начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Събиране на задължения от Длъжник физическо лице

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Събиране на задължения от Длъжник физическо лице

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 11:55

Здравейте,мъжът ми има дадени 10000лв. на негов бивш съдружник с подписан документ при нотариус че сумата ще бъде изплатена до 09.02.2013.Това естествено не се случи сега ми казаха че трябва да отидем до съда за да изкараме някаква бележка за да можем да го дадем на съдия-изпълнител.Консултирах се с един адвокат,който иска да му направим пълномощно да ни представлява да изкара бележката да сме внесли 2% в полза на държавата и след това той щял да се оправя да можел и той да изкара някой лев от хонорар ама щял после длъжника да ги оправи.Това ми е много странно на мен лично(нямам доверие на адвоката вече) и не искам той да ме представлява или да плащам хонорари че после я ги видя я не, в момента дори не знаем на оня дали ще има какво да му вземат.Та ако може да ме посъветвате какво да правя(без опция да се откажа от парите това са 10000лв.) и какъв е редът и какви документи трябва да изкарам без да ми се налага да плащам излишни пари.
Последна промяна chudenka86 на 19 Фев 2013, 12:17, променена общо 1 път
chudenka86
Младши потребител

Re: Събиране на задължения от Длъжник физическо лице

Мнениеот punisher » 19 Фев 2013, 12:06

Следователно адвокати няма да ви отговарят на въпроса.Нека видим другите юристи какво ще ви предложат :D :D :D Ха ха ха ха :mrgreen: Ама като се "набълбукате" да не вземете да търсите адвокат. :lol:

Междудругото и аз не искам да си плащам тока,но го плащам,защото е необходимо.
punisher
Потребител

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 12:16

Извинявам се много,хич не съм се изразила правилно на този му нямам доверие вече ни предтсвлява по едно дело и нямаше спор че ще спечелим а ни набълбукаха с 3000лв. срещу фалшива фактура ама да не навлизам в подробности.Брат ми също го използва в едно дело дето съди работодателя си за неизплатени заплати и накрая той плати а на него нищо.Така че кво да ви кажа а този адвокат ни е уж светилото тук,най-хваления в града.Въпроса ми беше наистина имам ли нужда да търся адвокат или трябва направо при съдия изпълнител да ходя тъй като този адвокат ми каза че неговата работа се изчерпва с това да ми извади той бележка да не се разкарвам аз и после да си вземе хонорар.Ето това не ми звучи професионално.Пак се извинявам за по-горния ми пост не съм искала да обидя някого или нечия професия.
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 12:23

punisher написа:Следователно адвокати няма да ви отговарят на въпроса.Нека видим другите юристи какво ще ви предложат :D :D :D Ха ха ха ха :mrgreen: Ама като се "набълбукате" да не вземете да търсите адвокат. :lol:

Междудругото и аз не искам да си плащам тока,но го плащам,защото е необходимо.

Както вече казах извинявам се ако някой се е почуствал обиден,но мога и да ви кажа че доста пъти са ме набълбуквали точно адвокати и при все че най-препоръчвания адвокат не можа да спечели дело срещу фалшива фактура как да му се доверя пак.А и исках просто съвет какъв е реда а не да ме нареждат,тъй като никой никаква информация не дава.Със съдия изпълнител не мога да се срещна тъй като нямам издадена бележка от съда ама никой не казва каква е тая бележка, а адвоката ми не ми обяснява какво ми предстои или какво можем да предприемем а ми говори само за хонорари.
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 19 Фев 2013, 12:34

Със сигурност 2% държавна такса не можете да избегнете, ако искате заповед за изпълнение по 417 ГПК. Оттам нататък - ако искате, нека съпругът Ви сам попълни и подаде заявлението до съда. Поне ако нещо се обърка, ще знаете кой е крив за 2-та процента. Не разбрах - колегата искал ли е конкретно хонорар предварително, или не. Защото повечето от нас не искат предварително пари само на хора и фирми, с които работят постоянно и знаят, че всичко ще бъде ОК с плащанията.
На "бележката" от съда й викат "изпълнителен лист" и той ще си върви заедно със заповедта за изпълнение въз основа на документ. С листа - при съдебен изпълнител после.
Това са основните насоки, Вие решавате дали ще търсите колега, на когото прецените, че можете да имате доверие, или ще се пробвате сами. Гаранция, че ще съберете парите, може да даде само оня, който е високо :D Но ако това, което пишете, е вярно, "бележката" ще си я получите :wink:
П.П. има и едно възможно усложнение, ако длъжникът рече да възрази - няма да се спре изпълнението, но ще трябва да се води исков процес, за да не Ви обезсилят заповедта и ИЛ - е, тогава вече ще е трудно без адвокат, но няма как във форума всичко да Ви се разкаже... :)
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот punisher » 19 Фев 2013, 12:40

Аз съм адвокат,и ви давам следните насоки:
тази бележка се казва заповед за изпълнение.Ако в е заверен договорът при нотариус,може да поискате издаването на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.Задължително към заявлението се прилага и договорът. И вече с издадения изпълнителен лист се отива при ДСИ или ЧСИ и се започва принудително изпълнение.

Опитвайте се да не слагате в общата купчина и сеното ,и плявата. :lol:
punisher
Потребител

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 12:53

Благодаря ви много за бързите отговори още веднъж се извинявам за нанесената обида наясно съм че всяко стадо си има и мърша.Само още два въпроса има ли някакъв "срок на годност" документа и мога ли да бъда сигурна ако потърся друг адвокат че няма да ми поиска предварително този хонорар и после мога ли да бъда сигурна че ще бъде търсен като дълг от длъжника а не от мен, в смисъл ако си получим парите не е проблем да си платим на адвоката,но ако се случи така че не успеят да му вземат задължението да не се набутваме още повече и по добре ли ще бъде да потърся адвокат(мъжът ми работи извън града и не може да се занимава а документа е на негово име,поради тази причина и се обърнах към адвокат първоначално).
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 13:00

punisher написа:Аз съм адвокат,и ви давам следните насоки:
тази бележка се казва заповед за изпълнение.Ако в е заверен договорът при нотариус,може да поискате издаването на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.Задължително към заявлението се прилага и договорът. И вече с издадения изпълнителен лист се отива при ДСИ или ЧСИ и се започва принудително изпълнение.

Опитвайте се да не слагате в общата купчина и сеното ,и плявата. :lol:

И в този случай ли се заплащат 2% в полза на държавата и ако може един доста глупав въпрос, но защо трябва да платя тези 2% като нямам гаранция че ще си видя парите,не е ли редно това да се случи след получаване на задължението?
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 19 Фев 2013, 13:16

Малко наобратно на въпросите:
НЕ МОЖЕТЕ да избегнете тия 2 % в заповедно производство, мисля, че трудно ще убедите съда, че сте в хипотезата на 83, ал. 2 ГПК, т.е. че не можете да платите таксата (а не че просто не Ви се дават парите). Защо трябва да ги внасяте ли? Ами така е решил законодателят. Процесът трябва да бъде достъпен, но не и безплатен. За сведение - таксата при предявяване на иск е 4, а не 2 %.
За хонорара - въпрос на договаряне. Аз например не бих се съгласил да работя така с хора, които идват за пръв път при мен. Не се засягайте - нищо лично против Вас, но не само адвокати има, които са некоректни, та като не се познават хората... :wink: Най-доброто решение, за да не се "набутвате", е - не давайте пари назаем. Ставате кредитори, т.е. хора, които вярват, че ще им върнат парите. Е, поемате един риск, а после искате другите да го поемат вместо Вас - държавата, адвокати. То и така може, ама струва по-скъпо при адвокатите обикновено (резултативният хонорар е - или поне е редно да бъде - в пъти над стандартния). А, да не забравя - то такси ще плащате и при съдебния изпълнител. Не питайте защо - горе съм отговорил.
За "срок на годност" в близко време не се притеснявайте. Виж, "годността" на длъжниковото имущество е друга бира.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 13:34

ykovachev написа:Малко наобратно на въпросите:
НЕ МОЖЕТЕ да избегнете тия 2 % в заповедно производство, мисля, че трудно ще убедите съда, че сте в хипотезата на 83, ал. 2 ГПК, т.е. че не можете да платите таксата (а не че просто не Ви се дават парите). Защо трябва да ги внасяте ли? Ами така е решил законодателят. Процесът трябва да бъде достъпен, но не и безплатен. За сведение - таксата при предявяване на иск е 4, а не 2 %.
За хонорара - въпрос на договаряне. Аз например не бих се съгласил да работя така с хора, които идват за пръв път при мен. Не се засягайте - нищо лично против Вас, но не само адвокати има, които са некоректни, та като не се познават хората... :wink: Най-доброто решение, за да не се "набутвате", е - не давайте пари назаем. Ставате кредитори, т.е. хора, които вярват, че ще им върнат парите. Е, поемате един риск, а после искате другите да го поемат вместо Вас - държавата, адвокати. То и така може, ама струва по-скъпо при адвокатите обикновено (резултативният хонорар е - или поне е редно да бъде - в пъти над стандартния). А, да не забравя - то такси ще плащате и при съдебния изпълнител. Не питайте защо - горе съм отговорил.
За "срок на годност" в близко време не се притеснявайте. Виж, "годността" на длъжниковото имущество е друга бира.
Успех!

Благодаря ви много то вече е ясно че като дадеш на заем ще се набуташ за това и вече няма да се хванем на тая въдица ама нали сме хора уж за да си помагаме в нужда,ама ти да помогнеш пък после ти като си в нужда кучета те яли,ще му мислим каква ще я бъде още веднъж благодаря на всички отзовали се и всичко най.
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 19 Фев 2013, 13:40

Има и нещо позитивно в цялата галимация - ако знаете как (адвокатът би трябвало да знае), можете да си поискате в съда и лихвичките до изплащането на дълга, а лихвата е добра, банките не дават толкова по депозитите - малко над 10 % годишно е. Затуй не отнасяйте предварително всичко в графата "тотална щета" :lol:
Още веднъж успех Ви желая!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот chudenka86 » 19 Фев 2013, 13:58

ykovachev написа:Има и нещо позитивно в цялата галимация - ако знаете как (адвокатът би трябвало да знае), можете да си поискате в съда и лихвичките до изплащането на дълга, а лихвата е добра, банките не дават толкова по депозитите - малко над 10 % годишно е. Затуй не отнасяйте предварително всичко в графата "тотална щета" :lol:
Още веднъж успех Ви желая!

Ето и това не го знаех благодаря ви много бяхте много изчерпателен, дай боже всекиму такъв адвокат.Много професионални успехи и лесни клиенти :lol:
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот chudenka86 » 18 Мар 2013, 15:33

Длъжника се обади преди 2 седмици без да е търсен с обещание да се обади в края на месец март да дава някакви пари.Питането ми е ако изчакаме до към 10 април преди да сме наели адвокат дали ще има някакви последици от това че не сме подали веднага след изтичане на срока жалба срещу длъжника тъй като предпочитаме ако може да се разберем извънсъдебно.
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 19 Мар 2013, 12:41

Казвате, имате договор с нотариална заверка на подписите... Тогава, доброволното събиране на парите за този кратък срок е за предпочитане пред доброзорното :D Внимавайте да не Ви омае нещо плащача обаче :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот chudenka86 » 20 Мар 2013, 11:27

Ами много се съмняваме че ще се обади да дава пари, а и дори да го направи най-вероятно ще е някаква смешна сумичка, ама ако е решил да дава често и по малко мисля е по-добре отколкото да се съдим, а едва ли има какво да му се вземе. Ако не се обади до към 30 март мисля обаче да се свързвам с адвокат че иначе ако ще се разправяме с него е голям ужас. Той много обича така да си говори че има пари ами ги чака еди кой си да му ги върне и ще се обади и т.н. и т.н.
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот chudenka86 » 03 Апр 2014, 12:49

Здравейте, вече мина повече от година от както изтече срока на длъжника за връщане на парите. На няколко пъти се обажда за да се оправдава и обещава, но уви... Искам да ви попитам, ако наема адвокат, който да задвижи нещата има ли някакъв момент, в който всичко това може да се обърне срещу нас и в крайна сметка да се налага ние да даваме някакви пари на него, а не той на нас? Тъй като мъжа ми е притеснен, че той може да се опита да представи нещата по удобен за него начин, или да се опита да ни съди, а не сме наясно дали това е възможно да се случи. Много ще съм ви благодарна за помоща. :oops:
chudenka86
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 03 Апр 2014, 17:37

Винаги има риск. Почвате със заповедно производство, при възражение по него се стига до дело, което може и да загубите. Така, освен че ще сте се набутали със заплатените такси и хонорари, ще дължите на другата страна и разноските й /т.е хонорарите и таксите, които тя е заплатила/. Адвоката ви ще прецени и обясни точния размер на риска
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот chudenka86 » 03 Апр 2014, 18:11

Благодаря ви, ще си потърсим адвокат, който да може да ни даде повече информация и да ни насочи как да процедираме. :)
chudenka86
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ