начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Регистриране на ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистриране на ЕООД

Мнениеот szhelev » 16 Яну 2014, 15:41

Здравейте,
казусът, който ме вълнува е следния:
Аз съм програмист на софтуерни приложения и работя на постоянен трудов договор. В договора ми имам клауза, че не мога да работя за трети лица на договор(бил той и граждански) или да упражнявам конкурентна дейност за периода на договора. Преди да започна да работя във фирмата, изработвах проекти на познати и като freelancer. В последно време предложенията за допълнителна работа се увеличиха и реших да отворя фирма. Очевидно е, че не може да е на мое име и аз да се водя собственик. Затова реших да я регистрирам на името на мой роднина, който е и пенсионер по болест и няма необходимото ИТ образование. Наясно съм с данъците и с нещата около цялостното водене на счетоводство.Тази фирма ще се ползва само за осчетоводяване на парите, които получавам за извършената от мен дейност. Логично не мога да се пусна на договор към тази фирма поради описаните по-горе проблеми, а и работата не е толкова много, че да се наемат други програмисти.
Въпроса ми е ако се регистрира фирма от моя роднина и към нея не се наемат служители, възможно ли е някоя държавна инспекция или служба(данъчни, инспекция по труда, др.) да създаде проблеми на моя роднина затова, че негова фирма извършва дейности, за които той няма нужното образование и няма наети служители? Ако фирмата си плаща всички необходими данъци и осигуровки може ли да възникнат проблеми от това, че няма наети служители, а собственика няма необходимото образование за да извършва такъв род дейности?

Благодаря предварително за отделеното време и дадената информация.

Поздрави,
Св. Желев
szhelev
Нов потребител

Re: Регистриране на ЕООД

Мнениеот teogeo » 16 Яну 2014, 18:25

szhelev написа:Здравейте,
казусът, който ме вълнува е следния:
Аз съм програмист на софтуерни приложения и работя на постоянен трудов договор. В договора ми имам клауза, че не мога да работя за трети лица на договор(бил той и граждански) или да упражнявам конкурентна дейност за периода на договора. Преди да започна да работя във фирмата, изработвах проекти на познати и като freelancer. В последно време предложенията за допълнителна работа се увеличиха и реших да отворя фирма. Очевидно е, че не може да е на мое име и аз да се водя собственик. Затова реших да я регистрирам на името на мой роднина, който е и пенсионер по болест и няма необходимото ИТ образование. Наясно съм с данъците и с нещата около цялостното водене на счетоводство.Тази фирма ще се ползва само за осчетоводяване на парите, които получавам за извършената от мен дейност. Логично не мога да се пусна на договор към тази фирма поради описаните по-горе проблеми, а и работата не е толкова много, че да се наемат други програмисти.
Въпроса ми е ако се регистрира фирма от моя роднина и към нея не се наемат служители, възможно ли е някоя държавна инспекция или служба(данъчни, инспекция по труда, др.) да създаде проблеми на моя роднина затова, че негова фирма извършва дейности, за които той няма нужното образование и няма наети служители? Ако фирмата си плаща всички необходими данъци и осигуровки може ли да възникнат проблеми от това, че няма наети служители, а собственика няма необходимото образование за да извършва такъв род дейности?

Благодаря предварително за отделеното време и дадената информация.

Поздрави,
Св. Желев

А вие софтуера, който пишете, под GPL лиценз ли го публикувате? Най-вероятно - не :wink:
Кратък съвет - може да минете без фирма, като лице на свободна професия. Регистрирате се, получавате си ЕИК (а така можете и фактури да издавате). Това важи и за подставения на амбразурата ваш познат.

За образованието - не се безпокойте. Ахмед Доган как стана консултант по хидропроекта на "Цанков камък"? :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Регистриране на ЕООД

Мнениеот szhelev » 16 Яну 2014, 19:19

Зависи от конкретния случай - някой път е под GPL, друг път не.

Това за свободната професия съм си го мислил, но не се ли конфронтирам по този начин с условията на трудовия ми договор? В края на годината доколкото знам, ще трябва да подам данъчна декларация за доходите и ще трябва да взема справка за доходите от фирмата, в която работя и ще стане малко проблемно си мисля.

В крайна сметка да разбирам, че държавата и институциите не ги е грижа дали даден собственик има необходимата квалификация за дейността на неговота фирма и колко и какви хора работят за него(явно може и да няма наети служители), стига собственика да си плаща всички данъци и осигуровки?
szhelev
Нов потребител

Назад към Търговско право