начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Продажба на имот - малко разяснения

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на имот - малко разяснения

Мнениеот beboss » 26 Апр 2014, 00:22

Здравейте, на път съм към продажба на имот и ако няма проблем с документите, (3 заявления се чакат, едното беше от рода дали няма възражения по имота, другото дали имота е общински или не и третото не помня), та след взимането на тези документи подадени в общината, се предполага, че ще се осъществи изповядването. Това, което ме интересува сега, как точно трябва да станат нещата. Понеже в понеделник ще получа данъчната оценка, не знам колко дефакто струва имота, но съм почти сигурен, че продажната цена ще е по-висока от данъчната, та ме интересува, какво следва от тук нататък и кое колко струва. Та да предположим, че имота струва 40,000 евро, а данъчната оценка е 10,000 или 20,000евро, какъв е данъка, който трябва да се плати или какво се прави. Понеже парите на мен ми трябват повечето в банка, разбрах че там има някакъв проблем над 10,000 лева се плащало повече и прочие, пък уж се гледало да се мине тънко, та искам ако може да ми обясните, кое и как стои, за да не рискувам ей така и после да имам проблеми, а да си направя сметка, колко ще ми излезне ако повечето пари са в банката и по-малко в кеш, от колкото обратно.
Не знам дали ме разбрахте, но благодаря предварително.
beboss
Младши потребител

Re: Продажба на имот - малко разяснения

Мнениеот rts » 26 Апр 2014, 12:49

Щом сте ПРОДАВАЧ, не би трябвало да Ви вълнуват разходите посделката, тъй като обичайно те се плащат от Купувача. Въпреки, че е обичайно, следва изрично в предварителния договор и в нотариалния акт да се впише това обстоятелство: за чия сметка и кой плаща разходите.
Разходите се изчисляват върху по-високата от двете суми: продажната цена и данъчната оценка.
Разходите за нотариалните такси са по Тарифа.
Разходът за местен данък за сделката зависи от Общината. В нашата е 2,6 % от материалния интерес (по-данъчната оценка или продажната цена - по-високата от двете).
Разходът за вписване на нот.акт е 0,1% от материалния интерес.
Ако има адвокат, преводач - и техните хонорари са разход по сделката.
rts
Активен потребител

Мнениеот beboss » 26 Апр 2014, 13:47

Добре, за София, Банкя, колко е този процент? И трябва ли да вкараме всички пари през банката? Явно тук нещата отиват на доверия за парите извън банката, което може да е проблем, защото купувача може просто да не ти ги даде....
beboss
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 26 Апр 2014, 19:26

Я си хвани адвокат, да ти е мирна главата. Хонорарите не са чак толкова големи. Няма как във форума да ти обясним всички аспекти исканите действия, още повече, че са и незаконни.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот beboss » 30 Апр 2014, 17:25

Добре мисля, че всичко върви по правилния път, но скицата ми изтича след няколко дена, а сделката ще е няколко дена след изтичането ѝ. Въпросът ми е следният: скицата един път вече е презаверявана, тоест след издаването и, са минали 6 месеца, сложен и е един печат за презавекрка(не са ми дали нов документ)и сега и тези 6 месеца изтичат, та въпросат ми е има ли проблем да я презаверят отново или ще трябва да се вади нова и прочие???
beboss
Младши потребител

Мнениеот todorst » 30 Апр 2014, 17:57

Що не прочетеш Христо Ботев "Смешен плач" ! Теб те чакат 40 хил. евро, а питаш за петте лева! Нерде скицата, банката. Внимавай! В Нот.акт има текст - продавачът заяви, че е получил продажната цена .а ти подписваш за продавач, другия за купувач и най-отдолу нотариуса. Сделката приключи ! А ти получи ли преди това парите или ще ги получиш след подписването. Къде и как? Защо да не ти платя в евро , след подписването в съседната стая!
Ще получиш куфарче, торба банкноти! Ако ти стиска разнасяй ги по улицата. И можеш ли да разпознаваш евробанкнотите. Затова правилен съвет ти дават- прежали се и вземи адвокат!!!
todorst
Потребител

Мнениеот beboss » 30 Апр 2014, 18:50

Въпросът ми беше, дали трябва да се вади наново скицата или ще ударят още един печат на нея. Преди да се подписвам където и да било ще ми бъде пратено копие от всичко и тези копия ще бъдат прочетени от адвоката ми, просто той няма да е смен на сделката, но там ще са брокерката, също така преди сделката ще получа парите в банката, и да стиска ми да се разхождам с парите, няма да съм сам, и ще се подпиша след получаването на кеша и банковия превод. И не съм за 5-те лв, просто питам защото за заверката експресната услуга е 5,6 лева и е за 4 часа а за нов документ, който няма никаква промяна в него е по-скъпо и сигно няма да стане за един ден...
п.с. Познавам евробанкнотите, но не перфектно, но и плащането ще е в лева и ще е в банакта.
beboss
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 11 Май 2014, 01:13

Ми като има брокер, значи е достатъчно компетентен да отговори на всички воши въпроси, даже и на този за скицата. Нека си заслужи хонорара.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот borovinka » 12 Май 2014, 15:35

vili_spasova написа:Ми като има брокер, значи е достатъчно компетентен да отговори на всички воши въпроси, даже и на този за скицата. Нека си заслужи хонорара.

Дали е достатъчно компетентен? А, дано....

Не подценявайте участието на адвокат в цялата работа, щото ако се огелпи някъде, брокерът няма да носи отговорност, за разлика от адвоката..... ;) Вие си преценявайте на кой какъв хонорар ще дадете и за каква свършена работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба