- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пътуване в страна членка на ЕС-въпрос?
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Пътуване в страна членка на ЕС-въпрос?
Здравейте, попитаха ме дали чужденец с карта за постоянно пребиваване (в БГ) може да пътува до страна членка на ЕС на основание само тази карта? Без необходимост от допълнителна виза. Прочетох ЗЧ, както и някой Директиви, но не мога да си отговоря еднозначно, не ми става ясно може или не ?
- nora00
- Младши потребител
Re: Пътуване в страна членка на ЕС-въпрос?
Да не излъжа, но мисля че до 4-5 календарни дни може, стига да се придружава от член на семейство, който е европейски гражданин.
Пример - ако аз съм българин женен за рускиня, и искам да отида за 2 дни в Румъния на почивка, няма проблем. Но ако тя ще ходи с любовника си - ццц, не става
Пример - ако аз съм българин женен за рускиня, и искам да отида за 2 дни в Румъния на почивка, няма проблем. Но ако тя ще ходи с любовника си - ццц, не става
- nikiboy
- Потребител
Това няма никакъв смисъл, как ще хванат рускинята на румънската граница след като сега там не правели казват никакъв паспортен контрол! Рускинята ще си отиде до Румъния без проблеми с любовника си и никой няма да я спре. Освен това ако тя отиде до Румъния с вас като съпруг как ще докажете на румънците че ще женени в БГ? Дори да си носите акта за гр.брак, румънските полицаи едва ли ще знаят български в общия случай!
- palnomoshtni
- Нов потребител
не правили казват паспортен контрол....
приятел, кои са тея дето казват?
Естествено че има контрол, има ГКПП-та. Ние не сме в Шенген с Румъния. След няколко години живот и здраве ще има само табела "Румъния"
Ами ще си носиш акт за брак, ще си носиш декларация ако трябва.... ако непълнолетно дете напуска границата с единия родител как се иска декларация от другия - как се разбира, че той е бащата примерно.
Най-добре звъннете на ГКПП-то през което смятате да излизате или влизате и попитайте с конкретнтие данни за гражданство и случая - не забравяйте, че сме България - всяко ГКПП си има Вожд, понякога мнението на вождовете и правилата се различават.
приятел, кои са тея дето казват?
Естествено че има контрол, има ГКПП-та. Ние не сме в Шенген с Румъния. След няколко години живот и здраве ще има само табела "Румъния"
Ами ще си носиш акт за брак, ще си носиш декларация ако трябва.... ако непълнолетно дете напуска границата с единия родител как се иска декларация от другия - как се разбира, че той е бащата примерно.
Най-добре звъннете на ГКПП-то през което смятате да излизате или влизате и попитайте с конкретнтие данни за гражданство и случая - не забравяйте, че сме България - всяко ГКПП си има Вожд, понякога мнението на вождовете и правилата се различават.
- nikiboy
- Потребител
благодаря за информацията ники, значи на румънската и гръцката граници проверяват абсолютно всички паспорти? не знаех това, като пътувам само по въздуха. представям си значу българи женени за не-ЕС-ци трябва да си носят брачни документи и декларации заверени и преведени, но на какъв език??
- palnomoshtni
- Нов потребител
Проверяват се абсолютно на всички ПАСПОРТИТЕ или ЛИЧНИТЕ КАРТИ ( ако са от страни членки на ЕС ).
Давам ти пример - ръмънка омъжена за турски гражданин идва за 3 дни на Златни пясъци, румънката може да влезе само с личната си карта, докато турския гражданин има нужда от паспорт+виза за българия. Поради причината, че имат граждански брак той може да я придружи в България ( да премине с нея границата ) и да пребивава тук до 10 дни.
само за усложнение - още по-забавно е - българка с две деца от първия си съпруг - турски гражданин, която влиза в България с двете деца от него и с вторият си съпруг - от Косово. Само си представи колко документи са нужни за доказване кой какъв от къде за къде
Давам ти пример - ръмънка омъжена за турски гражданин идва за 3 дни на Златни пясъци, румънката може да влезе само с личната си карта, докато турския гражданин има нужда от паспорт+виза за българия. Поради причината, че имат граждански брак той може да я придружи в България ( да премине с нея границата ) и да пребивава тук до 10 дни.
само за усложнение - още по-забавно е - българка с две деца от първия си съпруг - турски гражданин, която влиза в България с двете деца от него и с вторият си съпруг - от Косово. Само си представи колко документи са нужни за доказване кой какъв от къде за къде
- nikiboy
- Потребител
Първо- този чужденец има карта ЗА ВРЕМЕННО пребиваване със срок 3,4,5 год, а не за постоянно пребиваване. И Второ различните страни от ЕС различно приемат това.Ако такава карта е издадена от германските власти, няма да имате проблеми и да посетите Австрия, Франция и т.н. за България -питайте.Става дума за пътумане със самолет, където пас.контрола е задължителна.
- todorst
- Потребител
todorst написа:Първо- този чужденец има карта ЗА ВРЕМЕННО пребиваване със срок 3,4,5 год, а не за постоянно пребиваване. И Второ различните страни от ЕС различно приемат това.Ако такава карта е издадена от германските власти, няма да имате проблеми и да посетите Австрия, Франция и т.н. за България -питайте.Става дума за пътумане със самолет, където пас.контрола е задължителна.
nora00 написа:Здравейте, попитаха ме дали чужденец с карта за постоянно пребиваване (в БГ) може да пътува до страна членка на ЕС на основание само тази карта? Без необходимост от допълнителна виза. Прочетох ЗЧ, както и някой Директиви, но не мога да си отговоря еднозначно, не ми става ясно може или не ?
todorst - къде във въпроса на nora00 пише за карта за временно пребиваване???
ИмаШЕ карта за продължително и карта за постоянно пребиваване - това за временно е нещо разговорно, което е често срещано. За справка, за да бъдем точни вече не се издават карти, а УДОСТОВЕРЕНИЯ за пребиваване....
- nikiboy
- Потребител
Бих искала и аз да се включа в разговора и по-точно да се обърна с въпрос - понеже мисля да пътувам в Румъния с научна цел (международна конференция), и съм със статут за постоянно пребиваващ чужденец в България. Ще стоя в Румъния 2-3 дни. Дали трябва да си извадя виза за краткосрочно пребиваване или не е необходимо?
- angel123456
- Нов потребител
а и да се уточня, че съм с украинско гражданство.
- angel123456
- Нов потребител
angel123456 написа:а и да се уточня, че съм с украинско гражданство.
Най-сигурният начин е да попитате :
Румънско посолство в България
бул."Ситняково"4
тел. 02/9712858,9733081,9733510
Защото винаги изникват неуредици, и по-принцип не знам украинците на визов режим ли сте с Румъния
- nikiboy
- Потребител
Проблемът е там, че по телефона не ми дават подобна информация. просто наистина не знам при кого да се обърна с този въпрос. А и не съм от София. Прочетох няколко указа, които гласят, че украинските граждани с постоянно пребиваване в РБългария имат право на безвизов транзит в рамките на 5 каледарни дни. Благодаря все пак, че ми обърнахте внимание. Ще потърся начини ))
- angel123456
- Нов потребител
angel123456 написа:Проблемът е там, че по телефона не ми дават подобна информация. просто наистина не знам при кого да се обърна с този въпрос. А и не съм от София. Прочетох няколко указа, които гласят, че украинските граждани с постоянно пребиваване в РБългария имат право на безвизов транзит в рамките на 5 каледарни дни. Благодаря все пак, че ми обърнахте внимание. Ще потърся начини ))
Добре и друг вариант - ГКПП Дуранкулак или Дунав мост- попитайте там служителите от Гранична полиция. Ама въпроса е как да намерите телефон.... Също вариант дежурен в Гранична полиция.....
- nikiboy
- Потребител
Благодаря Ви много.
- angel123456
- Нов потребител
angel123456 написа:Благодаря Ви много.
Няма защо. Ако има спънка включете си ЛС и ми пишете.
- nikiboy
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|