Здравейте,
Имам нужда от съвет относно фонд "Ремонт и обновяване", чията вноска аз отказвам да плащам поради следните причини:
1. При отчета за разходите на входа разбрах, че пари от фонда за използвани за текущи разходи и сметки.
2. Вноската не е съобразена с притежаваните идеални части, а е именно 10лв събирана на тримесечие от всеки апартамент, с което аз не съм съгласен.
И сега следват въпросите ми за правата и задълженията ми, тъй като общото събрание иска да ме съди, както прави с длъжниците, а аз искам да знам дали съм в правото си да отстоявам позицията си.
Това, което знае е:
Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.
2. други източници.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Средствата във фонда се набират в сметка със специално предназначение, която се открива на името на председателя на управителния съвет (управителя) или на сдружението.
(4) Средствата във фонда се разходват за:
1. извършване на дейностите по чл. 48, чл. 49 и за оборудване;
2. изпълнение на мерките и указанията от техническия паспорт на сградата;
3. други разходи, определени с решение на общото събрание.
(5) Разпореждането със средствата от сметката по ал. 3 се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение за тяхното използване, прието от общото събрание.
____
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
...
9. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;.
Удебелил съм текстовете, с които се разминаваме.
С поред това, което научих е трябвало в 30 дневен срок да се обжалва решениетона общото събрание, което аз не знаел и не съм направил.
Искам да попитам:
Мога ли да обжалвам това решение по друг начин, а именно:
- липса на коректна документация за провеждането на събранието и взимането на решението.
- има ли изискване за брой присъстващи при взимането на такова решение?
Като цяло - има ли начин да направя това решение на ЕС невалидно след като съм изпуснал тези 30 дни за обжалване.
И последно. В случай, че не успея да променя решението на ЕС за вноската, мога ли да държа отговорни хората, които се разпореждат със сумата събрана по този фонд, ако те не водят отчет и не я изразходват съобразно притежаванието идеални части от собствениците, т.е. без значение, че всички дават по 10лв на тримесечие, длъжни ли са когато изразходват тези пари да го правят съобразно притежаваните идеалните части и това да се документира.
Надявам се, че успях да обясня всичко ясно /
Благодаря ви за отделеното време,
Виктор
- Дата и час: 04 Дек 2024, 06:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на решение за фонд "Ремонт и обновяване"
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обжалване на решение за фонд "Ремонт и обновяване"
Доста време мина откакто, Виктор, беше направен поста Ви и никак не е леко да Ви се отговори с коментар, който да Ви удовлетвори и не само Вас - ще бъда кратък - доста е трудът по изчисляване на дела на сумите съобразно идеалните части от общите части и затова в повечето случаи се търси по-лесния начин. Компютърните програми с това предназначение - да изчисляват този вид разходи са все още кът. Да не говорим, че и програмисти за това също са кът. Второ, обикновено собствениците с най-голямо процентно число на ид.части от ОЧ са против и със зъби и нокти са с/у този вид акумулиране на средства по ремонти и обновяване по разбираеми причини. Трето, чл. 50 ал. 3 постановява, че Средствата във фонда се набират в сметка със специално предназначение, което пък много рядко се спазва в ЕС, поради допълнителни парични натоварвания чрез разходи по сметки в банки. Мнение за по-старите сгради по на 30-40 години. Четвърто, доста години ще Ви са необходими за да оборите съдебно съседите си собственици, още повече че сте изпуснали и сроковете. Има и съмнения дали текущото състояние на съдебната с-ма ще Ви е от полза...Не искам да Ви разочаровам, но такива са нещата и по-добре по-добро състояние на сградата ЕС, примиренчески, отколкото удари по големите витла на вятърни мелници. Докато минат десетилетия...За "успокоение", както бе казал прокурор-адвокат на самоковеца, може да потърсите адвокат и да обжалвате и толкоз. Ще чакам и други постове по темата.
- lakavitsa
- Потребител
Преди да предприемете каквото и да било в подобна ситуация, помислете по следните въпроси:
1. Дали си заслужава за 40лв годишно да си създавате толкова проблеми, при положение, че дори да спечелите дело, пак ще се стигне до някакво Ваше задължение за фонд Ремонт и обновление.
2. Някой въпреки всичко се е захванал да свърши тази неблагодарна работа. Ако смятате, че има по-добър и правилен начин, по-скоро говорете с хората, а не правете така, че ЕС да остане занемарена.
"1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната."
При обща сума за ремонти около 50лв./месечно за 20 апартамента се падат вноски в порядък 2-3 лв/апартамент, т.е. всички трябва да са с равни вноски:
за 2014г: 3,4лв/месец е 10,20лв/тримесечие
за 2015г: 3,6лв/месец е 10,80лв/тримесечие
Не гарантирам правотата си, просто изказвам мнение.
1. Дали си заслужава за 40лв годишно да си създавате толкова проблеми, при положение, че дори да спечелите дело, пак ще се стигне до някакво Ваше задължение за фонд Ремонт и обновление.
2. Някой въпреки всичко се е захванал да свърши тази неблагодарна работа. Ако смятате, че има по-добър и правилен начин, по-скоро говорете с хората, а не правете така, че ЕС да остане занемарена.
"1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната."
При обща сума за ремонти около 50лв./месечно за 20 апартамента се падат вноски в порядък 2-3 лв/апартамент, т.е. всички трябва да са с равни вноски:
за 2014г: 3,4лв/месец е 10,20лв/тримесечие
за 2015г: 3,6лв/месец е 10,80лв/тримесечие
Не гарантирам правотата си, просто изказвам мнение.
- perpeto
- Младши потребител
veeko написа:Искам да попитам:
Мога ли да обжалвам това решение по друг начин, а именно:
- липса на коректна документация за провеждането на събранието и взимането на решението.
- има ли изискване за брой присъстващи при взимането на такова решение?
Като цяло - има ли начин да направя това решение на ЕС невалидно след като съм изпуснал тези 30 дни за обжалване.
Отговорите са прости и категорични: срокът за обжалване е преклузивен( фатален) след изтичане не може да направи абсолютно нищо.... поне, докато не намерите достатъчно съмишленици, за да се пререши на ОС този въпрос.
veeko написа:т.е. без значение, че всички дават по 10лв на тримесечие, длъжни ли са когато изразходват тези пари да го правят съобразно притежаваните идеалните части и това да се документира.
Задължението за строга отчетност си стои, но в останалата част питането ви е толкова ... незряло.
Питам се как си го представяте точно? - боядисване в целия вход, като едно каре с размери до метър хипотетично( според ид. му части)от входната врата на съседа, който не е внесъл дължимата вноска остава неизмазано. Абсурди.
Прави се съответния ремонт, за който е взето решение, и разходът по изпълнение се доказва с отчетни, разходооправдателни документи. Размерът на вноските няма общо ( поне не това, което влагате)- същите са дължими и могат да се събират принудително по съдебен ред.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|