начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

ОТКАЗ ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТКАЗ ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯ

Мнениеот arietza » 04 Окт 2014, 12:33

Здравейте, през 2003 година бях осъден на глоба от 180 лева с три годишен изпитателен срок . 11 години след това Тутраканския районен съд отказва да ме реабилитира, защото не съм си платил глобата, въпреки че тя е прехвърлена на НАП и давностния срок за плащане е изтекъл и в НАП, след моя молба, не дължа нищо ! Тъй като съм социално слаб и живея в друг град, подадох молба по пощата за реабилитация ! Не само не получих отговор, но и продължават да ме водят осъден ! Как да им натрия носа на тези феодални тарикати от гореспоменатия съд, които си мислят , че моите права са им бащиния и които се правят на сърдити, след като по телефона им обясних , колко са злобни и невежи ???
arietza
Младши потребител

Re: ОТКАЗ ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯ

Мнениеот sunshine_75 » 04 Окт 2014, 13:14

Няма как да сте осъден на глоба с изпитателен срок, нещо не пишете както трябва. Така или иначе, ако не сте платил глобата, не сте изпълнил наказанието, което Ви е било наложено. Това, че глобата не може да бъде събрана от Вас принудително от НАП, е друга работа.
Няма служба за кореспонденция в съда, за да Ви отговарят на писма. Възможно е молбата Ви за реабитиция да не отговаря на изискванията на закона, да е оставена без движение. Жените в канцеларията, с които сте говорил най-вероятно, не се правят на никого и на никакви, нито от тях зависи Вашата съдимост.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот arietza » 04 Окт 2014, 14:09

Осъден съм по чл. 194 ал. 1 от НК. Одобрено споразумение по чл. 414ж сл. от НПК, с което съм се признал за виновен! Наказание -180 лева глоба-престъплението и леко! Цитирам дословно свидетелството за съдимост, в което пише ОСЪДЕН !!!В нашия съд ми казаха, че мога да пратя молбата по пощата, с документ от НАП, в който се вижда, че задължение по дело....НЯМАМ !!! Защо съдът, след като ми е прехвърлил глобата към НАП, ще има претенции дали съм я платил или не, и ще изземва функциите им, особено след ката са минали 10 години ? За ПАРИ правят гражданите на маймуни, ама я се опитайте да си платите с гербови марки при тях, каквото право ми дава закона !!! ЩЕ ореват орталъка ! МАФИЯ...
arietza
Младши потребител

Мнениеот enter » 04 Окт 2014, 14:31

sunshine_75 написа:Няма как да сте осъден на глоба с изпитателен срок, нещо не пишете както трябва. Така или иначе, ако не сте платил глобата, не сте изпълнил наказанието, което Ви е било наложено. Това, че глобата не може да бъде събрана от Вас принудително от НАП, е друга работа.
Няма служба за кореспонденция в съда, за да Ви отговарят на писма. Възможно е молбата Ви за реабитиция да не отговаря на изискванията на закона, да е оставена без движение. Жените в канцеларията, с които сте говорил най-вероятно, не се правят на никого и на никакви, нито от тях зависи Вашата съдимост.

Дискусионно твърдение
вижте цитираното тук решение-по дело за обжалване вписването в свидетелство за съдимост на осъждане: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f ... db97f999cd
Р Е Ш Е Н И Е № 8271 от 2013 на АССГ
"Спорният момент в случая е предпоставката
изпълнение на наказанието-съгласно правилата на чл.6 от АПК и принципът на
съразмерност в адменистративния процес следва да се отбележи следното: Ако
жалбоподателят бе осъден не на глоба ,а на лишаване от свобода-условно с
изпитателен срок,или дори на лишаване от свобода до 1 година-ефективно,то
съгласно правилата на чл.86 ал.1 т.1 и т.2 от НК към датата на подаване на искането за
издаване на свидетелство за съдимост същият щеше да е реабилитиран по
право.Липсва логика за най лекото по вид наказание по НК-глобата,чието изпълнение
се погасява с най кратък давностен срок-чл.82 ал.4 във вр. ал. 1 т.5 от НК същата да е
от такова естество,че да попречи на осъденото на подобен вид наказание да бъде
реабилитиран по право.Факт е,че публичните държавни вземания по смисъла на
чл.161 от ДОПК ,измежду които попада и глобата като наказание по НК се погасяват в
установените от ДОПК-чл.171 от ДОПК срокове,но от писмото на публичния
изпълнител/стр.15/ се установява,че органите по изпълнението единствено са
образували изпълнително дело и то през далечната 2007год и до 2013год не са
предприели никакви действия по събирането на вземането.Дългият период от време,
който е съизмерим с сроковете по чл.82 ал.4 във вр.. ал.1 т.5 от НК, би следвало да се
отчете при взимането на решение дали е настъпила реабилитация или не особено в
контекста на решение № 11/20,03,2013год по н.д.№ 1940/2012г на ВКС І н.о на
ВКС,цитирано от жалбоподателя."
enter
Потребител

Мнениеот arietza » 04 Окт 2014, 16:44

Благодаря за обстойното обяснение ! Минаха години и съм загубил съдебното решение ! Възможно е , по смисъла на закона срока на глобата, да съм приел за изпитателен срок !Аз съм социално слаб с инвалидна пенсия и от НАП ми опростиха задължението по давност ! Яд ме е, че с тия доходи ще трябва и да харча пари до Тутракан , защото там съм роден ! Толкова пари налива данъкоплатеца в съдебната система, а те един свестен софтуер за електронни услуги не успяха да направят, като в НАП !Пълни некадърници, не случайно са под наблюдение от Брюксел !Дано по скоро ги задължат да се реформират в тая мелница за пари ! Не знам друга институция, която е на държавен бюджет да прибира разни такси, вместо да ги внася в хазната !? Държава в държавата и август пак ревяха за пари ! НЯМАМ ДУМИ ! Утре ще гласувам против статуквото !!!
arietza
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Окт 2014, 17:42

enter написа:вижте цитираното тук решение-по дело за обжалване вписването в свидетелство за съдимост на осъждане: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f ... db97f999cd
Р Е Ш Е Н И Е № 8271 от 2013 на АССГ
"Спорният момент в случая е предпоставката
изпълнение на наказанието-съгласно правилата на чл.6 от АПК и принципът на
съразмерност в адменистративния процес следва да се отбележи следното: Ако
жалбоподателят бе осъден не на глоба ,а на лишаване от свобода-условно с
изпитателен срок,или дори на лишаване от свобода до 1 година-ефективно,то
съгласно правилата на чл.86 ал.1 т.1 и т.2 от НК към датата на подаване на искането за
издаване на свидетелство за съдимост същият щеше да е реабилитиран по
право.Липсва логика за най лекото по вид наказание по НК-глобата,чието изпълнение
се погасява с най кратък давностен срок-чл.82 ал.4 във вр. ал. 1 т.5 от НК
същата да е
реабилитиран по право.Факт е,че публичните държавни вземания по смисъла на
чл.161 от ДОПК ,измежду които попада и глобата като наказание по НК се погасяват в
установените от ДОПК-чл.171 от ДОПК срокове,но от писмото на публичния
изпълнител/стр.15/ се установява,че органите по изпълнението единствено са
образували изпълнително дело и то през далечната 2007год и до 2013год не са
предприели никакви действия по събирането на вземането.Дългият период от време,
който е съизмерим с сроковете по чл.82 ал.4 във вр.. ал.1 т.5 от НК, би следвало да се
отчете при взимането на решение дали е настъпила реабилитация или не особено в
контекста на решение № 11/20,03,2013год по н.д.№ 1940/2012г на ВКС І н.о на
ВКС,цитирано от жалбоподателя."

И къде по-точно в чл.82 ал.4 НК е записано,че за глобата изпълнението е с най-кратък срок ?
същата да е
реабилитиран по право
И кое по-точно пречи? На мен ми се струва,че съгласно закона пречка е умишленото неплащане на глобата. Явно че е от "такова естество" щом закона разпорежда да бъде платено (респ. да е изтекла давността за изпълнение).
П.П. Щом можеш да крадеш-ще си плащаш и глобите.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Окт 2014, 17:54

Що се отнася до аргументите във връзка с по-бързата реабилитация при условното или дори ефективно осъждане,то този въпрос няма как да е определящ.Първо,законът е пределно ясен чл.82 ал.5 НК-целта е да се плати.Ако не си платил-няма реабилитация при условие,че държавата си търси парите(има заведено ИД).
И второ,ВКС вече е имал повод да разглежда въпроса за тези "по-бързи реабилитации",настъпващи при "по-тежки наказания".Очевидно е в нашия случай,че питащия далеч не е бил отегчен с наказанието си,бил е свободен,имал е възможност да намери пари,ако не е трудоспособен(както се сочи-вече дори му е опростено-което е условие да се реабилитира понастоящем);не е лишен от нищо,не е ограничен и т.н. и т.н. Тоест,с оглед наказанието си,несъмнено е изключително привилетирован в сравнение с онзи в затвора,за да не можем да си позволим да го поставим на равна основа относно условията за реабилитация.
По-важното е че законът е такъв(хубав,лош,този е)-щом имаш ИД,не се ползуваш от абсолютната давност.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот arietza » 04 Окт 2014, 19:21

Прощавайте, ама сте ми смешни ! Щом като съдът ми препраща задължението към НАП, на какво основание ще има претенции за ПАРИ ??? Второ, изпратих им по пощата справка от НАП, че не дължа пари по съответното дело, и пак не ме реабилитират по ПРАВО, а то би трябвало да е в моя полза, щом от НАП пишат, че нямам задължение ! В съда ближат богатите задници, а се правят на лъвове пред бедните ! Скоро ще разбера какво мисли по въпроса новия правосъден министър !!!
arietza
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2014, 01:48

Брат ми тази година го осъдиха условно с петгодишен изпитателен срок. Като бонус му лепнаха и 10 000 лева глоба заедно с условната присъда. Ако не плати глобата след пет години ще бъде ли реабилитиран или ще се води осъждан само на глоба?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот arietza » 05 Окт 2014, 09:22

Ще го водят ОСЪДЕН цял живот, докато не ПЛАТИ !!! Точно с тази гавра се боря в момента, да спре държавата да ни краде !!! А според закона за административни нарушения срока е до три години !
arietza
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 05 Окт 2014, 09:42

Новият правосъден министър по въпроса за реабилитацията Ви ПО ПРАВО каквото и да мисли, нищо не може и не трябва да прави. Съдът към момента нищо не иска от Вас, Вие искате от него; не Ви иска парите - парите Ви (глобата) НАП ги иска само, ако и ги дадете доброволно, не и принудително. За някакъв брат пишеше по-горе. Ако не плати глобата, независимо от изтичане на петте години, няма да бъде реабилитиран. Ако сте недоволен от този съд, от който искате нещо, а получавате друго - обжалвайте, ето, колегите решение по сходен случай са Ви посочили.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот neutralen » 05 Окт 2014, 10:35

Реабилитацията по право настъпва единствено в случая, когато наложеното наказание е изтърпяно, а не когато е погасено по давност. Тя настъпва по силата на закона.
Конкретно по вашия случай - Върху глобите не се дължат лихви. Плащаш си глобата и една година по късно, реабилитацията по право настъпва по силата на закона - чл.86, ал.1, т.3 от НК.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2014, 11:50

sunshine_75 написа: За някакъв брат пишеше по-горе. Ако не плати глобата, независимо от изтичане на петте години, няма да бъде реабилитиран.

И ще го водят осъждан само на глоба или и на глоба и на лишаване от свобода условно?
Имай предвид, че човекът за пръв път е осъждан и след пет години чака реабилитация по право. С услугата ПИК проверява задълженията си в НАП, но тази глоба не му излиза като задължение, а от присъдата (споразумението) му минаха почти седем месеца.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 05 Окт 2014, 14:33

neutralen написа:Реабилитацията по право настъпва единствено в случая, когато наложеното наказание е изтърпяно, а не когато е погасено по давност.

Ее,не е съвсем така.Щом е погасено по давност,няма как да свързваш с него каквито и да било последици.Счита се за изтърпяно.И започва да тече срок за реабилитация.В това не може да има съмнение.
За това и не мога да се съглася с това:
sunshine_75 написа:Ако не плати глобата, независимо от изтичане на петте години, няма да бъде реабилитиран.

Пречката е висящо изпълнително дело-чл.82 ал.5 НК. Иначе глобата си е като всяко наказание.И за него има давност.И ако няма производство по събиране(друг въпрос е,че сигурно има),срока по чл.82 ал.1 т.5 НК ще тече.След като изтече,почва да тече реабилитационния срок за глобата.
arietza написа:Ще го водят ОСЪДЕН цял живот, докато не ПЛАТИ !!! Точно с тази гавра се боря в момента, да спре държавата да ни краде !!! А според закона за административни нарушения срока е до три години

Е,вие административно нарушение ли извършихте? И стига рева като магаре на поляна,тъй като сам си се поставил в това положение.И няма основание да се оплакваш,щом са ти опростили вземането по давност. В такъв случай просто нямаш вече изпълнително дело(поне би трябвало да е прекратено). Само че давност за изпълнение на глобата(по НК) и реабилитация са различни неща.И сега въпроса е дали е изтекъл срока за реабилитация,в случай че ви е изтекла преди туй абсолютната давност за изпълнение на наказанието.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2014, 16:14

[quote="arietza"]Ще го водят ОСЪДЕН цял живот, докато не ПЛАТИ !!! Точно с тази гавра се боря в момента, да спре държавата да ни краде !!! А според закона за административни нарушения срока е до три години ![/quot]
Сега говорих с адвоката на брат ми, който е осъден освен условно и на солена глоба, както писах по-горе. Утвърдена практика в нашия съд нямало. Някой съдии реабилитирали без да се интересуват глобата дали е платена, други не. Правят си каквото си искат!
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот arietza » 08 Окт 2014, 20:49

Поне би трябвало !? .....Ебах Ви правосъдието ! Накрая ще си купя една "Ютия", ще гръмна едно ............. в черно, и ще бъда по добре на държавни разноски, отколкото с 130 инвалидна пенсия !!!
arietza
Младши потребител

Мнениеот arietza » 08 Окт 2014, 20:52

Поне би трябвало !? .....Ебах Ви правосъдието ! Накрая ще си купя една "Ютия", ще гръмна едно миризливо...в черно, и ще бъда по добре на държавни разноски, отколкото с 130 инвалидна пенсия !!!
arietza
Младши потребител

arietza
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ