начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

закъснение по потребителски кредит

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

закъснение по потребителски кредит

Мнениеот macnamara » 15 Май 2014, 17:04

Здравейте!
Имам нужда от консултация. Много ще съм благодарна на тези от вас, които ми отговорят.
Имам потребителски кредит в размер от 11 700 лева от Булбанк, изтеглен миналата година февруари. Обслужвам го по принцип редовно, но последните няколко месеца се забавям с 7-10 дни. Това се получи, защото бях в болничен и докато ми преведат парите и се получи закъснение. Сега съм още в болничен, а от следващия месец в майчинство.
От банката ми пишат всеки ден съобщения, като едни и също ми го изпращат по два пъти дневно даже. Още преди падежа да ми напомнят за вноската, а като закъснея ми пишат незабавно да внеса просрочената вноска. Обаждат ми се и като има кажа например след седмица, че ще ги внеса уж си записват в системата кога ще правя плащане,а на другия ден пак валят съобщения.
Миналия месец ми писаха, че ще ме дадат на агенция по събиране на вземанията.
Моля да ми обясните, ако ме дадат на такава агенция какво следва?
Аз мисля, че тази агенция ще изплати кредита ми към банката, а аз ще плащам на агенцията.
Ама какво ще и плащам само главница или както са вноските по моя погасителен план. Слага ли агенцията лихви или глоби? Те имат ли право да ми запорират приходите?
Или ако ме осъдят каква е процедурата тогава?
Предварително благодаря за вашите отговори!
macnamara
Нов потребител

Re: закъснение по потребителски кредит

Мнениеот kdkrastev1234 » 17 Май 2014, 11:49

Титуляр по вземането обикновено остава банката, но това не е от особено значение. Процедурата включва заповедно производство, издаване на изпълнителен лист и изпълнително дело. Разноските по това /вероятно около 2 500 лв., ако обявят кредита за предсрочно изискуем и тръгнат да търсят всичко/ са за ваша сметка. Дължимата сума ще нарасне и неустойките и другите санкции по договора. Да, съдебния изпълнител може да налага запори, възбрани на имоти и т.н.
Имате право на юридическа защита, но какви са шансовете, ще се прецени, след подробно запознаване с документите. Ако смятате да ползвате такава, е по-добре отсега да се консултирате с адвокат.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Търговско право