начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разходи за управление и поддържане на общите части на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разходи за управление и поддържане на общите части на ЕС

Мнениеот siryordanov2 » 10 Мар 2014, 19:23

Здравейте,

Собственик съм на самостоятелен обект в кооперация, който притежава само един вход за достъп и този вход е отделен от входа към апартаментите. С две думи, от моето помещение няма пряка врата към жилищния вход, не влизам в този вход, не ползвам асансьор и осветление и т.н. Помещението се води, обаче, към етажната собственост на споменатия вход.
Бих искал да попитам, след като буквално не стъпвам и не съм стъпвал в този вход, съответно не ползвам асансьор, не пускам лампи, не го амортизирам по никакъв начин, то необходимо ли е да плащам таксата за управление и поддържане на общите части на сградата в същия размер, какъвто и останалите собственици?
Преглеждайки чл. 51 на ЗУЕС не виждам такъв въпрос да е регулиран и оставам с впечатлението, че колкото и несправедливо да ми изглежда, то трябва да плащам в приетия от събранието размер. Правилно ли тълкувам или пък съществува нормативна основа, която до момента не ми е известна и чрез която се регулира такъв казус?
siryordanov2
Нов потребител

Re: Разходи за управление и поддържане на общите части на ЕС

Мнениеот lakavitsa » 10 Мар 2014, 21:30

а общ покрив имате ли с тях, другите. Колко самостоятелни етажни единици сте
lakavitsa
Потребител

Мнениеот siryordanov2 » 11 Мар 2014, 00:14

Да, имаме.
siryordanov2
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 11 Мар 2014, 12:22

Щом имате общ покрив, имате, предполага се и Управителни и контролни органи. Тези органи имат разходи не само по стълбището/"входа" както го наричате, с осветление, асансьор, чистачка и пр., но и за покрива, общият покрив, общите външни стени на сградата, вижте и другите общи части, ЧЕТЕТЕ ЗУЕС, каквито и недостатъци да има същия закон. Разбира се покривът, общият покрив гълта най-много от разходите, които се предвиждат за Фонд Ремонт и обновяване, но другият фонд "Управление и поддържане на ОЧ" с вноските си Ви ангажира също. Не съм юрист, само имам немалко опит като управител на ЕС.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот todorst » 24 Май 2014, 19:53

Петко Бочаров- ДА, АМА НЕ! В нашата блокова етажна собственост, долните етажи не се интересуват от покрива. Ако ти тече, оправи си го. При мен нямам проблем с покрива- това е тяхното мнение. Същото е с асансьора. Ползваме го само живущите от последния етаж. И другите контрабандно. Но само ние плащаме!Та в сила е САМОУПРАВСТВОТО!!
Като пример - имам магазин . вход от улицата, не ползвам асансьор, стълбище, ток по стълбите и т.н. Не плащам за ток стълбище, чистачка стълбище, дребни текущи ремонти по стълбището! Такъв е и Вашият случай.
todorst
Потребител

Назад към Етажна собственост