Здравейте, ще се радвам , ако някой ми помогне за следния казус. Искам да отворя малка пекарна и да регистрирам автомобил за кетъринг. Ще произвеждам торти и сладки лакомства и искам да ги продавам освен в собствения си обект и в детски центрове и да доставям в детски градини. Въпросът ми е имат ли право заведенията да продават храна, внесена от друг производител, когато е придружена естествено със съответния сертификат за произход. И къде мога да прочета точно закона.
От Агенция по храните ми казват, че трябвало да се регистрирам като цех и търговец на едро и доста сложни неща, което ми звучи като за нещо по-мащабно и е обвързано със много сложен мониторинг и т.н. ,а на мен идеята ми е за малък семеен бизнес.
ТВЪРДЯТ, че дори и да е издаден сертификат за стоката, и въпреки, че мога да я доставя със лицензиран автомобил, пак няма право да се предлага в заведения.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пекарна с кетъринг ?!?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пекарна с кетъринг ?!?
Правилно ви твърдят, че не можете.
Трябва да имате регистриран цех за производство на храни, работещ под система за контрол на безопасността на храните - има 3 вида регистрации в РЗИ, община и на още 1 място.
Помещението трябва да отговаря за цех (хигиенни, пожарни норми и др.)
За продажба в търговската мрежа - сертификати за произход след издаване на съответните разрешителни от Агенцията за контрол на храните.
За детските градини - още по-сложно, защото там храната се доставя "ан блок" при спечелена обществена поръчка и сключен договор със съответната община.
За държавните училища работата е същата, че и по-сложна от детските градини дори (Има наредба какви храни могат да се предлагат в училищата).
Като цяло съветът ми е преди да се хвърлите да купувате машини и оборудване, да се обърнете към адвокат и внимателно да проучите какви точно разрешителни ще ви трябват, за да започнете дейността, която искате да развивате.
Трябва да имате регистриран цех за производство на храни, работещ под система за контрол на безопасността на храните - има 3 вида регистрации в РЗИ, община и на още 1 място.
Помещението трябва да отговаря за цех (хигиенни, пожарни норми и др.)
За продажба в търговската мрежа - сертификати за произход след издаване на съответните разрешителни от Агенцията за контрол на храните.
За детските градини - още по-сложно, защото там храната се доставя "ан блок" при спечелена обществена поръчка и сключен договор със съответната община.
За държавните училища работата е същата, че и по-сложна от детските градини дори (Има наредба какви храни могат да се предлагат в училищата).
Като цяло съветът ми е преди да се хвърлите да купувате машини и оборудване, да се обърнете към адвокат и внимателно да проучите какви точно разрешителни ще ви трябват, за да започнете дейността, която искате да развивате.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|