начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Непризнат брак заради двойно гражданство

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Непризнат брак заради двойно гражданство

Мнениеот sanmedius » 09 Ное 2012, 14:55

Следната "случка":

Българин с второ немско гражданство сключва брак с българка в консулство на България на територията на Германия. Второто гражданство е обсъждано преди бракосъчетанието, но служителите на консулството по една или друга причина забравят този факт.

Юридически погледнато мъжът в Германия е така да се каже само немец, както и в България само българин.

Според немското международно право немски гражданин няма право да сключва брак в чужда дипломатическа мисия на територията на Германия и бракът не се признава.
Според Виенската конвенция консулът не би трябвало да има право да бракосъчетава гражданин на държавата, в която се намира дипломатическата служба. Това е потвърдено от самият консул с думите "аз нямам право да правя това". В последствие при запитване дали е възможно бракът да е изобщо невалиден (и от българска гледна точка) поради това, че консулът изобщо няма правомощието да бракосъчетае немски гражданин на територията на Германия се казва - за нас той е българин.

Процедурата по регистрация на брака в България си минава по служебен път и бракът е съвсем редовно нанесен в регистрите и семейството получава свидетелство за сключен брак.

Въпросът ми е - редовен ли е този брак след като е сключен от консулът без правомощия?

Благодаря предварително.
sanmedius
Нов потребител

Re: Непризнат брак заради двойно гражданство

Мнениеот nikiboy » 18 Ное 2012, 15:27

Нещо не ми се връзва в българско консулство се сключва бракосъчетание между германец и българка, и как забравили за българското гражданство и т.н.
Всъщност, този човек е трябвало да отиде в консулството с българския си документ за самоличност, а не да се прави на немец.
Щом в България е признат брака, значи си е валиден според българския документ.
А иначе - германците не даваха двойно гражданство, или е ползвал хватката "отказвам се от БГ", след което "обичам БГ" :mrgreen:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство