начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Напускане по чл.327,т.2 - забавено възнаграждени

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане по чл.327,т.2 - забавено възнаграждени

Мнениеот aneliya1 » 07 Окт 2015, 22:36

Здравейте, преди около месец напуснах работа по чл. 327,ал.1,т.2 от КТ, заради забавено възнаграждение. Съответно работодателя ми дължи забавените до момента и неизплатени заплати плюс обещетение според броя месеци на предизвестие (ако правилно тълкувам нещата това значи, че ако например имам 1 месец предизвестие, фирмата ми дължи 1 брутна заплата обезщетение). И ето и казуса - по трудов договор предизвестието за напускане/освобождаване от работа (двустранно и за мен и за фирмата) е 3 месеца. В заповедта за прекратяване на трудовия ми договор обаче е посочено, че предизвестието е 1 месец. И разбира се аз съм подписала заповедта. Сега се чудя в крайна сметка фирмата може ли да ми оспори сумата заради това, че съм подписала заповедта с посочен едномесечен срок или с други думи - преметна ли ме работодателя и ако - има ли какво да направя?
aneliya1
Нов потребител

Re: Напускане по чл.327,т.2 - забавено възнаграждени

Мнениеот Melly » 07 Окт 2015, 23:34

aneliya1 написа:Здравейте, преди около месец напуснах работа по чл. 327,ал.1,т.2 от КТ, заради забавено възнаграждение. Съответно работодателя ми дължи забавените до момента и неизплатени заплати плюс обещетение според броя месеци на предизвестие (ако правилно тълкувам нещата това значи, че ако например имам 1 месец предизвестие, фирмата ми дължи 1 брутна заплата обезщетение). И ето и казуса - по трудов договор предизвестието за напускане/освобождаване от работа (двустранно и за мен и за фирмата) е 3 месеца. В заповедта за прекратяване на трудовия ми договор обаче е посочено, че предизвестието е 1 месец. И разбира се аз съм подписала заповедта. Сега се чудя в крайна сметка фирмата може ли да ми оспори сумата заради това, че съм подписала заповедта с посочен едномесечен срок или с други думи - преметна ли ме работодателя и ако - има ли какво да направя?

Нормата на чл.327, ал.1 КТ е ясна. След като основанието за напускане е по т.2 от същия член, то вие не дължите предизвестие - нито едномесечно, нито тримесечно както е по трудовия ви договор.
Не вярвам работодателят ви да плати доброволно. Затова пътят ви ще трябва да мине през съд. Обърнете се към колега адвокат.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот aneliya1 » 08 Окт 2015, 11:17

Да, вероятно няма да ми платят без да предприема стъпки по съдебен ред. Въпросът обаче по-скоро е в това дали като подписах въпросната заповед, в която е посочен едномесечен срок на предизвестие, а по трудов договор срокът е три месеца, не съм се ощетила сама. Т.е.дали не се оказва, че в с моя подпис на заповедта автоматично ще ми дължат една брутна заплата, а не три?
aneliya1
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 08 Окт 2015, 11:41

Melly написа:Обърнете се към колега адвокат.
Успех!

+1
Вашият довереник ще прецени как да формулира иска, съобразно предоставените от вас документи. Ще обсъдите и това, което ви притеснява.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Взаимопомощ