Има ли някакъв срок за отговор ОСЗГ? Минаха 20 дни и пуснах 2 молба за това да ми отговорят, кой ползва и обработва без основание земеделски земи и се чудя има ли някакъв нормативен срок, в който трябва да отговорят?
Не знам, дали е Закона за администрацията и по точно:
ал.(3) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2009 г., изм., бр. 27 от 2014 г. , в сила от 25.03.2014 г.) Длъжностните лица, които предоставят или извършват административни услуги по § 1, т. 2, букви "в", "г" и "д" от допълнителната разпоредба, са длъжни да ги предоставят или извършат в срок не по-дълъг от 30 дни, освен ако в специален закон е предвидено друго.
§ 1
2. "Административна услуга" е:
в) извършване на други административни действия, които представляват законен интерес за физическо или юридическо лице;
г) консултациите, представляващи законен интерес за физическо или юридическо лице относно административноправен режим, които се дават по силата на нормативен акт или които са свързани с издаване на административен акт или с извършване на друга административна услуга;
д) експертизите, представляващи законен интерес за физическо или юридическо лице, когато нормативен акт предвижда тяхното извършване като задължения на администрацията на държавен орган или от овластена организация.
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какъв е срока за отговор от Общинска служба "Земеделие"?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Какъв е срока за отговор от Общинска служба "Земеделие"?
Здравейте! Понеже съм студент по право от 2 курс, ще Ви напиша отговор по вашия въпрос, доколкото мога да Ви помогна.
Срокът за отговор от страна на администрацията се определя или по общата клауза на Закона за администрацията, или по клаузата на специален закон. Като гледам добре сте се ориентирали, относно срока по Закона за администрацията. Основният закон, който урежда компетентността на Общинска служба "Земеделие" е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не трябва да забравяме, че има и правилник по неговото прилагане. В ЗСПЗЗ и в неговия правилник не открих срок различен от 30 дни, където длъжностните лица, предоставящи или извършващи административни услуги от съответната общинска служба са длъжни да отговорят на молби, жалби или запитвания. Според мен срокът за вашия отговор би трябвало да бъде до 30 дни. Друг е въпросът, дали администрацията ще Ви отговори, защото все пак е нужно да имате някакъв законен интерес, което означава призната и гарантирана от закона полза, облага или изгода. Съгласно чл. 2, ал. 4: " Администрацията е длъжна да дава отговор на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес, по ред, определен със закон." Естествено когато се засягат ваши права или свободи, също администрацията е длъжна да извърши или предостави поисканата административна услуга. Така стоят нещата по закон според мен. Дано от Общинска служба "Земеделие" се окажат коректни!!!
Срокът за отговор от страна на администрацията се определя или по общата клауза на Закона за администрацията, или по клаузата на специален закон. Като гледам добре сте се ориентирали, относно срока по Закона за администрацията. Основният закон, който урежда компетентността на Общинска служба "Земеделие" е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не трябва да забравяме, че има и правилник по неговото прилагане. В ЗСПЗЗ и в неговия правилник не открих срок различен от 30 дни, където длъжностните лица, предоставящи или извършващи административни услуги от съответната общинска служба са длъжни да отговорят на молби, жалби или запитвания. Според мен срокът за вашия отговор би трябвало да бъде до 30 дни. Друг е въпросът, дали администрацията ще Ви отговори, защото все пак е нужно да имате някакъв законен интерес, което означава призната и гарантирана от закона полза, облага или изгода. Съгласно чл. 2, ал. 4: " Администрацията е длъжна да дава отговор на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес, по ред, определен със закон." Естествено когато се засягат ваши права или свободи, също администрацията е длъжна да извърши или предостави поисканата административна услуга. Така стоят нещата по закон според мен. Дано от Общинска служба "Земеделие" се окажат коректни!!!
- dulgerov_1
- Нов потребител
Минал е 30 дневния срок. Видях , че в поста горе съм писал 20.
Съвети, как да ги накарам да отговорят?
Съвети, как да ги накарам да отговорят?
-
alexandar25 - Потребител
какъвто е отговорът и на мен до Общинска/Районна служба "Етажна собственост" в един бг град. Минаха няколко месеца и накрая дадоха някакъв "витиеват" отговор, след мое настояване няколкократно по телефона, при едно от които даже ми отговориха след няколкодневно настойчиво звънене, че...телефонът бил развален поради това, че е бил чрез Интернет...И аз им повярвах веднага! И ми отговориха след консултации, координации и други подобни, че...това са лични данни и няма как да се правят такива справки...Въпросът ми беше по чл. 21 (1) т. 10. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) има право /Управителният съвет на структурата на етажна собственост/ да получи информация от Агенцията по геодезия, картография и кадастър [b]или от съответната община за площта на самостоятелния обект и складовите помещения, придадени към него; [/b/. Отговорът - това са лични данни и не могат да бъдат давани на "граждани". След провеждането на ОС на собствениците, някои от същите собственици бяха извършили разпоредителни действия с апартаментите си, със съответната промяна на дяловото си процентно /на идеалните части/ участие в Общите части в сградата. И не са го регистрирали в същата служба. Възможно е това да се е случило и със земеделската Ви земя...
- lakavitsa
- Потребител
Благодаря,
аз знам какво се е случило със земеделската земя, като с тази информация се сдобих неофициално.
Разбирате, че да се защитим /било, чрез иск срещу общината за изплащане на рентите, или чрез иск срещу обработващият земите/ ми трябват официалните документи.
аз знам какво се е случило със земеделската земя, като с тази информация се сдобих неофициално.
Разбирате, че да се защитим /било, чрез иск срещу общината за изплащане на рентите, или чрез иск срещу обработващият земите/ ми трябват официалните документи.
-
alexandar25 - Потребител
По такъв начин се е сдобил един кмет от Врачанско, Цонко, с територии на близо една област като територия на Габровска област примерно и самоуправства и стопанисва без да му мигне окото от "разни членове, закони и др- подобни". Необезпокояван.
- lakavitsa
- Потребител
и аз имам подозрения за един кмет Ама, нещо нямам доказателства - както се казва, черно на бяло .
3-та молба ли да пускам? Това не може да мине, като мълчалива отказ, за това търся идеи?
3-та молба ли да пускам? Това не може да мине, като мълчалива отказ, за това търся идеи?
-
alexandar25 - Потребител
НАРЕДБА № 5 ОТ 27 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ПО СХЕМИ И МЕРКИ ЗА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ
Чл. 9. (4) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2012 г.) Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, в срок до 30 юли изготвя регистър на имотите от картата на възстановената собственост или от кадастралната карта, които попадат в рамките на регистрирани по реда на чл. 7 земеделски парцели. Регистърът е публичен и достъпен чрез интернет страницата на ДФ "Земеделие" и съдържа:
1. номер на имота от картата на възстановената собственост или кадастралната карта;
2. площта от имота, която попада в рамките на регистриран по реда на чл. 7 земеделски парцел;
3. идентификация на кандидата за подпомагане, регистрирал съответния имот или част от имот, чрез посочване на УРН за кандидати - физически лица, и УРН, име и ЕИК за кандидати - юридически лица.
Отделно, че това, което търсиш го има и в областна дирекция Земеделие, респективно част от информацията съществува в съответната община( различно за различните хипотези).
Не схванах защо ще съдиш общината?- така или иначе, ако се легитимират доверителите ти за собственици на съответния имот, за който са налице обстоятелствата по чл. 37в ЗСПЗЗ- общината сама ще изплати получените от ползвателя суми по депозитна сметка.
Отделно, че ако имаш идентификатор на имота- можеш чудеса да натвориш( чети си самия ЗСПЗЗ и ще разбереш- информация има навсякъде, само да знаеш къде да я търсиш).
Идеи?- пиши едно писмо до областна дирекция земеделие ( работодател на тея дето си стискат инфото), че ОСЗ бездейства и не предоставя данни ( абе като не става с добро- давай с мизериите), с копие до министъра на МЗХ. Да видиш ти тичане.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря!!
Може да се съдим с общината, защото миналата година, моите хора са подали молба да им се изплатят рентните суми, но никаква файда до момента.
Те са чужденци - /ЕООД-то, собственик на земите е българско/ и от тогава до сега няма никакъв отговор.
Молбата , която съм подал е с някой въпроси - напр. колко е била рентата за 5 г назад /зная, че мога да претендирам 3, но може пък да не възразят ;/, искам да видя споразуменията по ЗСПЗЗ е определената рента и дали сме 'бели полета" и още др.И най вече да видим, кой обработва земите.
За информация, не сме подали декларация....забравих по кой чл. от закона беше.
Идентификатора на имотите го имам -описан в молбата, както и актовете за собственост.
Само да попитам, ако сега, днес подам молба за изплащане на рентните суми, за период 3 г назад, с приложени документи за собственост Общината ще изплати ли и има ли срок за това?
Ето, това ще направя -писмо до Областната служба с приложена молбата, която съм подал в Общинската служба/
Благодаря за съвета - бъди жива и здрава!!
Може да се съдим с общината, защото миналата година, моите хора са подали молба да им се изплатят рентните суми, но никаква файда до момента.
Те са чужденци - /ЕООД-то, собственик на земите е българско/ и от тогава до сега няма никакъв отговор.
Молбата , която съм подал е с някой въпроси - напр. колко е била рентата за 5 г назад /зная, че мога да претендирам 3, но може пък да не възразят ;/, искам да видя споразуменията по ЗСПЗЗ е определената рента и дали сме 'бели полета" и още др.И най вече да видим, кой обработва земите.
За информация, не сме подали декларация....забравих по кой чл. от закона беше.
Идентификатора на имотите го имам -описан в молбата, както и актовете за собственост.
Само да попитам, ако сега, днес подам молба за изплащане на рентните суми, за период 3 г назад, с приложени документи за собственост Общината ще изплати ли и има ли срок за това?
Ето, това ще направя -писмо до Областната служба с приложена молбата, която съм подал в Общинската служба/
Благодаря за съвета - бъди жива и здрава!!
-
alexandar25 - Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|