начало

Водещи юристи обсъждат проблемите при прилагането на ХОПЕС в България Водещи юристи обсъждат проблемите при прилагането на ХОПЕС в България

Мораториум за износ и изпращане на дървен материал

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мораториум за износ и изпращане на дървен материал

Мнениеот skadi » 20 Мар 2015, 12:09

Здравейте,
Народното събрание приема решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал,за срок от три месеца.
С думичката"изпращане"се цели да се преодолее, доставки на дървен материал за страни членки на ЕС.
Защото към страните членки на ЕС,не се извършва "износ" а ВОД(вътрешнообщностна доставка).
В т.2.от същото решение на Народното събрание ,се задължава министъра на земеделието и храните да издаде заповед за спиране на износа на дървен материал.На основание чл.26 ал.1 от закона за горите.
Със заповед министъра спира износа.(но не и изпращанията) и възлага на Агенция митници да следи за изпълнение на заповедта.
Въпроса ми е следния:
1.Ако изпратя камион с необработен дървен материал за Гърция,митничарите на какво основание биха го спрели,след като в заповедта ,която изпълняват е упоменато само спиране на износ.
2.Решението на Народното събрание ,противоречи на основен принцип на ЕС а именно,свободно движение на стоки.
В коя институция се подава жалба срещу подобно нарушение и изобщо имали правно основание подобна жалба.
3.Адвокат в коя област на правото да наема за този казус.
Благодаря
skadi
Младши потребител

Re: Мораториум за износ и изпращане на дървен материал

Мнениеот bludniq_sin » 20 Мар 2015, 15:08

skadi написа:Защото към страните членки на ЕС,не се извършва "износ" а ВОД(вътрешнообщностна доставка).
Това е така, но в различни регламенти се използва термина - държава на изпращане.
Примерно в закона за ДДС се казва следното - Възмездна вътреобщностна доставка на стоки е и изпращането или транспортирането на стоки, произведени, извлечени, обработени, закупени, придобити или внесени на територията на страната от регистрирано по този закон лице в рамките на неговата икономическа дейност, когато стоките се изпращат или транспортират за целите на неговата икономическа дейност от или за негова сметка от територията на страната до територията на друга държава членка, в която лицето е регистрирано за целите на ДДС.

Или от регламент № 3649/92 - там се използва термина държавата-членка на изпращане
Също така терминът се съдържа и в Директива 2006/112/ЕО, в която се казва следното:
Член 17 от Директивата гласи:
„1. Прехвърлянето в друга държава членка от данъчнозадължено лице на стоки, представляващи част от неговите стопански активи, се третира като възмездна доставка на стоки.

„Прехвърлянето в друга държава членка“ означава изпращането или превоза на движима материална вещ от или от името на данъчнозадълженото лице, за целите на неговата стопанска дейност, до местоназначение извън територията на държавата членка, на чиято територия се намира вещта, но на територията на Общността.

1.
Ако изпратя камион с необработен дървен материал за Гърция,митничарите на какво основание биха го спрели,след като в заповедта ,която изпълняват е упоменато само спиране на износ.

Текстът е следния:
В тази връзка, считано от 10.03.2015 г. до 09.06.2015 г. включително се забраняват:

изпращанията за други държави членки на ЕС на необработен дървен материал с кодове по Комбинираната номенклатура на ЕС 4401 10, 4403 20, 4403 91, 4403 92 и 4403 99 и
износа за трети страни на необработен дървен материал с кодове по Комбинираната номенклатура на ЕС 4401 10, 4403 20, 4403 91, 4403 92 и 4403 99.

Агенция „Митници" ще следи стриктно за изпълнението на забраната за износ за трети страни на необработен дървен материал, въз основа на Заповед № РД 09-153 от 10.03.2015 г. на министъра на земеделието и храните, издадена в изпълнение на т. 2 от Решението на Народното събрание и на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите.

Това от мен.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Мар 2015, 20:17

Мда... по-скоро ще трябва да четете Договора за функционирането на Европейския съюз - чл.34-36. Там е разковничето.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот skadi » 21 Мар 2015, 11:00

Благодаря за отговорите ви.....
Тази забрана е не само безсмислена, но и ощетява толкова много народ,да не говорим ,че е изцяло лобистка.
Рядко съм се чувствал толкова безпомощен срещу нечия глупост.
Изглежда ще се примиря и ще си взема три месечен отпуск.
Още веднъж ви благодаря....и на двамата
skadi
Младши потребител

Мнениеот skadi » 09 Юни 2015, 20:26

"Днес изтича тримесечната забрана за износ на дървесина, наложена от управляващите с мотива, че през това време ще бъдат изготвени нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч. Заместник-министър Костов обясни, че освен тримесечния срок е записано, че мораториумът важи до извършването на законодателни промени, и според юристите, които консултират ведомството, той продължава да е в сила."
Ето и решението на НС.
http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/15258

Уважаеми юристи,
наистина ли т.3 от решението на НС,обвързва срока на забраната с приемането на промените в Закона за горите.
Благодаря.
skadi
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Юни 2015, 20:39

На зам министъра и лесо-то му е толкова, колкото и правото. :evil:
Заповед № РД-09-153/10.03.2015г. тук :arrow:
http://www.mzh.government.bg/MZH/Librar ... .sflb.ashx
От утре пада мораториума. Нито Р на НС може да търпи такова тълкувание, каквото му е вменил Костов ( аман от олитиканстване), нито заповедта. Факта, че не могат да се назландисат да си прогласуват измененията в ЗГ, не променя това.

Днес чух тая теза на едни търгове и ми стана тъжно... защото всички фирми, които се занимават с ползване на дървесина навеждат глави и се подчиняват безропотно, а парите са ВАШИ!
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот skadi » 09 Юни 2015, 21:06

skadi написа:Благодаря за отговорите ви.....
Тази забрана е не само безсмислена, но и ощетява толкова много народ,да не говорим ,че е изцяло лобистка.
Рядко съм се чувствал толкова безпомощен срещу нечия глупост.
Изглежда ще се примиря и ще си взема три месечен отпуск.
Още веднъж ви благодаря....и на двамата

Ако това
http://www.lex.bg/news/view/61678

е това,което си мисля,може би ще трябва да си наема подходящ адвокат.
Тази забрана нанесе повече щети, отколкото ползи.Това е лесно доказуемо.
skadi
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 09 Юни 2015, 21:54

skadi написа:...Тази забрана нанесе повече щети, отколкото ползи....

... е, добре дошъл, най-накрая ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Юни 2015, 22:37

skadi написа:може би ще трябва да си наема подходящ адвокат...

Ако ще работите това, което афиширате тук, то следва да се запознаете с текста на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 30.01.2012 г. за контрола и опазването на горските територии http://www.mzh.government.bg/mzh/bg/nor ... m_akt.aspx ( превозния билет ще важи само 12ч., от момента на издаването му /не че и до сега не беше така съгласно чл.15, ама нейсе/, и разбира се- трябват ви GPS устройства, видеозаснемане, бумащина, листи, ел. пощи, изращане на информация до РДГ и каквото се сетите в тази връзка- накратко ще ви стъжнят живота от проверки :) и ще "горят" лицензи).

п.п. Ха, днес има нова заповед:
З А П О В Е Д № РД 49 – 215
гр. София .10.06. 2015 г.
На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и чл. 126, ал. 6 от Закона за горите

Н А Р Е Ж Д А М:
1. Забранявам износа на необработен дървен материал (стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинираната номенклатура, съгласно Регламент за изпълнение (ЕС № 1101/2014 на Комисията от 16 октомври 2014 година за изменение на приложение І към Регламент (ЕИО) № 2658/87 на Съвета относно тарифната и статистическата номенклатура и Общата митническа тарифа (ОВ L 312/1 от 31 октомври 2014 г.) за срок от 10.06.2015 г. до влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, одобрен с Решение № 372 от 28.05.2015 г. на Министерския съвет на Република България.
2. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Копие от заповедта да се изпрати за сведение на Агенция „Митници”.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
Министър:/п/

Странно, защото това Р на МС не излиза, отделно, че на тази дата дори нямат заседание ( от 27.05 директно на 03.06 -ако се вярва на сайта на МС).
Оказа се, пък, че в системата на НС от днес се вижда и законопроекта, който минал първо четене. :lol:
Те така се коват законите, `начи.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот skadi » 10 Юни 2015, 22:06

Тази заповед спира износа.Мен ме касае изпращанията за страните от ЕС.
Министъра може да забрани износа,но изпращанията може да ги забрани само НС.
Аз лично днес съм натоварил ТИР,който в момента пътува към ГКПП Кулата.
Ако не го пуснат да мине,смятам да се обадя на 112 и да подам сигнал ,че се извършва престъпление.
Също така мисля да се обадя на дежурен прокурор в Петрич или Благоевград.Това засега....след това....мисля да си наема адвокат....
skadi
Младши потребител

Мнениеот alexanderles » 11 Юни 2015, 14:07

skadi написа:Тази заповед спира износа.Мен ме касае изпращанията за страните от ЕС.
Ако не го пуснат да мине,смятам да се обадя на 112 и да подам сигнал ,че се извършва престъпление.
Също така мисля да се обадя на дежурен прокурор в Петрич или Благоевград.Това засега....след това....мисля да си наема адвокат....

Какво се случи на границата? Премина ли камиона с дървата?
alexanderles
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 11 Юни 2015, 19:44

skadi написа:Тази заповед спира износа.Мен ме касае изпращанията за страните от ЕС.

:!:
... има още една врътка! :)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот skadi » 11 Юни 2015, 22:23

Да!
ТИР-а мина без никакъв проблем.
Благодаря на всички за дискусията.Хубаво е ,че ни карате да вярваме,че можем да се защитим от нечия глупост.
На мен лично ми се услади, спечелените дела срещу две големи бюрократични машини ,като РДГ и Виваком.
Просто не се стърпях да се похваля.
Благодаря ви.
skadi
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ