете ли или да пиша АУАН. А може би вас ви е нямало ...
- НП не се съставя (на момента), а се връчва. И се издава на основание АУАН.
Както сте цитирали - неплатения фиш се смята за НП. Как ще издават НП на основание НП ?
И т.н.
Да не би да Ви викат във връзка с нещо друго, не въпросния фиш?
- jhoro
- Активен потребител
Може би го е домързяло, а може би бързаше да налепи фишове на колите зад мен и от страх, че ще изпусне 3-4-ма реши евентуално да жертва един.
Там си бях, имам и свидетел. Отзад на фиша има три хартиени ленти, които предпазват лепилото. Той отлепи само средната и ми го даде. Приложил съм снимки като доказателство към обжалването. Ако беше залепен на стъклото, нямаше как да не му отлепи лентите, нито да аз после да го отлепя в абсолютната му цялост.
Полицаят от пътна полиция днес по телефона ми каза "елате да ви съставим НП". Това са точните думи. И цитира случая с неправилно паркиране (макар в действителност да беше престой), за което имам фиш от общинска полиция. Явно практиката е общинска да препраща към пътна. Нямам нито едно друго нарушение, във връзка с което да ме викат.
А това, че неплатеният фиш се смята за НП, го кажете на Административен съд Пловдив. Мога да Ви покажа жалбата, в която изрично съм цитирал съответния член от ЗАНН, а също и решението на съда, в което отказва да се произнесе, защото твърди, че фиша попада извън обхвата му (макар според ЗАНН да има статут на НП). В решенията и на Районен съд, и на Административен съд пише, че следва на база на фиша да ми се издаде НП, което вече ще имам право да обжалвам.
И аз не разбирам ситуацията. Възможно ли е да са съпоставили описаното във фиша и описаното в жалбата ми, да са видели, че има разминаване и сега да ме викат да "призная", за което да ми съставят АУАН?
Ако разбирам правилно, вече не могат на база на този фиш да съставят АУАН, това става само в момента. Няма как да съставят и НП, защото самият фиш е НП, след като е неплатен в срок. В същото време съдът отказва да разгледа жалбата ми, защото фишът е извън обхвата на ЗАНН и пренебрегва разпоредбите на ЗАНН, че неплатен в 7-дневен срок фиш е НП.
Озадачен съм, не разбирам защо ме викат от пътна полиция и какво следва да направя.
EDIT: Извинявам се, като чета коментара по-горе, си мисля, че може би ме викат, за да ми връчат НП, а не за да ми го съставят. Но в интерес на истината полицаят по телефона каза "елате да видим какво ще правим, ще си платите ли глобата, или ще съставяме НП".
Там си бях, имам и свидетел. Отзад на фиша има три хартиени ленти, които предпазват лепилото. Той отлепи само средната и ми го даде. Приложил съм снимки като доказателство към обжалването. Ако беше залепен на стъклото, нямаше как да не му отлепи лентите, нито да аз после да го отлепя в абсолютната му цялост.
Полицаят от пътна полиция днес по телефона ми каза "елате да ви съставим НП". Това са точните думи. И цитира случая с неправилно паркиране (макар в действителност да беше престой), за което имам фиш от общинска полиция. Явно практиката е общинска да препраща към пътна. Нямам нито едно друго нарушение, във връзка с което да ме викат.
А това, че неплатеният фиш се смята за НП, го кажете на Административен съд Пловдив. Мога да Ви покажа жалбата, в която изрично съм цитирал съответния член от ЗАНН, а също и решението на съда, в което отказва да се произнесе, защото твърди, че фиша попада извън обхвата му (макар според ЗАНН да има статут на НП). В решенията и на Районен съд, и на Административен съд пише, че следва на база на фиша да ми се издаде НП, което вече ще имам право да обжалвам.
И аз не разбирам ситуацията. Възможно ли е да са съпоставили описаното във фиша и описаното в жалбата ми, да са видели, че има разминаване и сега да ме викат да "призная", за което да ми съставят АУАН?
Ако разбирам правилно, вече не могат на база на този фиш да съставят АУАН, това става само в момента. Няма как да съставят и НП, защото самият фиш е НП, след като е неплатен в срок. В същото време съдът отказва да разгледа жалбата ми, защото фишът е извън обхвата на ЗАНН и пренебрегва разпоредбите на ЗАНН, че неплатен в 7-дневен срок фиш е НП.
Озадачен съм, не разбирам защо ме викат от пътна полиция и какво следва да направя.
EDIT: Извинявам се, като чета коментара по-горе, си мисля, че може би ме викат, за да ми връчат НП, а не за да ми го съставят. Но в интерес на истината полицаят по телефона каза "елате да видим какво ще правим, ще си платите ли глобата, или ще съставяме НП".
- phoenix_ksmi
- Нов потребител
Разпитвах и се рових доста днес. Мисля, че правилната процедура е следната:
1. Жалбата ми пред Районен съд се явява "оспорване" на фиша.
2. Тъй като фишът не е "неплатен", а "оспорен", той не се явява "влязло в сила НП", съгл. чл. 186, ал. 7 от ЗДвП.
3. Тъй като фишът се води "оспорен", а не "неплатен" съгл. чл. 186, ал. 2 и следва да ми бъде съставен АУАН и изглежда затова ме викат.
Остава въпросът какво е правилното поведение и какви са последствията?
1. Да не се явя, да издадат АУАН в мое отсъствие и да чакам НП, което да обжалвам?
2. Ако се явя и претендирам, че не помня, ще повторят обстоятелствата от фиша, които не отговарят на действителността. Но ако не помня, не бих могъл да обжалвам, нали така?
3. Ако се явя и разкажа каквото помня, обстоятелствата в АУАН и фиш ще бъдат различни. Какво следва? Ще си платя НП, защото отразява правилно ситуацията, или НП ще отпадне, защото информацията в АУАН и фиш се разминава?
1. Жалбата ми пред Районен съд се явява "оспорване" на фиша.
2. Тъй като фишът не е "неплатен", а "оспорен", той не се явява "влязло в сила НП", съгл. чл. 186, ал. 7 от ЗДвП.
3. Тъй като фишът се води "оспорен", а не "неплатен" съгл. чл. 186, ал. 2 и следва да ми бъде съставен АУАН и изглежда затова ме викат.
Остава въпросът какво е правилното поведение и какви са последствията?
1. Да не се явя, да издадат АУАН в мое отсъствие и да чакам НП, което да обжалвам?
2. Ако се явя и претендирам, че не помня, ще повторят обстоятелствата от фиша, които не отговарят на действителността. Но ако не помня, не бих могъл да обжалвам, нали така?
3. Ако се явя и разкажа каквото помня, обстоятелствата в АУАН и фиш ще бъдат различни. Какво следва? Ще си платя НП, защото отразява правилно ситуацията, или НП ще отпадне, защото информацията в АУАН и фиш се разминава?
- phoenix_ksmi
- Нов потребител
4. Ако се явите и разкажете каквото помните, ще ви съставят АУАН въз основа на свидетелските ви показания... Фиша остава без внимание, но вече ще имат ваши "самопризнания".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Т.е. най-добре да не се явявам, а да си проверявам кога ще излезе НП.
В крайна сметка грешките са си техни.
В крайна сметка грешките са си техни.
- phoenix_ksmi
- Нов потребител
Между другото, аз продължих да се ровя, след като установих, че обжалването на фиша пред Районен съд се счита за "оспорване" и са задължени да ми съставят АУАН съгл. чл. 186, ал. 2 от ЗДВП.
Фишът е с дата от октомври 2015. Т.е. датата на установяване на нарушителя е от октомври 2015.
Вече са изминали 3 месеца, т.е. има две хипотези:
1) не са съставили АУАН в мое отсъствие, така че всички можем да забравим за случая съгл. чл. 34, ал. 1 от ЗАНН
2) съставен ми е АУАН в мое отсъствие и ме търсят да го подпиша, за да се счита за "връчен", като трябва да го направят скоро, защото ако до 6 месеца от съставянето на акта (което е най-късно през януари) не издадат НП, съгл. чл. 34, ал. 3 от ЗАНН, отново можем да забравим за случая...
Прав ли съм?
Фишът е с дата от октомври 2015. Т.е. датата на установяване на нарушителя е от октомври 2015.
Вече са изминали 3 месеца, т.е. има две хипотези:
1) не са съставили АУАН в мое отсъствие, така че всички можем да забравим за случая съгл. чл. 34, ал. 1 от ЗАНН
2) съставен ми е АУАН в мое отсъствие и ме търсят да го подпиша, за да се счита за "връчен", като трябва да го направят скоро, защото ако до 6 месеца от съставянето на акта (което е най-късно през януари) не издадат НП, съгл. чл. 34, ал. 3 от ЗАНН, отново можем да забравим за случая...
Прав ли съм?
- phoenix_ksmi
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|