начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Трето лице - помагач

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трето лице - помагач

Мнениеот genizzle » 18 Юни 2014, 10:21

Здравейте,

Преди 2 години претърпях ПТП. Счита се че аз съм виновен тъй като бях отзад. Водача на другата кола се оплака от болки в главата и я заведоха в Пирогов. Дойдоха от СДВР - отдел тежки катастрофи да ми кажат че ще образува дело срещу мен тъй като имало причинени телесни повреди от катастрофата. Пробата от алкохол в кръвта ми е 0.00. В последствие жената каза че няма да ме съди но днес получих призовка да се явя като трето лице -помагач по въпросното дело (явно срещу застрахователя). Моля за съвети. Как да постъпя? Трябва ли ми адвокат? Ако се явя като трето лице, и застрахователя откаже да й заплати обезщетение, тя има ли право да съди мен? Благодаря много!
genizzle
Нов потребител

Re: Трето лице - помагач

Мнениеот neutralen » 18 Юни 2014, 11:28

Незабавно, с документите, отивайте при адвокат - има срокове за някои процесуални действия, които ако пропуснете вече няма да имате право да ги извърште по късно :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот genizzle » 18 Юни 2014, 11:37

А по конкретно? Кои документи ми трябват? Мога ли да бъда осъден?
genizzle
Нов потребител

Мнениеот votpuska » 18 Юни 2014, 12:29

По застрахователните дела няма такава фигура като "помагач".
На призовката какво пише - по какво дело и пред кой съд? В какво качество сте призован, няма как да пише на призовката "помагач"
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот genizzle » 20 Юни 2014, 09:25

Здравейте, оказа се че застрахователя завежда обратен иск срещу мен защото след ПТП-то, не съм ги уведомил за настъополото събитие и не съм изпълнил задълженията си по чл 224 ал.1 от КЗ. Мен никой не ми беше казал че трябва да ходя да ги уведомя. Сега искат да им платя 800 лева. Има ли как да се намали тази сума? Има ли смисъл да наемам адвокат?
genizzle
Нов потребител

Мнениеот law_master » 21 Юни 2014, 01:00

votpuska написа:По застрахователните дела няма такава фигура като "помагач".
На призовката какво пише - по какво дело и пред кой съд? В какво качество сте призован, няма как да пише на призовката "помагач"

Как пък да няма :lol: :lol: :lol: Застрахователя как ще го обвърже с мотивите, ако не може да го привле1е като помагач :?:

genizzle написа:Здравейте, оказа се че застрахователя завежда обратен иск срещу мен защото след ПТП-то, не съм ги уведомил за настъополото събитие и не съм изпълнил задълженията си по чл 224 ал.1 от КЗ. Мен никой не ми беше казал че трябва да ходя да ги уведомя. Сега искат да им платя 800 лева. Има ли как да се намали тази сума? Има ли смисъл да наемам адвокат?

Обратния иск на застрахователя срещу виновния водач, при застраховката Гражданска отговорност, е допустим в изчерпателно определени от закона случаи - регламентирани основно в хипотезата на чл. 274 КЗ: 1. Ако виновния водач е употребил алкохол или виновно се отклонил от проба за алкохол; 2. Ако ПТП е настъпило поради повреда възникнала в движение и водачът не е спрял, за да я отстрани; 3. Ако водачът не е притежавал валидно СУМПС към момента на настъпване на ПТП-то.

Има и една особена хипотеза - че застрахователят не отговаря пред застрахования (А не пред увреденото лице, както много ненаясно с материята юристи твърдят) за лихвите от момента на настъпване на ПТП до датата на уведомяване на застрахователя. От там и правото на регрес на застрахователя, когато е платил тези лихви, да си ги иска от застрахования (виновния водач) по реда на чл. 227, т. 2 от КЗ.

И предявеният срещу Вас иск е най вероятно точно за тези лихви. Ако застрахователят вече платил обезщетението не могат да се намалят. Но ако още не е и тепърва се води процес за заплащането му могат да се намалят, като от ваша страна се докаже, че се дължи обезщетение на неим. вреди в по-малък от претендирания размер. Напр. като в процеса се докаже съпричиняване на вредоносния резултат от страна на увреденото лице.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 21 Юни 2014, 23:50

Е колега помагачът е фигура на наказателното право все пак!!!
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот law_master » 22 Юни 2014, 01:52

Термина "помагач" в гражданския процес не е легален, обаче се използва широко и е възприет в практиката и в теорията.

Живко Сталев написа: Гражданско процесуално право, седмо издание, стр. 86

Присъщи само на исковия процес са следните проявления на принципа на равенство: правото на всяка страна да изнесе пред съда своите фактически твърде¬ния и да ги подкрепи с доказателства (чл. 98, 109 и 110); правото на вся¬ка страна да иска обезпечаване на доказателствата (чл. 165) или предс¬тавяне на документ, намиращ се у другата страна или у трето лице (чл. 152 и 153); правото на всяка страна да предяви инцидентен уста¬новителен иск (чл. 118), както и да привлече трето лице за свой помагач (чл. 175); правото на всяка страна да обжалва решението и да иска не¬говата отмяна чрез извънредното средство за отмяна, когато то е по¬рочно и накърнява нейните защитени от закона интереси.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ