начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Преустройство на покрив

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преустройство на покрив

Мнениеот zipert » 09 Сеп 2011, 11:14

Здравейте! Умувам над следния въпрос: нужно ли ми е някакво разрешително от община или другаде за разтуряне на четирискатен покрив и построяването на негово място - двускатен върху къщата? Зная, че трябва да се уведоми за ремонта, а за преустройството трябва ли нещо да се прави ?
Благодаря предварително!
zipert
Нов потребител

Re: Преустройство на покрив

Мнениеот rts » 09 Сеп 2011, 12:14

Покривът си е основна част от конструкцията на сградата. Както за основен ремонт, така и за преустройство Ви трябва разрешение за строеж, и разбира се съответните проект и становища.
rts
Активен потребител

Мнениеот marti_gor » 09 Сеп 2011, 12:22

зависи :)
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Мнениеот zipert » 09 Сеп 2011, 12:35

Значи дори и четирискатен да го оставя пак ще са ми нужни същите документи? Или от какво зависи, ако Ви е нужна повече информация ще я дам.
zipert
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 09 Сеп 2011, 20:23

Само за подмяна на покривни материали (керемиди, летви и т.н.) не се изисква разрешение за строеж. За всякаква промяна, засягаща конструкцията на покрива, се изисква такова, включително и одобрени инвестиционни проекти. Формата на покрива няма значение.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 09 Сеп 2011, 20:45

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 11:26, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот marti_gor » 09 Сеп 2011, 21:11

Аргументите ми са метаюридически. Виждал съм пълна трансформация на покрив без РС и проекти.
:)

marti_gor
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Сеп 2011, 21:29

Вярно е че в един форум може всичко ама все пак се дръжте на ниво!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 10 Сеп 2011, 00:52

julyanvonemona, нивото е нещо абстрактно и тъй като съм лаик в материята на ЗУТ и може би никога няма да се доближа до Вашия безспорен авторитет в устройствената материя, си позволявам да поема по пистата на правния нихилизъм /още повече, че ЗУТ предпоставя тази моя склонност/. Според Вас какво ще стане ако едно лице разпокрие покрива си и изгради нов примерно в периода 22-25. 09.2011 г. /официални празнични дни/ без РС и проекти. За да подсиля тезата си ще подчертая, че при отговора на въпроса трябва да се отчете психологията и душевния мир на общинския чиновник :)

marti_gor
Потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Сеп 2011, 00:58

marti_gor написа:julyanvonemona, нивото е нещо абстрактно и тъй като съм лаик в материята на ЗУТ и може би никога няма да се доближа до Вашия безспорен авторитет в устройствената материя, си позволявам да поема по пистата на правния нихилизъм /още повече, че ЗУТ предпоставя тази моя склонност/. Според Вас какво ще стане ако едно лице разпокрие покрива си и изгради нов примерно в периода 22-25. 09.2011 г. /официални празнични дни/ без РС и проекти. За да подсиля тезата си ще подчертая, че при отговора на въпроса трябва да се отчете психологията и душевния мир на общинския чиновник :)

Marti_gor, понеже виждам, че няма кой да Ви отговори, а съм на линия, се включвам, всъщност Вие говорите за бъдещо незаконно строителство, какво общо има това с аргументите Ви относно необходимостта или липсата на такава законово предвидена от издаване на РС и проекти при преустройство на покрив, или се опитвате да внушите на останалите, че поради бездействието на общинските чиновници могат да си изграждат когато си решат незаконни постройки?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dilletant » 10 Сеп 2011, 01:38

Здравейте, извинявам се че пиша в този пост, но въпроса ми е доста сходен. Живеем на последния етаж в 4ет кооперация. Когато купихме апартамента, тавана вече беше направен на ателие - с вдигнат поркив, вътре спокойно седи прав човек (предполагам напълно незаконно), има си баня и тоалетна, почти ателие над самия апартамент.. На път съм да купя и 2-та съседни тавана и се чудя(от това което изчетох):
- по закон ако искам да им сменя статута трябва документация като за строеж, но дали трябва нотариално заверено съгласие на всички съседи или само съгласие? Също трябва ли да им показвам проекта или им обяснявам с думи прости и те се подписват...!? Може да звучи тъпо, но наистина търся работеща последователност
- плочата се води обща част и ако реша да правя стълба и да я дупча - пак ли трябват документи и съгласия или мога да мина с горните!?
- мога ли да ги повдигна покрива така че да се седи прав вътре, както вече е направено вече съществуващото ателие - предполагам и него(ателието) трябва да узаконявам, защото надали има заварено положение за незаконно строителство!?
сигурно въпроса е за архитект (и това ще стане), но предварително благодаря за отговорите!!!!
dilletant
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Сеп 2011, 07:31

dilletant Най- добрата за Вас работеща последователност е предварителен договор за закупуване на ателие от двамата съсобственици в общата сграда с създадена в него (договора) отлагателна клауза, че се счита изпълнен, когато собствениците приложат всички документи че преустройството на таваните в ателие е вече приключило. Разбира се в договора трябва да бъдат уредени във времето движението на необходимите парични потоци които все пак крябва да текат от Вас към тях.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 10 Сеп 2011, 09:40

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 11:27, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Сеп 2011, 10:38

Потребителско име: marti_gor
Професия: юрист
Интереси: търговско право, вещно право, кадастър и регулация, строителство, граждански процес, депеш мод, инна; enjoy the silence

Не за първи път установявам контактна точка между две твърдения на едно и също лице. Твърде смело от устата на един юрист, най-малкото е подвеждащо към останалите юзъри твърдението на същия този юрист да има интерси в дадена област от правото, и в същото време да твърди, че е лаик в същата област.
marti_gor написа:julyanvonemona, нивото е нещо абстрактно и тъй като съм лаик в материята на ЗУТ и може би никога няма да се доближа до Вашия безспорен авторитет в устройствената материя, си позволявам да поема по пистата на правния нихилизъм /още повече, че ЗУТ предпоставя тази моя склонност/. Според Вас какво ще стане ако едно лице разпокрие покрива си и изгради нов примерно в периода 22-25. 09.2011 г. /официални празнични дни/ без РС и проекти. За да подсиля тезата си ще подчертая, че при отговора на въпроса трябва да се отчете психологията и душевния мир на общинския чиновник :)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 10 Сеп 2011, 12:52

Melly, да се интересуваш от нещо не означава да си професор в тази област. Освен това в сравнение с друг участник в темата наистина съм лаик. :)

По същността на темата - безспорен факт е, че са налице множество покривни преустройства без РС. Аз лично съм давал указания с помощта на инженер-конструктор как това да става без стр. книжа. В 5 от общо 6 от случаите нещата минаха безпроблемно. В 6-ия случай инвеститорът не ме послуша и вдигна надзид, при което последва заповед по 225 ЗУТ, но заповедта бе отменена от съда. Извод: възможно е да се преустрои покрив без РС, като се прилага формулата на agiere in freudem legis. При доказване на евентуалната незаконност тежестта е на администрацията. Единствената опасност са съседите, но при преустройство рядко възстават. :)

marti_gor
Потребител

Мнениеот Melly » 10 Сеп 2011, 14:57

marti_gor написа: Melly, да се интересуваш от нещо не означава да си професор в тази област. Освен това в сравнение с друг участник в темата наистина съм лаик. :)

По същността на темата - безспорен факт е, че са налице множество покривни преустройства без РС. Аз лично съм давал указания с помощта на инженер-конструктор как това да става без стр. книжа. В 5 от общо 6 от случаите нещата минаха безпроблемно. В 6-ия случай инвеститорът не ме послуша и вдигна надзид, при което последва заповед по 225 ЗУТ, но заповедта бе отменена от съда. Извод: възможно е да се преустрои покрив без РС, като се прилага формулата на agiere in freudem legis. При доказване на евентуалната незаконност тежестта е на администрацията. Единствената опасност са съседите, но при преустройство рядко възстават. :)

Аз като юрист не бих дала такъв съвет осланяйки се, че другите съсобственици ще "преглътнат"...
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Сеп 2011, 15:03

...но заповедта бе отменена от съда.

Много зависи от основанията на които съдът е отменил заповедта по чл.225
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 10 Сеп 2011, 15:13

Melly, съгласявам се с Вас, но всичко е възможно, още повече, че практиката и живота са го утвърдили :) . Въпросът е ще спазваме ли устройствения з-н или ще го заобикаляме. При заобикалянето рискът е минимален /ако не се прави надзид/.

julyanvonemona написа:
...но заповедта бе отменена от съда.

Много зависи от основанията на които съдът е отменил заповедта по чл.225

Абсолютно е така. Основанието беше нарушение на производствените правила и нямаше обжалване пред ВАС.

marti_gor
Потребител

Мнениеот Melly » 10 Сеп 2011, 15:27

marti_gor написа:Melly, съгласявам се с Вас, но всичко е възможно, още повече, че практиката и живота са го утвърдили :) . Въпросът е ще спазваме ли устройствения з-н или ще го заобикаляме. При заобикалянето рискът е минимален /ако не се прави надзид/.

Горното (в цвят) винаги предполага създаване на правна несигурност. 8)
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 10 Сеп 2011, 16:20

marti_gor написа:При заобикалянето рискът е минимален /ако не се прави надзид/.

Не знам колко е богат Вашия опит, за да давате такъв съвет. Базирайки се на моя опит в никакъв случай не бих посъветвал zipert да се осланя на Вашия съвет! Става въпрос за разваляне на покрив, нещо, което се вижда отвсякъде, нещо, свързано със съсобственици, съседи и т.н. Шансът да се мине незабелязано и несигнализирано в общината е многократно по- малък от риска, който той би поел с това си начинание. И защо да поема този риск- за да спести разходи за проект ли, що ли?
Ами да оставим незаконното строителство, как точно и на каква цена ще се договори zipert с майсторите с накривените калпаци без да има проект, по който те да му кажат колко ще му струва това начинание. А повярвай ми, майсторите са достатъчно опитни, за да си калкулират в своя полза липсата на проект (в строителството това е отдавна азбучна истина- колкото по- неясно и по- неточно ти е заданието към строителя, толкова по- скъпо ти излиза начинанието).
Изображение
bgarch
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация