- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преустройство на покрив
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Преустройство на покрив
Здравейте
Много интересна тема , с тези покриви Та да питам и аз нещо:
За какво ми е инвеститорски контрол,не знам какъв контрол,не знам кой си техник или нещо от сорта.Покрива ще си го разпокрия и препокрия сам !!!!Няма да ми е първия )))))Трябва ли някой да ми плаща ,или да контролира колко материали съм употребил , и то за собствения си покрив.Подмяна на една или две греди и това ли трябва да се контролира от някой дето седи зад бюрото и лапа за моя сметка???Или нека да ме повика да му оправя покрива някой такъв)))))))) Както се казва тук.....sono cavoli amari ))))
Много интересна тема , с тези покриви Та да питам и аз нещо:
За какво ми е инвеститорски контрол,не знам какъв контрол,не знам кой си техник или нещо от сорта.Покрива ще си го разпокрия и препокрия сам !!!!Няма да ми е първия )))))Трябва ли някой да ми плаща ,или да контролира колко материали съм употребил , и то за собствения си покрив.Подмяна на една или две греди и това ли трябва да се контролира от някой дето седи зад бюрото и лапа за моя сметка???Или нека да ме повика да му оправя покрива някой такъв)))))))) Както се казва тук.....sono cavoli amari ))))
- korkodil
- Младши потребител
korkodil некога не'къф римски юнак бил казал, че освен да не нарушаваш владението на другия не трябва и да го застрашаваш. Именно върху тази негова теза във вековете са се натрупали всичките знайни и незнайни видове контроли, надзори и всякакви превантивности, които държавата гарантира чрез законите си - включително, като те кара да проектираш преустройство на покрива си.
До колко обаче българската държава чрез ЗУТ и подзаконовите нормативни актове основани на него действително се ръководи от осмисляне правилото на римския юнак е отделен въпрос. Лично аз изначално се съмнявам. Като че ли в някои аспекти тя приема Гьобелсовото правило "съмнението е улика". Типична креация в това отношение е "пожарникарската" НАРЕДБА № Із-1971/2009г. Тя е създадена, все едно че всички ние съвкупно желаем да си построим домове които зорлен да изгорим, а пък тя маичицата държава ни варди да не го правим! Така че драги ми korkodil има още много житейски път да извървиш за да разбереш Висшия държавен промисъл. Аз се провалих - просто не успях да го направя, нито в държавата на "реалния социализъм" нито в държавата на демокрацията.
До колко обаче българската държава чрез ЗУТ и подзаконовите нормативни актове основани на него действително се ръководи от осмисляне правилото на римския юнак е отделен въпрос. Лично аз изначално се съмнявам. Като че ли в някои аспекти тя приема Гьобелсовото правило "съмнението е улика". Типична креация в това отношение е "пожарникарската" НАРЕДБА № Із-1971/2009г. Тя е създадена, все едно че всички ние съвкупно желаем да си построим домове които зорлен да изгорим, а пък тя маичицата държава ни варди да не го правим! Така че драги ми korkodil има още много житейски път да извървиш за да разбереш Висшия държавен промисъл. Аз се провалих - просто не успях да го направя, нито в държавата на "реалния социализъм" нито в държавата на демокрацията.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Драга ми julyanvonemona относно пътя който трябва да извървя....минал съм и през социализъм,псевдосоциализъм,псевдодемокрация ,"демокрация" и поне едно разбрах.....дори и да не гледаш в паницата на другия, все се намира някой който наднича в твоята.Докато в България е така ,нищо няма да се промени,нито в законов аспект, нито от гледна точка на човещината.Просто не искам никой да ми пречи,и аз не искам да преча, просто и ясно казано.Написах това нещо преди възмутен от ненаситността на държавните служители....само толкова.Не искам да обиждам никого.Честита Коледа и весела Нова Година
- korkodil
- Младши потребител
Честита Коледа на всички форумци!
А на korkodil- по- малко да се кахъри! Не знам кой точно иска от него задължителен инвеститорски контрол, поне това "животно" все още не е задължително у нас. Въпрос на "узряване" е за него, както е във всички цивилизовани страни. "Узряване" от страна на този, който дава парите.
Съвсем друг е въпросът с разрешението за строеж и необходимостта от проекти. Светът е голям и примери има всякакви. Има държави, където можеш да строиш просто ей- така- сбираш мат'риала, сбираш роднини и за два дни си сглобяваш къща. Няма проекти, няма разрешителни- толкоз! Свобода! И демокрация!
Има и други държави, където дори да си смениш дограмата трябва да искаш разрешение, Общински съвет разглежда искането ти и едва тогава, евентуално, може да получиш разрешение за подмяна. Ужас!!!
Само че, най- странното е, че онези хора от първия вид държави, дето са най- свободни и не плащат на екземпляри, лапащи за тяхна сметка, на тълпи (често и с помощта на самоделно и без съответното разрешително направени плавателни средства) се опитват да се заселят във вторите държави, дето са най- ограничени и плащат като глупаци на чиновници, лапащи за тяхна сметка.
Та въпросът е- къде сме ние, къде искаме да бъдем? Преди десетина години избрахме (дали???) да бъдем от отбора на вторите. Ама май нещо сме се объркали, дето се казва...!
А на korkodil- по- малко да се кахъри! Не знам кой точно иска от него задължителен инвеститорски контрол, поне това "животно" все още не е задължително у нас. Въпрос на "узряване" е за него, както е във всички цивилизовани страни. "Узряване" от страна на този, който дава парите.
Съвсем друг е въпросът с разрешението за строеж и необходимостта от проекти. Светът е голям и примери има всякакви. Има държави, където можеш да строиш просто ей- така- сбираш мат'риала, сбираш роднини и за два дни си сглобяваш къща. Няма проекти, няма разрешителни- толкоз! Свобода! И демокрация!
Има и други държави, където дори да си смениш дограмата трябва да искаш разрешение, Общински съвет разглежда искането ти и едва тогава, евентуално, може да получиш разрешение за подмяна. Ужас!!!
Само че, най- странното е, че онези хора от първия вид държави, дето са най- свободни и не плащат на екземпляри, лапащи за тяхна сметка, на тълпи (често и с помощта на самоделно и без съответното разрешително направени плавателни средства) се опитват да се заселят във вторите държави, дето са най- ограничени и плащат като глупаци на чиновници, лапащи за тяхна сметка.
Та въпросът е- къде сме ние, къде искаме да бъдем? Преди десетина години избрахме (дали???) да бъдем от отбора на вторите. Ама май нещо сме се объркали, дето се казва...!
- bgarch
- Потребител
Въпроса "къде сме ние" аз го решавам парциално - по най простия начини го задавам в първо лице единствено число ето така: "Къде съм аз?" А на всички останали пожелавам "Весела коледа"!
-
julyanvonemona написа:Въпроса "къде сме ние" аз го решавам парциално - по най простия начини го задавам в първо лице единствено число ето така: "Къде съм аз?"
Това казвам и аз- когато 50%+1 от българските граждани "парциално" решат да бъдат от лагера на богатите, може и работата да стане. Ама дотогава нека да не забравяме, че на нашите деца не са им необходими самоделни плавателни съдове, те вече имат възможност да изберат дали да живеят в нашата "парциално" парцелирана беднотия или да се заселят оттатък. И да ни гледат сеира оттам, комуникирайки си с нас по Скайпа.
- bgarch
- Потребител
Това казвам и аз- когато 50%+1 от българските граждани "парциално" решат да бъдат от лагера на богатите,....
Че да го решат - кой им пречи? А това кой в какви плавателни съдове предпочита да плава също е част от решението. Жителите от Нова Каледония и Кирибати го правятсъс своите проа издълбани като коруба от цял дървен ствол и считат себе си богати. "Volvo"пък съдзадоха ултра технологичен ветроходен плавателен съд за презокеанската Атлантическа регата. Те също считат себе си богати! Така че въпроса си остава парциално разположен - просто казано - кой както може и кой каквото иска да постига,да го постига!
Важни са личните постижения, а не постиженията на обществената група, пък била тя и държавата!
-
Ейййййй колко полезни са това форумите Какво например разбрах аз от всичко това.В този случай темата е покрив ...но май и за другите неща трябва да се действа по този начин(мое мнение):
1.Отивам при архитект,да речем /bgarch/ и правим всички документи както си му е редът.
2.Взимам всичките тези книжа и се запътвам при един юрист, да кажем/marti_gor/ииииии ....пей сърце
Ето точно тези недомислици в законите ме тревожат,нищо друго!!!
Хайде останете си със здраве
1.Отивам при архитект,да речем /bgarch/ и правим всички документи както си му е редът.
2.Взимам всичките тези книжа и се запътвам при един юрист, да кажем/marti_gor/ииииии ....пей сърце
Ето точно тези недомислици в законите ме тревожат,нищо друго!!!
Хайде останете си със здраве
- korkodil
- Младши потребител
korkodil , изключително рядко се случва законите да са откровено недомислени. Те са преднамерено недомислени! Но и това не е съвсем вярно! Във всички случай обаче са направени така че да не можеш да минеш без помощтта на специалист, в която и да е житейска област. Точно тук е големият житейски въпрос дали и към кого да се обърнеш. Към колегата bgarch,спокойно можеш да се обърнеш. Познавам го и лично! Упорит и честолюбив в специалността си специалист, но не до степен такава, че ако почувства несигурнист в нещо да не се обърне към друг за съвет. Той обаче следва твърдата технология на нещата и не е по иновативните и рискови решения.
Юриста marti_gor го познавам само от анализиране на епистоларните му изяви. Той е от хората които ако се решат на риск точно и предварително ще проиграят всяка конкретна топографска особеност от ТВД (театъра на военните действия), включително и това пред кой съдебен състав ще му минат номерата и пред кой общинарски негодник не трябва да се вестява. Неговият принцип е да пресметне всеки ход към успеха, а от закона се интересува само до толкова до колкото останалите го прилагат към конкретната обстановка.
Така че дори и това което Ви написах като лична оценка (вярна или не) е прекалено за един форум! В крайна сметка носите глава на раменете си или не?....
Юриста marti_gor го познавам само от анализиране на епистоларните му изяви. Той е от хората които ако се решат на риск точно и предварително ще проиграят всяка конкретна топографска особеност от ТВД (театъра на военните действия), включително и това пред кой съдебен състав ще му минат номерата и пред кой общинарски негодник не трябва да се вестява. Неговият принцип е да пресметне всеки ход към успеха, а от закона се интересува само до толкова до колкото останалите го прилагат към конкретната обстановка.
Така че дори и това което Ви написах като лична оценка (вярна или не) е прекалено за един форум! В крайна сметка носите глава на раменете си или не?....
-
благодаря за оценката, но ако се върнем към изходния пункт на нещата - проблемът е изначално заложен в дефиницията на това що се зове общинарски чиновник , като трябва искрено да призная, че Вашата трактовка е необорима, julyanvonemona , т.е. общ.негодник си е негодник по дефиниция
- marti_gor
- Потребител
@korkodil: Не зная кой Ви е казал, че за ремонт на покрива са Ви необходими проекти, разрешения, контрол, контрол на контрола, и тъй нататък. Съгласно чл. 151 (1), т. 2 от ЗУТ - за тази дейност не се изисква нищо такова. Юристите и архитектите могат да Ви помогнат, ако имат желание - например, да Ви подават керемидите, докато ги пререждате. Фитнес, един вид.
- goblin
- Потребител
Здравейте! Умувам над следния въпрос: нужно ли ми е някакво разрешително от община или другаде за разтуряне на четирискатен покрив и построяването на негово място - двускатен върху къщата? Зная, че трябва да се уведоми за ремонта, а за преустройството трябва ли нещо да се прави ?
Благодаря предварително!
goblin , големи надежди възлагате на чл.151(1)т.2 ЗУТ. Подчертаното в червено идва да Ви подскаже че някои от мислещите ви системи са прегряли!
-
Вие, julyanvonemona, май пак не внимавате в час. Посоченият от Вас цитат е от пост на потребител zipert, а пък аз коментирам изказването на korkodil. Иначе, по принцип, сигурно сте прав - и моите реотани прегряват понякога.
- goblin
- Потребител
Вярно е goblin но дали вие в случая внимавате!
-
Не зная - Вие кажете.
- goblin
- Потребител
Като се вземе под внимание че Вие само преповтаряте мнението на korkodil по презумпция се счита че се присъединявате към него. Изричното волеизявление за това въобще не е нужно, така че нека се върнем по същество на чл.151(1)т.2 ЗУТ. Не ми е необходимо да изчакам мнението Ви! Аз считам че в случая е неприложим!
-
Здравейте отново
Този въпросен покрив взе да се превръща от „въпрос ,как да постъпя ако искам да направя това и това” в меко казано заяждане между питащите незнаещи и отговарящите знаещи.Моят пост беше по скоро въпрос,и който го е разбрал като такъв , е дал правилен отговор.Така цитираният ЗУТ в частта си за въпросното преустройство изрично посочва какво може да се прави и какво НЕ. В случая е НЕПРИЛОЖИМ!!!Защо? Ами то си е написано Започвам да си мисля че направих грешка поставяйки така нещата.Не си и помислих че възмущението ми от това че има нещо написано черно на бяло в един момент може да се окаже че не е така, попадайки в ръцете на опитен адвокат.В никакъв случай не искам предишният ми пост да се тълкува като интригантски Вярно е че в спора се ражда истината,но тук се започнаха едни закачки/дано не съм прав/.Ще продължавам с интерес да следя форума,има много неща които да се научат.
Този въпросен покрив взе да се превръща от „въпрос ,как да постъпя ако искам да направя това и това” в меко казано заяждане между питащите незнаещи и отговарящите знаещи.Моят пост беше по скоро въпрос,и който го е разбрал като такъв , е дал правилен отговор.Така цитираният ЗУТ в частта си за въпросното преустройство изрично посочва какво може да се прави и какво НЕ. В случая е НЕПРИЛОЖИМ!!!Защо? Ами то си е написано Започвам да си мисля че направих грешка поставяйки така нещата.Не си и помислих че възмущението ми от това че има нещо написано черно на бяло в един момент може да се окаже че не е така, попадайки в ръцете на опитен адвокат.В никакъв случай не искам предишният ми пост да се тълкува като интригантски Вярно е че в спора се ражда истината,но тук се започнаха едни закачки/дано не съм прав/.Ще продължавам с интерес да следя форума,има много неща които да се научат.
- korkodil
- Младши потребител
Аз, уважаеми julyanvonemona, в поста си не съм преповтарял ничие мнение, но отдавам този Ваш пропуск на присъщата Ви небрежност. И, обратно на Вашето мнение, считам, че в описания конкретен случай ("разпокриване и препокриване", "подмяна на една или две греди" и т. н.) цитираната норма е напълно приложима.След като самият питащ я счита за неприложима - вероятно има предвид дейности, които не е описал, а пък Вие имате ясновидски способности - нещо, за което най-благородно Ви завиждам.
- goblin
- Потребител
Напротив описал ги е и аз съм ги подчертал в червено! това за подчертаното в червено е само отговар на "присъщата ми небрежност". А за да Ви докажа че Вие сте небрежния в случая ще направя следната извадка
. Мисля че именно това не може да се впише в чл.151 (1)т.2 ЗУТ, а ако намалите нивото на вашата небрежност до пренебрежими стойности сигурно ще се сетите че в същност питащия си мечтае от четирискатен да направи двускатен покрив, а от тук са възможни цял океан от последствия където чл.151 (1) т.2 ЗУТ е езерна лодка."подмяна на една или две греди"
-
Прекланям се пред ясновидските Ви способности, а също и пред упоритостта, с която защитавате тезата си. Ще Ви припомня обаче, че онова, което Вие сте подчертал в червено, е написано от друг човек, мечтата за трансформация на четирискатен в двускатен покрив също е на другиго, пък що се отнася до подмяната на една или две греди - може и да сте прав, доколкото е възможно въпросните греди да са елемент от носещата конструкция на сградата (ама надали, дето се вика).
- goblin
- Потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|