начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Уведомление за инвестиционно предложение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот zdravka_ivanova » 04 Яну 2018, 17:20

Закупихме парцел в регулацията на град Бургас със желанието да си построим къща за живеене на един етаж. В момента сме на етап архитектурен проект. Архитекта с който сме избрали да работим ни уведоми че, за подаване на документите за разрешение за строеж към Общината, ще е необходим документ от РИОСВ. Подва ни нужната бланка - на която е обозначено че е: Приложение 5 към чл.4 ал. 1 Ново - ДВ, бр. 12 от 2016г., в сила от 12.02.2016г.
Не е уточнено към кой закон е приложението - най вероятно е към ЗООС, но там чл. 4 няма алинеи.
В резюмето на предложението е уточнено, че се отнася за производствена дейност, съгласно Приложение 1 или Приложение 2 към ЗООС. Видно е че, сграда за жилищно строителство не попада в изискванията на съответните приложения 1 и 2.
Въпросите ми са: - нужно ли е при строеж на жилищна сграда да се иска разрешение от РИОСВ?
Адекватно ли е такова изискване за подаване на Уведемление за инвестиционо предложение?
Възможно ли е да Община Бургас да ми откаже издаване на разрешение за строеж, ако липсва такова съгласуване с РИОСВ?
zdravka_ivanova
Нов потребител

Re: Уведомление за инвестиционно предложение

Мнениеот probcho » 04 Яну 2018, 22:35

zdravka_ivanova написа:Въпросите ми са: - нужно ли е при строеж на жилищна сграда да се иска разрешение от РИОСВ?

Принципно - да. Но също така може да зависи и от това в каква зона или защитена територия попада строежа.
zdravka_ivanova написа:Адекватно ли е такова изискване за подаване на Уведемление за инвестиционо предложение?

Адекватно - не знам. Но сигурна ли сте, че става въпрос за "предложение"? Възможно ли е да е "намерение"? Може би трябва да се вземе под внимание и това че влязлото в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решението, с което е преценено да не се извършва ОВОС, ....................., е приложение, неразделна част от разрешението за строеж.
zdravka_ivanova написа:Възможно ли е да Община Бургас да ми откаже издаване на разрешение за строеж, ако липсва такова съгласуване с РИОСВ?

Възможно ли е .... за издаване на разрешение за строеж - не. Но за одобряване и съгласуване на инвестиционните проекти, които служат за издаване на разрешението - да.
Но... Въпросите ми са:
- защо задавате въпросите си тук, а не на архитекта Ви?
- защо не се информирахте направо от съответната РИОСВ?
- защо не питахте общината за техните изисквания?
probcho
Активен потребител

Мнениеот zdravka_ivanova » 05 Яну 2018, 21:39

Благодаря за отговора. Той .. ми помогна да погледна на казуса от малко по различна гледна точка.
Не съм юрист и именно затова публикувам въпроса си тук.
Положих доста усилия да изчета ЗООС и някои от наредбите. И колкото по четях, толкова повече се уверявах, че искането на Община Бургас, не е в съответствие с нормативната уредба.
А изискването е: - да се пусне съобщение във месната преса и същото съобщение да се подаде до Община Бургас. В РИОСВ се подава попълнено Приложение № 5 към чл. 4, ал. 1
(Ново - ДВ, бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 3 от 2018 г.) УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение, съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 3 ОТ 2006 Г.)
Архитекта е убеден, че това изискване е напълно ненужно и че, се е наложило поради месни интереси на Общината.
Парцела който сме закупили се намира в квартал "Банево" - което не е защитена територия.

Надявах се - в отговор да се включи лице компетентно по казуса, - УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение, съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 3 ОТ 2006 Г.) - относно строеж на ЖИЛИЩНА СГРАДА - най обикновена къщурка, в квартал / бивше село Банево, все още с кокошки и кози в дворовете/, или юрист с опит в областта на ЗООС.
zdravka_ivanova
Нов потребител

Мнениеот probcho » 05 Яну 2018, 22:40

zdravka_ivanova написа:Надявах се - в отговор да се включи лице компетентно по казуса, - УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение, съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 3 ОТ 2006 Г.) - относно строеж на ЖИЛИЩНА СГРАДА - най обикновена къщурка, в квартал / бивше село Банево, все още с кокошки и кози в дворовете/, или юрист с опит в областта на ЗООС.

Извинявам се, че не съм компетентното лице по "казуса". Но колкото повече пишете толкова повече си мисля, че сте сбъркали форума. Или може би в раздел "Строителство и регулация" се разглеждат казуси по ЗУТ [във Вашият случай ЗУЧК] и ЗКИР. Силно притесняващото Ви уведомление не представлява интерес. От значение за издаването на РС е решението или становището на РИОСВ. Ако забелязвате в предишния ми пост посочих, че наличието му е неразделна част от издаденото РС. Това становище обхваща не само ЗООС, но и ЗБР и евентуални други специални закони.
Може би трябва да спра до тук. Все пак не съм юрист. Пък и търсите юридически съвет, ама за него като отидете при него, ще трябва да си платите.
Стискам Ви палци.
Всичко добро.
probcho
Активен потребител

Мнениеот hristinav » 16 Яну 2018, 16:39

http://www.moew.government.bg/static/me ... yavane.pdf

вижте това писмо на МОСВ и по точно т.I.2
hristinav
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация