начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Програма за седмицата

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Програма за седмицата

Мнениеот zdrasti69 » 26 Дек 2014, 20:36

Здрасти
Последна промяна zdrasti69 на 27 Дек 2014, 03:41, променена общо 1 път
zdrasti69
Нов потребител

Re: Подсъдимо вещо лице за подкуп?

Мнениеот illyana1990 » 26 Дек 2014, 23:37

Здравейте, не давате информация дали вещото лице е подсъдим за подкуп във връзка със същото гражданско дело, по което сте страна или по друго.
В първия случай, според мен определено са налице обстоятелства, които пораждат основателни съмнения в неговото безпристрастие по смисъла на чл. 22, ал. 1, т.5 вр. чл. 196, ал. 1 от ГПК. В такъв случай бихте могли да искате отвод като представите на гражданския съд постановлението за привличане на обвиняем и/или обвинителния акт, в които трябва да са описани доказателства за виновността на лицето. Не съм сигурна дали бихте могли да се сдобиете безпрепятствено с тях от наказателното дело, ако не сте страна по него. В такъв случай бихте могли да поискате от гражданския съд да ги присъедини служебно или пък да поискате съдебно удостоверение, което да представите в наказателното отделение, за да Ви дадат да си направите копия от постановлението и обвинителния акт.
В случай, че вещото лице е подсъдим за подкуп във връзка с друго дело, а не във връзка с това, по което сте страна, нещата са малко по-сложни. Може да има достатъчно доказателства за това, че лицето е взело подкуп по друго дело, но това по никакъв начин не означава, че е взело/ще вземе/не е безпристрастно и по Вашето дело. Нещо повече, доколкото разбирам, няма влязла в сила присъда, а както знаете основен принцип в нашето наказателно процесуално право е презумпцията за невиновност. Тоест, дори според прокурора и разследващия орган да са налице достатъчно доказателства(описани в постановлението и обвинителния акт) за виновността на подсъдимия, докато не бъде признат за такъв от съда, той следва да се третира като невиновен. Нещо повече - лично според мен, дори да е налице влязла в сила присъда за подкуп във връзка с друго някое си дело, а не във връзка с това, по което сте страна Вие, това пак нищо не означава. Това, че веднъж е взел подкуп не означава, че ще взима всеки път. Ако лицето е извършило престъплението подкуп повече от един път и е осъдено за това с влязла в сила присъда, тогава вече би могло да се говори за някаква трайна тенденция в неговото поведение и на базата на това да се иска отвод.
Стана много дълго, извинявам се за което, изводът, според мен: Има смисъл да се опитвате, ако е подсъдим за подкуп във връзка с делото, по което сте страна. Ако е във връзка с друго дело, лично аз не виждам смисъл. Надявам се да съм помогнала, нека се изкажат и по-осведомени. :)
illyana1990
Нов потребител

Re: Подсъдимо вещо лице за подкуп?

Мнениеот doc03 » 27 Дек 2014, 00:15

Да, подсъдим е, както и много други, но няма влязла в сила присъда.
Не е осъден.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: Програма за седмицата в началното училище

Мнениеот doc03 » 27 Дек 2014, 04:35

zdrasti69 написа:Здрасти

:lol:

Изображение
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: Програма за седмицата

Мнениеот zdrasti69 » 27 Дек 2014, 13:36

как се трият тез неща? хмм

Как мислите,
Допустимо ли е Нотариус да бъде разпитван в СГС(В)при условие,че имаме Нотариално Пълномощно...и как би носил отговорност?
Какво да каже:-"ПОДПИСА НЕ ИЗХОЖДА ОТ ТИТУЛЯРА"? Ама далаверка,карай
zdrasti69
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ