Здравейте!
Нов съм във форума,нямам много време да чета всички теми по въпроса който ме интересува,затова и моята я формулирах така.Нужен ми е точен и компетентен съвет за следния казус:Тъста ми почина на 3.11.2014г.На негово име има потребителски кредит към банка ДСК с валидна застраховка живот,сключена от самото начало на кредита и плащана редовно.Няколко дни след тази дата тъща ми е занесла нужните документи в банката.От там бавиха отговора си повече от месец.В момента са изискали здравни документи на тъста ми,рецептурна книжка,епикризи и т.н.Към момента на сключване на договора за потребителския кредит и застраховката живот,той е бил регистриран само за прекаран инфаркт години преди това.Според казаното от служители на банката се опасявам,че евентуално биха обявили застраховката за невалидна,т.е. ще искат да им се изплаща кредита от наследниците.Сумата,за която е сключена застраховката е доста по-голяма от дължимата сума по кредита към днешна дата.Интересува ме,ако зачетат застраховката,ще изплатят ли разликата след покриване на задължението към банката,на наследниците(защото са искали валидни сметки на наследниците)?А ако обявят застраховката за невалидна може ли чрез отказ от наследство да се избегне изплащането на остатъка от кредита от наследниците(няма абсолютно никакво движимо или недвижимо имущество на името на починалия)?И последният ми въпрос е ако от банката кредитор не признаят застраховката живот,след това може ли да се направи отказа от наследство,без да се плаща поредна вноска на банката?
Благодаря предварително на тези от Вас,които ще отговорят на темата!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 06:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от наследство при починал
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказ от наследство при починал
В рамките на една година от смърта на наследодателя , може да се отиде в районен съд и след записване в специален регистър след молба до районен съдия да се направи отказ от наследство.Отказа от наследство е завинаги и е неотменим.Имайте предвид че това може да се направи от всички наследници, но е възможно кредиторите да го атакуват в съда Но има и други начини, приемане на наследство по опис, или да си ангажирате адвокат да ви представлява пред застрахователите.
Можете да не приемете становището ми за релевантно защото не съм юрист. Вероятно ще се намери квалитетен юрист който да Ви насочи в правилната посока.
ТОТЮ
Можете да не приемете становището ми за релевантно защото не съм юрист. Вероятно ще се намери квалитетен юрист който да Ви насочи в правилната посока.
ТОТЮ
- totyu
- Нов потребител
Re: Отказ от наследство при починал
Благодаря Ви за този бърз отговор! Предполагам и други компетентни хора биха ми дали съвет по казуса
- summer777
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|