Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 заплаща разходите за управление и поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1, когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход.
(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 13:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
етажна собственост
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
етажна собственост
по чл.51 зуес - за етажната собственост имам такъв въпрос. еднакво ли трябва да плащат два апартамента с еднакви идеални части в единия живее един човек , а в другия живеят 10 души
- pharmasist
- Младши потребител
Re: етажна собственост
Да плащат какво?
Има разходи които са според броя лица. Има разходи които са според % идеални части.
Има разходи които са според броя лица. Има разходи които са според % идеални части.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
в същия закон, чл. 51 ал. 1 или 2, се посочва, че не живеенето, а пребиваването е от значение.
- lakavitsa
- Потребител
при това не се споменава за "пренощуване" непременно 30 или повече дни, а за пребиваване.
- lakavitsa
- Потребител
Това всичко което си посочил и написал е прекрасно , обаче проблема е следния. Няма как , когато си един обикновен домоуправител , да задължиш идиотите да си плащат , особено ако си в блок състоящ се от няколко села - тогава е невъзможно. Изхода от тази ситуация е само един , наистина неприятно е , но ,той е , името му еее . .. - фирма за управление на етажната собственост. Само така ще станат нещата. Знаеш ли ... ток ги бие като получат писмо от съдия изпълнител за сметките
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
-
u3mamhukaa - Потребител
въпросът ми е дали месечната таксата се определя спрямо и.ч. на собствеността или спрямо членовете , обитаващи дадения имот...щото от единия апартамент , примерно , натискат копчето на асансьора 10 пъти повече , отколкото другия => изразходват повече ток ..просто ми е интересно какво е тълкуването на тази правна норма
- pharmasist
- Младши потребител
Ако сумата е за ... примерно за боядисване на стълбище, за ремонт на покрив - тогава вноските са % от идеалните части. Все пак това са общи части, а тези части са на всеки от собствениците.
Ако е за осветление на стълбището, тока за асансьора, за чистачка - тогава е спрямо брой обитатели. Защото ако са повече хора те ще цапат повече и ще харчат повече ток.
Така според мен е справедливо. В нашия вход примерно се събират 5 лв. твърдо от апартамент (за фонд "непредвидени ремонти") + сума за консумативи и ток, която зависи от броя живущи в апартамента.
Така един човек в апартамент плаща примерно 5 + 2 = 7 лева, ако са 4 човека - 5 + 4 * 2 = 13 лева.
Ако е за осветление на стълбището, тока за асансьора, за чистачка - тогава е спрямо брой обитатели. Защото ако са повече хора те ще цапат повече и ще харчат повече ток.
Така според мен е справедливо. В нашия вход примерно се събират 5 лв. твърдо от апартамент (за фонд "непредвидени ремонти") + сума за консумативи и ток, която зависи от броя живущи в апартамента.
Така един човек в апартамент плаща примерно 5 + 2 = 7 лева, ако са 4 човека - 5 + 4 * 2 = 13 лева.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
само че олдман, вашият метод, ако позволите, ще го нарека бабешки, такъв какъвто беше през 1960 г., и последващи години. Човекът пита за чл. 51. По ЗУЕС. Нали има такъв закон, колкото и да е несъвършен, но си е закон. Но изборът си Ваш. Ваше право. Подема се спор за това дали "пребиваващите" по зуес, не непременно нощуващи, или пренощуващи, повече от 30 дни от 365 дни в годината следва да бъдат включени в разходите по управление и поддържане на общите части.
- lakavitsa
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|