След основен ремонт на къща направих корекции в данъчната декларация, в която вписах всички подобрения. От това следваше страшно увеличение на данъчната оценка, за което не мога да имам претенции, но по-нетърпима стана таксата смет, която възлиза на 400 лева. Аз съм физическо лице и като такова тази такса е убийствена. На няколко пъти исках да ми начисляват такса смет върху количество отпадъци, но ми отказват, защото това е възможно само за юридически лица. Какво мога да направя. Някой може ли да ми помогне?
В сила ли е новият член
Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.
(2) (Предишно изр. 2 на ал. 1, т. 2 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет, която не може да бъде данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.
Нима е престъпление да декларираш по надлежния ред подобренията и след това да те наказват с такава убийствена такса смет, за сметка на всички които се спотайват. Моля за помощ. как да постъпя???
- Дата и час: 04 Дек 2024, 03:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус - такса смет
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус - такса смет
Не знам каква ви е професията- архитект, строителен инж и т.н. т.е вещ в терминологията. Отворете З У Т и вижте що е то ОСНОВЕН РЕМОНТ? Едва ли се връзвате със стореното от вас да е основен ремонт. И какво ви коства да си пуснете НОВА имотна декларация с обяснение, ало грешка-няма ОСНОВЕН ремонт. А само боядисване, теракот и т.н. ТЕКУЩ РЕМОНТ. Предполагам, че не сте укрепвали имота, отливане на колони, смяна на канализация, и други инсталации, нов покрив и т.н. Имате право на коригираща декларация . Е ако ще продавате, това е друго. Но купувча не гледа дънъчната оценка, а състоянието на имота. Може да си направите данъчна оценка 140 хил. лв. ,но аз ви давам не повече от 80 хил.лв. и ще искам преди сделката да коригирате дан.оценка.
- todorst
- Потребител
Re: Казус - такса смет
На територията на коя община се намира имота?
- thebeast
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|