начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Условия за достъп до архивно дело на СРС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Условия за достъп до архивно дело на СРС

Мнениеот springstorm » 25 Сеп 2014, 18:05

Здравейте!

Предстои ми финализирането на важна сделка, но в процеса се породиха някои съмнения, които искам да разсея. Другата страната е водила дело относно обекта на сделката и имам подозрения относно обстоятелствата, породили това дело, които потенциално могат да повлияят на резултата от сделката. Разполагам с номера и годината на делото и при справка в сайта на СРС излиза следното:

Съдебен състав: XX
Статус: архив
Архивен номер: YYYYY от ZZZZ г.

Какви са моите законови възможности да се запозная с решението по делото и мотивите за неговото завеждане?
springstorm
Нов потребител

Re: Условия за достъп до архивно дело на СРС

Мнениеот kolegat » 25 Сеп 2014, 18:36

Единствено адвокат може да преглежда делото (не е нужно да има пълномощно).
Лице, което не е адвокат, може да го преглежда, само ако има пълномощно от някоя от страните.
Трябва ти единствено архивния номер. Слизаш в архива на СРС, който е до кенефите, казваш на леличките архивния номер и те запретват ръкави и ти го намират или те пращат до нотариата.
kolegat
Потребител

Мнениеот springstorm » 25 Сеп 2014, 19:00

А съдия или прокурор от друг съд дали ще има достъп?
springstorm
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 25 Сеп 2014, 19:13

springstorm написа:А съдия или прокурор от друг съд дали ще има достъп?

Беше ти обяснено подробно. Не задълбавай с тъпи въпроси.
kolegat
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Сеп 2014, 20:36

отиваш в съответното деловодство и искаш да прочетеш решението. Има го в книгите без мотивите, ако ти трябва по-подробно намери адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот springstorm » 30 Сеп 2014, 13:35

Нека да внеса яснота и за други, които се окажат в моето положение. Достъп дори до съдебните решения от архива не се дава на граждани, нищо, че тези от делата през последните години се публикуват в интернет.

Както и предполагах, мнението на kolegat се оказа погрешно. Професионално нямам нищо общо с правото, но житейският ми опит ме е научил, че хора с надменно отношение при работни дискусии обикновено се опитват да замаскират некомпетентност и да прикрият комплекси. Момчето вероятно е студент и видимо има много какво да научи при положение, че не знае нещо базово.

За да направите справка за дело, което ви интересува, не е задължително да използвате адвокат или да се сдобиете с пълномощно от страна по делото. Познат нотариус или съдия-изпълнител също има право на достъп и даже за тях процедурата е малко по-облекчена. Други, които имат право да гледат делото са родители и наследници на страни по делото, както и пострадали от престъпление, което е обхванато от делото. За всички останали случаи се подава молба до съдията по делото, която никой не гарантира в каквъв срок ще се разгледа и отговорът обикновено е отрицателен. В моя случай ми помогна познат съдия-изпълнител, но накарах сина на една от страните, с когото всъщност сключвам договор, да ми снима делото, за да го проверя самия него и в интерес на истината се оказа коректен.
springstorm
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ