- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Търговски/вещни/изпълнителни ДРАМИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Търговски/вещни/изпълнителни ДРАМИ
Здравейте и предварително благодаря!Бях(реално все още съм) кредитор на ЕООД за не малка сума.Изпълнителението стигна вече до търг и т.н.Вторник се договорихме с длъжника, който е ЕСК на ЕООД-то да ми прехвърли дяловете на ЕООД-то и аз да му доплатя една сума и да не го закачам.Сключихме си договор с нотариална заверка и всичко 6.Преди 2 дена заявявам вписването, днеска по обяд беше прието за вписване от длъжностното лице и.....следобяд вписано спиране на регистърното производство от по предния собственик, който мрънка, че той бил собственик и му била крадена фирмата(което не е вярно, лично съм проверявал заверките при нотариусите и са истински).Та въпроса ми е, колко време може да ме мотае за вписването?Все пак съм си закупил този актив по законен начин, от законен собственик, и се дразня некакъв лешпер да ме мотае!Някакви идеи?
- ah14881488
- Младши потребител
Re: Търговски/вещни/изпълнителни ДРАМИ
Регистърното производство по ЗТР може да бъде спряно с акт на съда, ако има висящо дело относно правоотношение, което е условие за извършване на вписването, както и когато по молбата за извършване на вписването възникне гражданскоправен спор между молителя и друго лице, което се противопоставя на молбата. (чл. 536 ГПК, вр. с чл. 19, ал. 5 ЗТР).
От написаното не става ясно коя от двете хипотези е налице във Вашия случай (струва ми се, че е втората), но при висящо дело спирането ще трае до решаването му с влязъл в сила съдебен акт, а при гражданскоправен спор между молителя и друго лице, съдът дава на това друго лице едномесечен срок да предяви иск, за да защити правата си. Ако то не стори това, вписването може да продължи. Ако пък бъде заведен иск, пак ще трябва да се чака делото по него да приключи.
С две думи, ако мрънкалото е твърдо решено да се заяжда и да Ви бави, нещата могат да се проточат. Ако само Ви тества (кой знае с какви намерения), би трябвало с това да се приключи за около месец.
От написаното не става ясно коя от двете хипотези е налице във Вашия случай (струва ми се, че е втората), но при висящо дело спирането ще трае до решаването му с влязъл в сила съдебен акт, а при гражданскоправен спор между молителя и друго лице, съдът дава на това друго лице едномесечен срок да предяви иск, за да защити правата си. Ако то не стори това, вписването може да продължи. Ако пък бъде заведен иск, пак ще трябва да се чака делото по него да приключи.
С две думи, ако мрънкалото е твърдо решено да се заяжда и да Ви бави, нещата могат да се проточат. Ако само Ви тества (кой знае с какви намерения), би трябвало с това да се приключи за около месец.
- reggietennyson
- Нов потребител
Благодаря за отделеното време да ми отговорите!Ситуацията е следната....преди 2 години прехвърлят фирмата на един чужденец с фалшиви документи(това днеска го разбрах,ама наистина).След това в рамките на месец я прехвърлят с истински документи 2 пъти на други лица.Аз купувам дружествените дялове от лицето вписано в ТР като собственик.Проверих последната нотариална сделка,истинска е.Заявявам си вписването и този ощетения по преден собственик вписва обезпечителна заповед(запор на дружествени дялове) и не мога да си впиша А4.Между другото съм и взискател по изпълнително дело срещу тази фирма.Големи драми, нали ви казах.
- ah14881488
- Младши потребител
Чл. 78. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Който придобие по възмезден начин владението на движима вещ или на ценна книга на приносител на правно основание, макар и от несобственик, но без да знае това, придобива собствеността, освен когато за прехвърлянето на собствеността върху движимата вещ се изисква нотариален акт или нотариална заверка на подписите. Това правило се прилага и за придобиване на други вещни права върху движима вещ.
Това намерих по Закон за собствеността....
Това намерих по Закон за собствеността....
- ah14881488
- Младши потребител
Извинявай, но не разбрах много от тази сложна история?
Може ли да кажеш в едно изречение какво искаш да постигнеш с какво точно действие?
Може ли да кажеш в едно изречение какво искаш да постигнеш с какво точно действие?
- ivanov_p
- Активен потребител
За съжаление чл. 78 ЗС е неприложим в случая, дружествените дялове са нито движими вещи, нито ценни книги, а дори и да бяха, за прехвърлянто им се изисква писмена форма с нотариална заверка на подписите, така че придобилият ги от несобственик не придобива собствеността.
Обезпечителната заповед във връзка с бъдещ иск ли е или с висящо вече производство? При всички положения обаче нещата не изглеждат добре, по-скоро се концентрирайте върху изпълнителното производство, за да си съберете парите и забравете за това дружество. Друг е въпросът какъв договор имате с дружеството/ЕСК, (просто не ми стана ясно дали сте кредитор на ЕООД-то или на ЕСК или и на двамата, ако са солидарни) за да опростите задълженията им (преди прехвърлянето на дяловете). Устен ли беше или писмен, какво всъщност се уговорихте, защото ми прилича на новация и това може да затрудни изпълнителното производство, по което сте взискател. Ако пък нямате писмени уговорки, пак повтарям, съберете си парите от дружеството/ЕСК и забравете за тази история. Дано само не сте давали още пари!
Обезпечителната заповед във връзка с бъдещ иск ли е или с висящо вече производство? При всички положения обаче нещата не изглеждат добре, по-скоро се концентрирайте върху изпълнителното производство, за да си съберете парите и забравете за това дружество. Друг е въпросът какъв договор имате с дружеството/ЕСК, (просто не ми стана ясно дали сте кредитор на ЕООД-то или на ЕСК или и на двамата, ако са солидарни) за да опростите задълженията им (преди прехвърлянето на дяловете). Устен ли беше или писмен, какво всъщност се уговорихте, защото ми прилича на новация и това може да затрудни изпълнителното производство, по което сте взискател. Ако пък нямате писмени уговорки, пак повтарям, съберете си парите от дружеството/ЕСК и забравете за тази история. Дано само не сте давали още пари!
- reggietennyson
- Нов потребител
Ситуацията е следната:
на 19.09.2015 получавам изпълнителен лист срещу това ЕООД
на 12.10.2015 образувам изпълнително дяло
на 17.03.2016 има насрочен публичен търг на възбранени по мое искане недвижими имоти
длъжник-уведомен както си е по закон, не възразил, всичко 6
на 08.03.2016 год. с длъжника/ЕСК на еоод-то сключихме писмен договор с нотариална заверка, че ми продава дяловете си в еоод-то, а аз се отказвам от вземането си(основание чл.108 от ззд), плащам му 5000 лв. за дяловете и му доплащам още 5000 лв.Тоест, общо 10 000 лв. и се отказвам от вземане по ИЛ за 250 000 лв.
на 09.03.2016 год. заявявам вписването на А4 по партида на ЕООД-то.На 11-ти излиза, че е особрено от ДЛР и започва да тече 3 дневен срок.По-късно същия ден вписват запор на дружествени дялове и спиране на регистърно производство.Запора не би ли трябвало да не важи за мен, вписан е след моето А4?Още понеделник ще обжалвам спирането на регистърното производство пред Апелативен съд!Благодаря на всички!
на 19.09.2015 получавам изпълнителен лист срещу това ЕООД
на 12.10.2015 образувам изпълнително дяло
на 17.03.2016 има насрочен публичен търг на възбранени по мое искане недвижими имоти
длъжник-уведомен както си е по закон, не възразил, всичко 6
на 08.03.2016 год. с длъжника/ЕСК на еоод-то сключихме писмен договор с нотариална заверка, че ми продава дяловете си в еоод-то, а аз се отказвам от вземането си(основание чл.108 от ззд), плащам му 5000 лв. за дяловете и му доплащам още 5000 лв.Тоест, общо 10 000 лв. и се отказвам от вземане по ИЛ за 250 000 лв.
на 09.03.2016 год. заявявам вписването на А4 по партида на ЕООД-то.На 11-ти излиза, че е особрено от ДЛР и започва да тече 3 дневен срок.По-късно същия ден вписват запор на дружествени дялове и спиране на регистърно производство.Запора не би ли трябвало да не важи за мен, вписан е след моето А4?Още понеделник ще обжалвам спирането на регистърното производство пред Апелативен съд!Благодаря на всички!
- ah14881488
- Младши потребител
Пак не написа какво искаш да направиш? Няма кой да ти отговори какво ще реши съда, защото никой не знае, хипотетично могат да ти кажат какво според тях ще реши. Няма как да ти отговоря и аз, защото не знам какво искаш. В случая единственото от значение е дали са вдигнати възбраните?
- ivanov_p
- Активен потребител
Възбраните не са вдигнати.Засега не смятам да продавам и не ми пука особено за възбраните.Това, което искам, е да бъдат вписани обстоятелствата, че съм собственик(по подадено и одобрано от ДЛР заявление А4).Утре или вторник съм в Апелативен съд да обжалвам спряното регистърно производство.Ще пиша тук като узная какво ще стане по жалбите ми!Нали Ви казах, големи драми!
- ah14881488
- Младши потребител
Ако искахте да си вземете парите щях да ви посъветвам да продадете имотите, защото скоро там ще стане навалица. Не знам къде да се жалите, чувал съм, че е след като е наложен запор на дяловете прехвърлянето се затруднявало, а и съдът гледал датите на вписване в ТР, а не датите на изповядване на сделките.
Не знам, както обичат да казват тук - потърсете адвокат.
Не знам, както обичат да казват тук - потърсете адвокат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Целта на занятието е, да се впише, че съм собственик на дяловете на ЕООД-то............., имам си нотариално заверен договор с вписания собственик на който съм проверил нотариалната заверка(истинска е)!Мене ми е интересно дали ми върши работа:
чл,10 от ЗТР
Доверие в търговския регистър Чл. 10. (1) Трети добросъвестни лица могат да се позовават на вписването, както и на обявяването, дори ако вписаното обстоятелство, съответно обявеният акт, не съществува. (2) Невписаните обстоятелства се смятат несъществуващи за третите добросъвестни лица.
Ако не ме впишат като собственик Ви обещавам да гледате голям цирк по всички възможни медии!
чл,10 от ЗТР
Доверие в търговския регистър Чл. 10. (1) Трети добросъвестни лица могат да се позовават на вписването, както и на обявяването, дори ако вписаното обстоятелство, съответно обявеният акт, не съществува. (2) Невписаните обстоятелства се смятат несъществуващи за третите добросъвестни лица.
Ако не ме впишат като собственик Ви обещавам да гледате голям цирк по всички възможни медии!
- ah14881488
- Младши потребител
ah14881488 написа:Целта на занятието е, да се впише, че съм собственик на дяловете на ЕООД-то............., имам си нотариално заверен договор с вписания собственик на който съм проверил нотариалната заверка(истинска е)!Мене ми е интересно дали ми върши работа:
чл,10 от ЗТР
Нищо не можеш да направиш... Наебан си отвсякъде ! Нито си ЕСК на дружеството, нито ще ти впишат заявлението преди решаване на въпроса с влязло в сила решение, колкото и да ревеш и да се жалиш по медии и форуми.
Ако в хода на делото се докаже, че предишния ЕСК не е бил ЕСК ще го издухаш като вентилатор. Това, че е записано изкачване на тридневния срок не значи абсолютно нищо ! Вписването е от значение, защото то има правно действие, всичко останало е боза ! Може след изчакването на тридневния срок да ти набият отказ без никакъв проблем, така че недей рева по форумите ми почни да ползваш адвокати, не счетоводители или тоя смешник иванов да му четеш простотиите.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
- possitiv3
- Потребител
Действие на вписването Чл. 7. (1) Вписаното обстоятелство се смята, че е станало известно на третите добросъвестни лица от момента на вписването. До изтичането на 15 дни от вписването то не може да се противопостави на трети лица, които докажат, че им е било невъзможно да го узнаят. (2) Третите лица могат да се позовават на подлежащо на вписване обстоятелство, макар вписването още да не е извършено, освен ако закон изрично предвижда то да породи действие след вписването.
Според Ж. Сталев, вписването в ТР има:
-оповестително, декларативно действие
,,Оповестителното действие важи, ако вписаното обстоятелство е съществувало, фактът е съществувал и вписването е действително.Нищожността на вписването(на административния акт на длъжностното лице по регистрацията или на техническото действие по удостоверяването) осуетява този негов ефект.''
,, Принципното правило е, че обстоятелствата относно търговците пораждат правни
последици, независимо дали са вписани или не. Само ако закон изрично предвижда, те могат да
станат условие, без което не се проявява тяхното правно действие. Основното значение на
вписването е да оповести на обществото, че съществуват определени, правно значими
обстоятелства''
ДЕЙСТВИЕ НА ВПИСВАНЕТО В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
проф. д-р Поля Голева
Според Ж. Сталев, вписването в ТР има:
-оповестително, декларативно действие
,,Оповестителното действие важи, ако вписаното обстоятелство е съществувало, фактът е съществувал и вписването е действително.Нищожността на вписването(на административния акт на длъжностното лице по регистрацията или на техническото действие по удостоверяването) осуетява този негов ефект.''
,, Принципното правило е, че обстоятелствата относно търговците пораждат правни
последици, независимо дали са вписани или не. Само ако закон изрично предвижда, те могат да
станат условие, без което не се проявява тяхното правно действие. Основното значение на
вписването е да оповести на обществото, че съществуват определени, правно значими
обстоятелства''
ДЕЙСТВИЕ НА ВПИСВАНЕТО В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
проф. д-р Поля Голева
- ah14881488
- Младши потребител
Момче, имаш да събираш пари. Какво са писали теоретици по теоретични въпроси не те интересува, то няма да ти събере парите, нито да те направи собственик на дружеството. Колкото магарии си могъл да направиш досега си ги направил и напираш да направиш и останалите.
Защо не те вписват? Защото има запорирани дялове! Как се решава този въпрос? По съдебен път, но така няма да изпревариш заповедното по записа на заповед, срещу дружеството, нещо повече, ти си им дал парите за ДТ. Като кандидат юрист, ако не си отговориш сам какво е бързото действие, което ще ти реши проблема, не се пъни да четеш повече и се ориентирай към отнасяне на вземанията в графа "несъбираеми".
Защо не те вписват? Защото има запорирани дялове! Как се решава този въпрос? По съдебен път, но така няма да изпревариш заповедното по записа на заповед, срещу дружеството, нещо повече, ти си им дал парите за ДТ. Като кандидат юрист, ако не си отговориш сам какво е бързото действие, което ще ти реши проблема, не се пъни да четеш повече и се ориентирай към отнасяне на вземанията в графа "несъбираеми".
- ivanov_p
- Активен потребител
Искам да попитам, че ми стана интересно.Какъв е срока за предявяване на иск по чл. 29, ал.1 от ЗТР, защото ищеца е разбрал за ,,неистинско вписване'' преди 18 месеца и не е предприел мерки!!!!
- ah14881488
- Младши потребител
Много интересно те е врътнал длъжника ти. Доколкото се ориентирам - идеята ти е да лапнеш фирмата (която има имоти и вероятно работещ бизнес)
Моят съвет към теб е друг: няма да я докараш до никъде с регистърното. Не чети и не гледай там за срокове и вратички. На друго място е заровена мечката.
п.с
горе ти бяха писали: тези неща със счетоводители не се правят.
Лошият момент за теб обаче е, че има вероятност: хем да си нямаш нова фирма; хем да нямаш и изпълнително дело; хем да нямаш и основание да водиш такова.
Моят съвет към теб е друг: няма да я докараш до никъде с регистърното. Не чети и не гледай там за срокове и вратички. На друго място е заровена мечката.
п.с
горе ти бяха писали: тези неща със счетоводители не се правят.
Лошият момент за теб обаче е, че има вероятност: хем да си нямаш нова фирма; хем да нямаш и изпълнително дело; хем да нямаш и основание да водиш такова.
- astika
- Потребител
За иска няма давностни или преклузивни срокове, става въпрос за вписано несъществуващо обстоятелство. Очевадно става въпрос за планирана измама от страна на веригата предишни собственици. По-предишният собственик се сетил чак сега, когато, след като дяловете са прехвърлени два пъти успешно и след дружеството е получило известна сума пари и след като правоотношението, по което дружеството дължи тези пари е новирано с експромисия, да заведе дело и да впише запор - прекалено, за да е съвпадение.
Казах Ви, наблегнете върху изпълнителното дело, като преди това насочите вниманието си и върху заличаване правните последствия на договора за новация и покупко-продажба на дялове по един или друг начин (разваляне, прогласяването му за нищожен, унищожаване), в противен случай няма да видите нито пари, нито дружествени дялове.
Казусът действително е сложен, за да се справите сами.
Казах Ви, наблегнете върху изпълнителното дело, като преди това насочите вниманието си и върху заличаване правните последствия на договора за новация и покупко-продажба на дялове по един или друг начин (разваляне, прогласяването му за нищожен, унищожаване), в противен случай няма да видите нито пари, нито дружествени дялове.
Казусът действително е сложен, за да се справите сами.
- reggietennyson
- Нов потребител
Акъл се купува, не се научава. В случая обаче цената за акъла е много висока. Да беше за 3-4 хил. иди дойди. От друга страна ако такава сума може да избие вироглавието от главата на някой си е чист кяр, но не вярвам.
- ivanov_p
- Активен потребител
Много Ви благодаря за отделеното време и опит за отговорите!Ще пиша тук като има някакво решение на този заплетен казус...
- ah14881488
- Младши потребител
Новина от вчера!ШОС се произнесе по жалбите на по-бившия собственик на ЕООД-то, че действията на ЧСИ по изпълнителното дело за законни и правилни(демек, в моя полза).Като има готови решения на ВРС и ВОС ще пиша пак...
- ah14881488
- Младши потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|