начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Пекарна с кетъринг ?!?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пекарна с кетъринг ?!?

Мнениеот iliana01 » 12 Юни 2014, 19:56

Здравейте, ще се радвам , ако някой ми помогне за следния казус. Искам да отворя малка пекарна и да регистрирам автомобил за кетъринг. Ще произвеждам торти и сладки лакомства и искам да ги продавам освен в собствения си обект и в детски центрове и да доставям в детски градини. Въпросът ми е имат ли право заведенията да продават храна, внесена от друг производител, когато е придружена естествено със съответния сертификат за произход. И къде мога да прочета точно закона.
От Агенция по храните ми казват, че трябвало да се регистрирам като цех и търговец на едро и доста сложни неща, което ми звучи като за нещо по-мащабно и е обвързано със много сложен мониторинг и т.н. ,а на мен идеята ми е за малък семеен бизнес.
ТВЪРДЯТ, че дори и да е издаден сертификат за стоката, и въпреки, че мога да я доставя със лицензиран автомобил, пак няма право да се предлага в заведения.
iliana01
Нов потребител

Re: Пекарна с кетъринг ?!?

Мнениеот borovinka » 18 Юни 2014, 17:31

Правилно ви твърдят, че не можете.
Трябва да имате регистриран цех за производство на храни, работещ под система за контрол на безопасността на храните - има 3 вида регистрации в РЗИ, община и на още 1 място.
Помещението трябва да отговаря за цех (хигиенни, пожарни норми и др.)
За продажба в търговската мрежа - сертификати за произход след издаване на съответните разрешителни от Агенцията за контрол на храните.

За детските градини - още по-сложно, защото там храната се доставя "ан блок" при спечелена обществена поръчка и сключен договор със съответната община.
За държавните училища работата е същата, че и по-сложна от детските градини дори (Има наредба какви храни могат да се предлагат в училищата).

Като цяло съветът ми е преди да се хвърлите да купувате машини и оборудване, да се обърнете към адвокат и внимателно да проучите какви точно разрешителни ще ви трябват, за да започнете дейността, която искате да развивате.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Търговско право