начало

„Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков „Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков

Промяна на ПУП в съседен имот - озеленяване - смф2

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на ПУП в съседен имот - озеленяване - смф2

Мнениеот dessislav » 25 Мар 2025, 15:36

Здравейте,

тук съм открил страшно много полезна информация и затова незнаейки към кога да се обърна, пиша тук.
Имам следния казус:
Имам двуетажна къща в София - Орландовци, до която в момента е направен нов ПУП на имот, който беше предназначен "За озеленяване", изменяйки го на СМФ2 (15м). Застрояването по плана спазва трите метра отстояние от оградите на контактни упи и улица. И въпреки това на улица и като цяло квартал с нискоетажно застрояване да се допусне 15 метра, смесено предназначение ( всички знаем какво значи това - заобикаляне на изискванията за осигуряване на паркоместа/гаражи) ме ужасява.

Питането ми е на база какво мога да жаля това решение ( официално все още не съм получил съобщение. Получил го е предишният собственик, от който купих имота преди 4-5 години!!!)? Та най-вероятно няма и да го получа, но предполагам, че 14-те дни, в които може да се обжалва така или иначе текат.

То е ясно, че на мен не ми харесва случващото се, защото ще тъна във вечна сянка и пред нас ще стане паркинг, но това надали е допустимо като причина :)
Също така ще съм благодарен за препоръка за адвокат, който е запознат със ЗУТ и може да изготви и придвижи въпросната жалба.

Благодаря предварително за насоките!
dessislav
Нов потребител

Re: Промяна на ПУП в съседен имот - озеленяване - смф2

Мнениеот dessislav » 25 Мар 2025, 15:58

За да не съм голословен добавям линк към въпрсния документ от НАГ и всички, които успях да намеря хронологично тук: https://docs.google.com/document/d/1nZO ... sp=sharing
dessislav
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2025, 16:38

В ОУП на София този парцел попада в Смф2, но височината е 10 м. или 3 етажа. Вие собственик на кой точно имот сте, защото тази зона ви върши работа за сметка на парцел за озеленяване?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 25 Мар 2025, 19:38

Благодаря за отговора ви!

Моята собственост е в 449 и 450.
Харесва ми това, което казвате за височината, но в документ 3. "Градоустройствена заповед със заличени лични данни" на страница 3. пише следното:
С проекта за изменение на плана за застрояване в нов УПИ .... се предвижда изграждане на нова, свободностояща сграда на 5 етажа, с максимална кота корниз 15 метра.
dessislav
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2025, 20:51

Тези заповеди ги слагат на табло в района и ги публикуват на сайта. Проверете там и вземете адвокат да обжалва. Така или иначе към вас отстоянието трябва да е минимум 5 м., не три.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 26 Мар 2025, 10:12

Имате предвид градоустройствената заповед, която вече съм намерил на сайта на НАГ, нали? Тя бидейки публикувана на 19.02 значи ли, че съм изпуснал 14-дневният срок за обжалване?
Също, на база какво мога да претендирам за 5 метра отстояние?

Благодаря предварително.
dessislav
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 26 Мар 2025, 14:05

dessislav написа:Също, на база какво мога да претендирам за 5 метра отстояние?

Чл. 31. (1) При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 5 м.
(2) При средно и високо жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко една трета от височината на сградата;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 6 м.

Но има и друго
Чл. 31. (4) Разстоянията между две жилищни сгради през страничната граница на съседни урегулирани поземлени имоти е сборът от изискващите разстояния на всяка от сградите до границата между имотите.
Чл. 32. (2) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през дъното на урегулирания поземлен имот е най-малко един път и половина от височината на сградата, разположена откъм по-благоприятната посока за ослънчаване. При наклонен терен в зависимост от посоката на наклона спрямо по-благоприятната посока разстоянието се увеличава или се намалява с разликата между средните нива на прилежащия терен при двете сгради.
(3) При определяне на разстоянието между сградите по ал. 1 и 2 височината на сградата откъм по-благоприятната посока се намалява с височината на първия и следващите нежилищни етажи на засенчената сграда.

Като гледам в КАИС - отстоянието от сграда 68134.509.449.3 до имотната граница е по-малко от 2 метра.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Мар 2025, 15:03

Най-добре е да отидете в района и да питате техниците. Важно е да се видят застроителните линии в ПУП-а. Възможно е сградата да е на 5 етажа, но Кинта си остава 1,2, т.е. да има един голям партер и 4 етажа наполовина на партера.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 27 Мар 2025, 10:55

guest1 написа:
dessislav написа:Също, на база какво мога да претендирам за 5 метра отстояние?

Чл. 31. (1) При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 5 м.
(2) При средно и високо жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко една трета от височината на сградата;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 6 м.

Но има и друго
Чл. 31. (4) Разстоянията между две жилищни сгради през страничната граница на съседни урегулирани поземлени имоти е сборът от изискващите разстояния на всяка от сградите до границата между имотите.
Чл. 32. (2) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през дъното на урегулирания поземлен имот е най-малко един път и половина от височината на сградата, разположена откъм по-благоприятната посока за ослънчаване. При наклонен терен в зависимост от посоката на наклона спрямо по-благоприятната посока разстоянието се увеличава или се намалява с разликата между средните нива на прилежащия терен при двете сгради.
(3) При определяне на разстоянието между сградите по ал. 1 и 2 височината на сградата откъм по-благоприятната посока се намалява с височината на първия и следващите нежилищни етажи на засенчената сграда.

Като гледам в КАИС - отстоянието от сграда 68134.509.449.3 до имотната граница е по-малко от 2 метра.

E да де, ама тя новата не се води жилищна.

Ще отида днес в приемното време и ще поразпитам. Но не съм позитивен, че ще науча нещо повече, именно защото материята ми е непозната.
Заформи се интересна дискусия, благодаря ви за ценните съвети и информация. Ще пиша допълнително с развитието.
dessislav
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация