Здравейте,
Реших сам да се пробвам със заповедното производство (студент съм още).
Преди празниците подадох по пощата до компетентния съд едно заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК. По образец; без да прилагам нищо; без да е внасяна държавна такса (става въпрос за неизплатени трудови възнаграждения); обстоятелствата, от които произтича вземането мисля, че що-годе съм добре съм ги описал (след като видях съдебната практика...); адресът на кредитора съм го посочил точно, както и този на длъжника след справка с търговския регистър (беше го променял четири пъти за нищо време).
Видях в сайта на съда, че е образувано дело на 17 декември (може би ден, най-късно два, след като изпратих заявлението). Оттогава вест няма. Първо заключих, че нямам пропуски по формата, след това, че явно препис от заповед за изпълнение трябва да получи само длъжникът (както пише в закона). Но и след това нито има указания, че е подадено възражение, нито е получен изпълнителен лист. Нали последният се издава от съда служебно?...
- Дата и час: 03 Дек 2024, 13:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
заповедно производство
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: заповедно производство
След 2-3 месеца може да минеш да видиш какво става,но ще те прогонят с люти попържни, защото нямаш пълномощно, в СРС повечето тетки не дават информация даже да имаш пълномощно, ако не си адвокат или юрисконсулт и то вписан в Заявлението. Има състави, които изпращат Заповедта и на кредитора, според мен под половината, други не пращат. Ако си попаднал на такъв може тези дни да ти дойде съобщение, ако не ще чакаш поне още 2 месеца нещата да втасат, а ако длъжникът не е на адрес може и още 3-4. На мене рекорда в СРС за търговец, който не си е на адреса ми е 7 месеца.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за отговора.
Предполагам за сега мога "да чакам и да се надявам".
Към себе си:
1) да свикна да прилагам Закона на Мърфи към процесуалните срокове;
2) да посочвам, когато е възможно, телефон и/или ел. поща.
Предполагам за сега мога "да чакам и да се надявам".
Към себе си:
1) да свикна да прилагам Закона на Мърфи към процесуалните срокове;
2) да посочвам, когато е възможно, телефон и/или ел. поща.
- jzschrstsprstr
- Потребител
Не слушай старите кучета, Стреми се да прилагаш закона такъв, какъвто е.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
Здравейте отново,
Работодателят е възразил в срок.
Това означава, че аз приключвам с участието си без аплодисменти и се намесва адвокат, но все пак, за да съм сигурен, искам да попитам някои неща относно разпоредбата на чл. 415 ГПК.
- Възможността да се предяви иск в едномесечен срок и да се докаже това на съда по заповедното производство нали не означава, че иначе осъдителен иск по чл. 124 не може да се предяви и след този срок?
(Идеята, предполагам, е, че по този начин по принцип само се "довнася" дължимата държавна такса и после може да се претендират разноските по заповедното производство?)
- Но в случая, понеже нито такса се дължи, нито разноски са правени, работникът/служителят спокойно може да забрави вече за това заповедно производство и да остави заповедта да бъде "обезсилена" (за какво му е)?
- Осъдителен иск може ли да предяви и преди да е изтекъл едномесечния срок там, където обичайно е полагал труда си (чл. 114 ГПК), а не пред компетентния съд по заповедното, който в случая е по седалището на длъжника и е различен? Налице ли е процесуална пречка?
Тоест отива още утре при адвокат, предявяват осъдителен иск до удобния му местно компетентен съд и забравя за заповедното. Така може ли?
Благодаря предварително.
Работодателят е възразил в срок.
Това означава, че аз приключвам с участието си без аплодисменти и се намесва адвокат, но все пак, за да съм сигурен, искам да попитам някои неща относно разпоредбата на чл. 415 ГПК.
- Възможността да се предяви иск в едномесечен срок и да се докаже това на съда по заповедното производство нали не означава, че иначе осъдителен иск по чл. 124 не може да се предяви и след този срок?
(Идеята, предполагам, е, че по този начин по принцип само се "довнася" дължимата държавна такса и после може да се претендират разноските по заповедното производство?)
- Но в случая, понеже нито такса се дължи, нито разноски са правени, работникът/служителят спокойно може да забрави вече за това заповедно производство и да остави заповедта да бъде "обезсилена" (за какво му е)?
- Осъдителен иск може ли да предяви и преди да е изтекъл едномесечния срок там, където обичайно е полагал труда си (чл. 114 ГПК), а не пред компетентния съд по заповедното, който в случая е по седалището на длъжника и е различен? Налице ли е процесуална пречка?
Тоест отива още утре при адвокат, предявяват осъдителен иск до удобния му местно компетентен съд и забравя за заповедното. Така може ли?
Благодаря предварително.
Последна промяна jzschrstsprstr на 11 Фев 2015, 21:28, променена общо 2 пъти
- jzschrstsprstr
- Потребител
1. Може да се предяви само осъдителен иск, с пълна такса;
2. За трудови не знам, несъстоятелните плащат;
3. Не, докато не изтече месечния срок може да се предяви само установителен иск и то пред същия съд, предвид размера на вземанията по трудови отношния, като се представят доказателства за образуването му по заповедното производство за да не се обезсили заповедта.
2. За трудови не знам, несъстоятелните плащат;
3. Не, докато не изтече месечния срок може да се предяви само установителен иск и то пред същия съд, предвид размера на вземанията по трудови отношния, като се представят доказателства за образуването му по заповедното производство за да не се обезсили заповедта.
- ivanov_p
- Активен потребител
Знаех си аз, че не ми е много ясен този текст.
- jzschrstsprstr
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|