начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Помощ при тълкуване на член от договор за кредит.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ при тълкуване на член от договор за кредит.

Мнениеот nora00 » 25 Фев 2015, 18:31

Здравейте, какво е Вашето мнение по тази клауза в договора, тъй като аз не мога да се справя :oops:

"При депозиране на искане за промяна в параметрите по кредита се дължи комисионна в размер на 1% от остатъка по кредита"

Случаят се отнася до мой ипотечен кредит, подписан 2011. Изплащам си месечните вноски, но днес ми направиха предложение от друга банка за рефинансиране, като дори и с всичките разходи за това /нот.такси, съгласие, заличаване, вписване/ пак ми е по изгодно.

Но наличието на горната клауза, вече ми идва в повече, като разход.

Притеснява ме, че параграф § 13 от ЗПК, който гласи "Разпоредбите на този закон не се прилагат за договорите за кредит,сключени преди датата на влизането му в сила, освен по отношение на такси,
обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон"
Думата КОМИСИОННА липсва, което ще значи, да трябва да платя.

От друга страна е тази разпоредба:
(8) (Нов – ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 23 юли 2014 г.) Кредиторът няма
право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за
кредит по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 3, когато кредитът е погасен след изплащане на 12
месечни погасителни вноски от усвояването му. Извън този случай кредиторът
има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните
разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в раз-
мер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита.

Условието по предл.1 е изпълнено, но все пак се питам ще дължа или не този 1%, след като отново липсва думичката КОМИСИОННА?

Благодаря Ви,
nora00
Младши потребител

Re: Помощ при тълкуване на член от договор за кредит.

Мнениеот doroteyazh » 03 Юни 2015, 12:53

Здравейте, според мен не би следвало да дължите комисионна за предсрочно погасяване на кредита - все пак кредита ви е от 2011 г., а с оглед на цитираните от вас разпоредби Банката би могла да ви иска комисионна за предсрочно погасяване само в случай, че направите погасяване на кредита в първите 12 месеца от отпускането му.
doroteyazh
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ