начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Спешен ремонт на общи части / възстановяване на средства

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешен ремонт на общи части / възстановяване на средства

Мнениеот yankop » 01 Авг 2014, 17:20

Здравейте,
Имам следния казус:
Поради наложителен ремон на покрив на жилищен блок, се свика събрание и се взе решение за извършване на ремонт през септември.
Случи се така, обаче, че ремонта стана съвсем неотложен и ще трябва да се извърши в идните една-две седмици. Въпросите ми са следните:

- Необходимо ли е свикване на ново събрание за вземане на решение, за преместване на ремонта в по-ранни дати?
- Тъй като сроковете за събиране на пари, дискутирани по време на събранието са били различни имайки предвид и по-дългия срок, аз ще поема разходите изцяло (понеже съм на последен етаж и най-потърпевш), но ще очаквам възстановяването им. Необходимо ли е свикване на ново събрание за възстановяване на разходи, ако вече е имало такова и е взето решение за ремонт?
- При евентуален отказ (или невъзможност) на живущи в блока да възстановят сумата за ремонт, какви законови действия могат да се предприемат, имайки предвид, че ремонта е насрочен по-рано по моя инициатива без решение на общото събрание?
- Тъй като аз не съм домоуправител, кой е редно да сключи договора със строителя - аз като потърпевш и инициатор на по-ранното извършване на услугата или домоуправителя като представител на блока?

Благодаря много за своевременните отговори!

Поздрави,
Янко
yankop
Нов потребител

Re: Спешен ремонт на общи части / възстановяване на средства

Мнениеот yankop » 01 Авг 2014, 17:32

Допълнение към горното - общо събрание не е свиквано за по-ранното извършване на ремонта, тъй като обстоятелствата са форсмажорни. Според закона такова се свиква в седемдневен срок, какъвто ние нямаме, тъй като апартамента ми тече жестоко и нямам време да чакам повече от един-два дни. Намерил съм фирма с добра оферта, които имат възможност да запознат работа в най-кратки срокове.
yankop
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 01 Авг 2014, 20:29

Аз лично бих отишъл при управителя и бих поискал свикване на ОС в рамките на 24 часа по чл. 13
Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание се свиква ... а в неотложни случаи - не по-късно от 24 часа.
Отчитайки дъждовете тия дни, си е неотложно отвсякъде.

Но трябва добра воля...
dikobraz
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 01 Авг 2014, 21:30

Но трябва добра воля...и готовност за продължителна принуда по съдебен ред останалите да се съберат и да имат волята тепърва да събират вноските наведнъж или другояче...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот kirile » 10 Авг 2014, 17:56

С подаване на спешен сигнал , поискай от районния кмет незабавен оглед на място и съставяне на констативен протокол за резултатите от извършената проверка. Той ще ти послужи в последствие за категоричното доказване , че разходите касаят неотложен ремонт и няма да имаш проблем за възстановяването на направените разходи по съдебен ред и при отказ от останалите собственици да платят ремонта.
kirile
Потребител

Мнениеот kirile » 10 Авг 2014, 17:59

Такъв протокол може да бъде съставен от Управителя и още двама собственици , без теб в това число , или от трима собственици , ако Управителя се ослуша. След това веднага можеш да започнеш ремонта , като си пазиш разходните документи - фактура с касов бон.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост