Кой присъжда разноските по изпълнителен лист /5 лева/, при влязло в сила решение на съда?
Това разноски по изпълнението ли са?
Според мен е съда пред, който е отправена молбата за изпълнителен лист, но имам нужда от противно мнение и практика на ВКС.
- Дата и час: 05 Дек 2024, 03:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разноски по изпълнителен лист
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Разноски по изпълнителен лист
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
- galq_law
- Младши потребител
Re: Разноски по изпълнителен лист
В момента чета решения по трудови дела и там решаващия съд първо се присъждат сумите на работника, после присъжда суми в полза на държавата, "както и по 5.00 лева ДТ при всеки служебно издаден изпълнителен лист". При трудовите дела ищецът не плаща за изп. лист и "служебното издаване" може да важи и за неговия изп. лист, освен за листите на държавата. За пръв път се замислям за тези 5 лв., на май според тези решения тряба да се поискат от съда с исковата молба или със списъкът на разходите. Иначе е делавера да може да вземеш още един изп. лист, но не знам дали ще го издадат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Мислиш, че производството по издаване на изпълнителен лист е част от исковото производство? Според мен е самостоятелно и разноските по него могат да бъдат поискани само с молбата за издаване на изпълнителен лист. За съжаление не откривам задължителна практика.
При служебно начислените не е необходима молба.
При служебно начислените не е необходима молба.
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
- galq_law
- Младши потребител
galq_law написа:За съжаление не откривам задължителна практика.
Няма как да откриеш, защото са изключени от проверката на ВКС ( т.6 от ТР № 1/2001г.).
За разлика от присъдените суми в полза на държавата, където служебно се самосезира и е задължен съда ( 405, ал.5), страната не може да претендира разноски в производството по издаване на изп. лист ( едно, че е едностранно и молбата не се връчва на ответната страна, второ съдът има правомощията само по чл. 406 ГПК, но не може служебно да ревизира размера на възнаграждението). Всъщност, съществува богатство в разнобоя- едни присъждат при издаване на ИЛ ( лотария ), други отказват и след ЧЖ въззива присъжда; трети директно отказват, респективно има потвърждение на отказа ( мисля, правилно е), като се сочи да се търсят в изпълнителното или в отделно производство ( ако живеехме в добре уредена страна, то щяхме да имаме достъп до определение № 20 от 14.01.2008г. на ВКС ІV г.о. по ч.гр.д. №2103 / 2007г. ( работя с три ПИС, но нито една не даде съдържанието му), където било разяснено, че следва да се търсят в отделно производство. http://www.court-pz.info/2011_1/0063eb11_50261311.htm).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Аз от там тръгвам, че за служебно издадените не се изисква молба, т.е. "молбата" е материализирана в някаква инструкция или наредба, която е предхождаща произнасянето и може да се замени от предварително искане в исковата молба или списъкът на разноските. От друга страна ако приемем, че разноските се правят след влизане на решението в сила, то е логично да следва ново производство.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря Bird, за съжаление и в теорията има разнобой, явно само лотарията ще реши казуса, защото ограниченият двуинстанционен контрол препятства създаването на задължителна практика. Мислех, че съм единствената, която не може да намери посоченото Определение на ВКС.
- galq_law
- Младши потребител
Теорията може да се изясни веднага, ще проверя тези дни дали си пазя вносната бележка за изп. лист по едно дело пред ВКС, беше 2010-11 г. и ще пусна иск. За съжаление ако го пусна до решаващия състав в ВКС ще загубя делото, но ще има практика. Иначе давността трябва да е общата, а искът да е пред СРС, даже ще го пусна по 410.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря Иванов, в трепетно очакване съм на развръзката
- galq_law
- Младши потребител
Аз не се бях сетил за такава възможност и почти винаги съм хвърлял вносните бележки, но може да взема копие от тази в делото, не вярвам да има проблем, а и рядко ВКС е решаващ съд, при мене така се получи, че искаха да отменят влязло в сила решение и адвокатските се присъдиха директно от ВАС, само ще се ослушам да не ме натоварят с разноски.
- ivanov_p
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|