Здравейте,
аз и брат ми имаме следният казус: преди 2 години баща ни почина, ние наследихме апартамента му, платихме всички текущи задължения (включително и към "Топлофикация" - около 2000 лв.) и продадохме имота преди година и половина.
На 11.12.14 г. брат ми е получил съобщение от СРС, че районен съдия "еди коя си" определя да се възобнови производство по дело срещу баща ми от 2010 г., като ни конституира с брат ми, като наследници. Има следните въпроси, по които моля да ме консултирате, за да знам дали да се обърна към адвокат:
1. Периода, за който претендират от Топлофикация е от м.01.2001 г. до м.04.2009 г., следователно:
- мога ли да се позова на 3-годишната давност за подобни задължения?
- предоставено ни е копие от исковата молба на Топлофикация от 2010 г., в която чета, че "С определение, постановено по гр.дело номер..../2010 г. по описа на СРС, 81 състав е уважено искането ни и е издадена заповед за изпълнение срещу длъжника". Тоест, мога ли да оспоря тази заповед за изпълнение, която би трябвало да противоречи с тълкуването на 3-годишната давност на задълженията?
2. Пише, че "Определението подлежи на обжалване" - моля да помогнете по какъв начин да го обжалвам, ако разбира се има смисъл от това, понеже е ясно, че ние двамата сме наследници?
3. Ако се стигне до дело, мога ли поне да обжалвам лихвите за периода, защото Топлофикация със сигурност ще си ги искат, а ние, дори и наследници, каква вина имаме, че те не са могли да си съберат вземането - мога ли примерно да изискам подписани от баща ми Общи условия, в които е записано какви са лихвите“
Помагайте, моля!
- Дата и час: 11 Дек 2024, 17:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Топлофикация София" - възобновяване на производство
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: "Топлофикация София" - възобновяване на производство
Срокът тече и не го ли спазите ще плащате. Това е специализирана материя с която не може да се оправите и трябва да потърсите адвокат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Обжалвай непременно, понякога съда дава възможност за такова обжалване в едномесечен срок, или двуседмичен срок, даже можеш да депозираш насрещен иск за ползване на помещенията ти за пренос на топлинна енергия с търговска цел
- vapetrov
- Младши потребител
Само едно не ми стана ясно, какво производство ще се възобновява при положение, че има издадена заповед за изпълнение.
Такава заповед била ли е връчена?Правено ли е възражение срещу нея?
Защото, когато не е подадено възражение в срок или то е оттеглено, заповедта за изпълнение влиза в сила и въз основа на нея съдът издава изпълнителен лист.
Такава заповед била ли е връчена?Правено ли е възражение срещу нея?
Защото, когато не е подадено възражение в срок или то е оттеглено, заповедта за изпълнение влиза в сила и въз основа на нея съдът издава изпълнителен лист.
- lacuna811
- Младши потребител
Делото е било спряно, защото баща Ви като ответник по исковете на "Топлофикация" е починал. В такъв случай делото се спира, за да се установят наследниците и след като се установят, се възобновява. Определението за възобновяване не подлежи на обжалване - няма какво да обжалвате.
В този процес "Топлофикация" ще доказва, че Вие в качеството си наследници на баща си й дължите суми за използвана топлоенергия. Може да се позовавате на 3- годишната давност, разбира се - не забравяйте да го направите в срока за отговор на исковата молба, който е едномесечен от връчването и вече тече. Общите условия не се подписват от потребителя, обвързват го и без това.
Ангажирайте адвокат и то в най -скоро време, защото в срока за отговор трябва да направите възражения, които по - късно няма да може да направите.
В този процес "Топлофикация" ще доказва, че Вие в качеството си наследници на баща си й дължите суми за използвана топлоенергия. Може да се позовавате на 3- годишната давност, разбира се - не забравяйте да го направите в срока за отговор на исковата молба, който е едномесечен от връчването и вече тече. Общите условия не се подписват от потребителя, обвързват го и без това.
Ангажирайте адвокат и то в най -скоро време, защото в срока за отговор трябва да направите възражения, които по - късно няма да може да направите.
- krishna
- Младши потребител
Благодаря, ангажирах адвокат - ще се позовем на 3-годишната давност, с което ще спасим около 2/3 от сумата, вероятно.
Но, иначе, вчера доста време адвокатката разглеждаше делата, чрез справка в СРС и СГС - не е 100% сигурно, но изглежда Топлото са изпуснали 6-месечният срок, след като баща ми е починал и някой е спрял делото. След това те са обжалвали и отново е възобновено.
Но, иначе, вчера доста време адвокатката разглеждаше делата, чрез справка в СРС и СГС - не е 100% сигурно, но изглежда Топлото са изпуснали 6-месечният срок, след като баща ми е починал и някой е спрял делото. След това те са обжалвали и отново е възобновено.
- sirscoti
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|