Здравейте,
получих постановление за възлагане на имот, който закупих на публична продан.
Следва ли съдия - изпълнителят да извърши действия във връзка с доброволно освобождаване на имота от предишния собственик - например да изпрати писмено уведомление с определен срок за доброволно освобождаване на имота. В конкретния случай СИ ми обясни, че ще се намеси само ако платя таксата за материален интерес за да се извърши принудително извеждане на хората и вещите от имота.
Може ли някой да ми обясни какъв е редът? Аз ли трябва да водя преговори с доброволно освобождаване или СИ следва да изпрати официално писмо до предходния собственик? СИ има ли някаква роля при доброволното освобождаване или участва само при въвеждане с помощта на органите на реда, за коетоэ се заплаща.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 13:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да вляза във владение на имот купен на публична продан
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да вляза във владение на имот купен на публична прод
Правилно ви е отговорил ЧСИ. "Въвод в недвижим имот" е отделна процедура, която не е задължително да следва след публичната продан. За нея се дължи отделна такса по Тарифата за таксите и разноските на ЧСИ. Едва след като заявите и заплатите на ЧСИ тази услуга, той ще ви извърши въвод (вкл. и със съдействието на полицейските органи, ако се наложи).
Ако ви се вижда скъпо, винаги може да приканите лицата намиращи се в имота ви официално да го освободят и едва ако не искат, тогава да платите за въвода.
Ако ви се вижда скъпо, винаги може да приканите лицата намиращи се в имота ви официално да го освободят и едва ако не искат, тогава да платите за въвода.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря Ви за споделеното мнение.
Имам и един допълнителен въпрос: в случай , че предходния собственик не освободи имота доброволно и
нещата започват да се проточват във времето примерно повече от 6 месеца, не е ли по-изгодно да заведа дело
срещу него ако за дълъг период от време не мога да разполагам с имота и пропускам ползи. Да предположим , че бих спечелила делото. Кой ще заплати разходите за принудителното му отстраняване от имота тогава?
Имам и един допълнителен въпрос: в случай , че предходния собственик не освободи имота доброволно и
нещата започват да се проточват във времето примерно повече от 6 месеца, не е ли по-изгодно да заведа дело
срещу него ако за дълъг период от време не мога да разполагам с имота и пропускам ползи. Да предположим , че бих спечелила делото. Кой ще заплати разходите за принудителното му отстраняване от имота тогава?
- kalina333
- Младши потребител
Не, защото колкото и абсурдно да ви звучи, вие нямате правен интерес. Няма да ви обяснявам защо е така, но е така.
Имате само голата собственост и никога не сте "владяла" имота, за да имате иск по ЗС.
Платете си въвода, за да ви е мирна главата. При всички положения ще ви е по-евтино, отколкото да водите ново отделно дело с/у стария собственик, независимо на какво основание.
П.С. Вие поканихте ли писмено предишния собственик да се изнесе? С нотариална покана или по друг начин, от който да е видно на коя дата сте го поканили? Ако не сте, какво чакате? Той сам няма да си вдигне парцалите и да се махне.
Имате само голата собственост и никога не сте "владяла" имота, за да имате иск по ЗС.
Платете си въвода, за да ви е мирна главата. При всички положения ще ви е по-евтино, отколкото да водите ново отделно дело с/у стария собственик, независимо на какво основание.
П.С. Вие поканихте ли писмено предишния собственик да се изнесе? С нотариална покана или по друг начин, от който да е видно на коя дата сте го поканили? Ако не сте, какво чакате? Той сам няма да си вдигне парцалите и да се махне.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря много за Вашия отговор.
Изясни ми се какво следва да направя. Уговорих среща с хората днес да договорим срок и този срок ще впиша
в нотариална покана до тях. Ако не го спазят ще платя за въвод. Мисля, че е разумно решение, тъй като
живеем в един вход и не е добре да се създава допълнително напрежение.
Само не знам дали има някакъв срок, след изтичането на който няма да имам право да се обърщам към СИ за въвод.
Изясни ми се какво следва да направя. Уговорих среща с хората днес да договорим срок и този срок ще впиша
в нотариална покана до тях. Ако не го спазят ще платя за въвод. Мисля, че е разумно решение, тъй като
живеем в един вход и не е добре да се създава допълнително напрежение.
Само не знам дали има някакъв срок, след изтичането на който няма да имам право да се обърщам към СИ за въвод.
- kalina333
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|