Двама съдружници сме в ООД с еднакви дялове.Бившият ми "другар" пробва да ме изключи като ме наклевети с какво ли не и естествено безуспешно.Сега аз опитах да изключа него от дружеството подкрепен със солидни аргументи,но стигнах до ВКС и там жалбата ми е не е допусната,защото изпратената нотариална покана не е връчена по реда на чл.50 ЗННД, който препраща към чл.47, ал.1 ГПК, тъй като нотариусът не е „залепил уведомление”, а е „оставил известие”, след като не е намерил съдружника ми на адреса.Това не е вярно,защото лично видях как беше залепено,но както и да е.... Изложени са и съображения, че адресът, на който е изпратена нотариалната покана съвпада с вписания адрес на управление на дружеството, докато съдружникът ми целогодишно бил пребивавал в базата на дружеството, с оглед на вътрешното разпределение на функциите между нас като съдружници. Този адрес бил регистриран и като настоящ адрес на съдружника ми, като за редовното му уведомяване е следвало да го поканя за провеждане на Общото събрание на адресите по месторабота и по настоящия адрес...
Какво мога да направя,за да бъде жалбата ми разгледана?Искам да изключа този човек с Общо събрание,но как да му връча поканата?Дадох хляб в ръцете на този нехранимайко навремето,а той се подигра с мен...
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изключване съдружник невъзможно?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изключване съдружник невъзможно?
Описвате все тънкости, които не могат да бъдат разрешени с консултация във форум, най-малкото защото трябва да се погледнат документите ви и да се напише мотивирано становище по тях.
Адвокатът ви какво смята по инициативата за жалба пред ВКС?
Потърсете и второ адвокатско мнение, но наживо с всички документи.
Адвокатът ви какво смята по инициативата за жалба пред ВКС?
Потърсете и второ адвокатско мнение, но наживо с всички документи.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
По времето на съдебният регистър - Фирменото отделение, изключиха мой кум с подписи на свидетели - Гешова, Драганова се подписали, че отказва получаването - и регистрацията мина.
Но навремето децата папкаха и слушкаха.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Не ми стана ясно пред кого ще се пише жалба?
Чрез нотариус, ама при строго спазване на процедурата, респективно доказателствата за това.
Почвате упражнението отново.
khan_krum написа:.....Искам да изключа този човек с Общо събрание,но как да му връча поканата?...
Чрез нотариус, ама при строго спазване на процедурата, респективно доказателствата за това.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
ivan_lawyer написа:По времето на съдебният регистър - Фирменото отделение, изключиха мой кум с подписи на свидетели - Гешова, Драганова се подписали, че отказва получаването - и регистрацията мина.
Мисля,че Ви разбрах,но какво ми помага това при положение,че сега сме 2013 г.?С подписи на свидетели би било идеално да го изключа,но възможно ли е изобщо?
- khan_krum
- Младши потребител
bird_of_paradise написа:Не ми стана ясно пред кого ще се пише жалба?khan_krum написа:.....Искам да изключа този човек с Общо събрание,но как да му връча поканата?...
Мисля,че не ме разбирате.Аз съм му изпратил 3 нотариални покани до сега.Без резултат.Цитирах Ви последният отказ на съда по допустимостта на последната ми жалба до ВКС.
- khan_krum
- Младши потребител
Ами защо не изпълните указанията на съда и да му връчите на адреса(ите) на пребиваване и на адреса на седалището и на домашния му адрес, ако трябва?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Ами защо не изпълните указанията на съда и да му връчите на адреса(ите) на пребиваване и на адреса на седалището и на домашния му адрес, ако трябва?
Съда не даде указания,а просто не допусна касационната жалба.В Определението пише също,че не подлежи на обжалване.Това означава ли,че трябва ново дело да се заведе?Или мога да му пусна поредна нотариална покана изпратена до всички известни адреси и отново да обжалвам решението на апелативния съд пред ВКС?
- khan_krum
- Младши потребител
Означава, че трябва да посетите специалист. Самодейността ви е санкционирана - това не ви ли говори нещо?
Напротив, много добре ви разбрах от първия път- три пъти сте платил на вятърко, за нещо обречено. Каквото и да сте взели като решение на това ОС не е част от правния мир ( честито, имате си все още съдружник), защото порокът идва твърде отрано- липса на надлежно връчена НП ( болда идва да укаже, че едни факти и обстоятелства от доказателствено значение по уведомлението не са се случили по правилата на играта в ГПК и ЗННД, респективно, дори да са спазени, липсват доказателства). Ако ще се чувствате по-спокойно вината за това не е у вас, а в трети, но това не ви решава проблема. По възможност- сменете нотариуса, за да ограничите бъдещи проблеми.
Започвате всичко отначало. За предпочитане съпроводен от специалист, едно, защото вие не се ориентирате адекватно, и второ, за да контролира процедурата.
Жалбата не е допусната, защото дори да е изпълнена процедурата по чл. 47 ГПК, както твърдите вие, това твърдение не е подкрепено с надлежни доказателства. Т`ва "връчване с известие за доставяне" остана в миналото ( то и тогава не се приемаше за редовно, а сега пък хич)- не върши работа, не и тази, за която сте платил. Нова покана ( осторожно за реда на процедурата), ново ОС, нови Р, ново вписване.
Евентуално някъде във времето може да има и жалби, но сега е все още рано да се говори за тях.
khan_krum написа:bird_of_paradise написа:Не ми стана ясно пред кого ще се пише жалба?khan_krum написа:.....Искам да изключа този човек с Общо събрание,но как да му връча поканата?...
Мисля,че не ме разбирате.Аз съм му изпратил 3 нотариални покани до сега.Без резултат.Цитирах Ви последният отказ на съда по допустимостта на последната ми жалба до ВКС.
Напротив, много добре ви разбрах от първия път- три пъти сте платил на вятърко, за нещо обречено. Каквото и да сте взели като решение на това ОС не е част от правния мир ( честито, имате си все още съдружник), защото порокът идва твърде отрано- липса на надлежно връчена НП ( болда идва да укаже, че едни факти и обстоятелства от доказателствено значение по уведомлението не са се случили по правилата на играта в ГПК и ЗННД, респективно, дори да са спазени, липсват доказателства). Ако ще се чувствате по-спокойно вината за това не е у вас, а в трети, но това не ви решава проблема. По възможност- сменете нотариуса, за да ограничите бъдещи проблеми.
Започвате всичко отначало. За предпочитане съпроводен от специалист, едно, защото вие не се ориентирате адекватно, и второ, за да контролира процедурата.
Жалбата не е допусната, защото дори да е изпълнена процедурата по чл. 47 ГПК, както твърдите вие, това твърдение не е подкрепено с надлежни доказателства. Т`ва "връчване с известие за доставяне" остана в миналото ( то и тогава не се приемаше за редовно, а сега пък хич)- не върши работа, не и тази, за която сте платил. Нова покана ( осторожно за реда на процедурата), ново ОС, нови Р, ново вписване.
Евентуално някъде във времето може да има и жалби, но сега е все още рано да се говори за тях.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
khan_krum написа:borovinka написа:Ами защо не изпълните указанията на съда и да му връчите на адреса(ите) на пребиваване и на адреса на седалището и на домашния му адрес, ако трябва?
Съда не даде указания,а просто не допусна касационната жалба.В Определението пише също,че не подлежи на обжалване.Това означава ли,че трябва ново дело да се заведе?Или мога да му пусна поредна нотариална покана изпратена до всички известни адреси и отново да обжалвам решението на апелативния съд пред ВКС?
Процедурата трябва да започне отначало. Ново връчване на покани за свикване на ОС за изключването (с всички реквизити, както е по закон). Нова дата на ОС и задължително връчването да е лично или чрез залепване на съобщение (смисълана чл. 47 ГПК е това) на врата на адрес, за който имате официален документ, че лицето пребивава. За застраховане си изпратете покана и до адреса на управление. Под указания на съда имах предвид да вземете под внимание всички онези неща, поради които съда е отказал да приеме връчването за редовно и при новото връчване да ги избегнете, така че да е редовно.
Ще се наложи и водене на ново дело за изключване (вероятно), но ако връчването ви е редовно и след това се проведе редовно ОС, делото ще трябва да го заведе изключеният срещу дружеството.
Успех!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за отговорите,такива хора харесвам,като вас.А иначе по същество: да,разбира,се че ще сменя нотариуса,но при положение,че аз лично видях как уведомлението се залепя,а не се "оставя известие" както съда твърди в Определението,за какво говорим?!Съмнява ме цялата тази работа и то много.Относно поканата ви да потърся специалист-цялата тази процедура с трите изпратени нотариални покани от мен бе извършена с мой адвокат,не съм действал сам.И още нещо,което е най-важно.Как да удостоверя,че съм залепил уведомление на всички възможни адреси на съдружника?И ако това стане,мога ли да считам,че ще проведа най-сетне спокойно ОС и ще изключа това лице веднъж завинаги от дружеството?Тоест има ли в практиката случай на изключен съдружник по този начин?
- khan_krum
- Младши потребител
khan_krum написа:И още нещо,което е най-важно.Как да удостоверя,че съм залепил уведомление на всички възможни адреси на съдружника?И ако това стане,мога ли да считам,че ще проведа най-сетне спокойно ОС и ще изключа това лице веднъж завинаги от дружеството?Тоест има ли в практиката случай на изключен съдружник по този начин?
Нотариусът при оформяне на документите за връчване трябва изрично да впише, че е връчил по реда на чл. 47 ГПК - чрез залепване на уведомление (думата залепване да присъства задължително в документа, оформящ връчването, както и посочване къде е било залепено (врата, входна врата, витрина и т.н.) Да даде и срок, в който да се яви в кантората на нотариуса, за да си получи документите - всичко това нотариусите го знаят.
Можете да разчитате след това да си проведете ОС и да вземете решение за изключване, като препоръчвам веднага да сте готов с документите за подаване пред ТР и да внесете по сметка на дружеството сума, равна на дела от капитала на съдружника ви - какво да се прави оттам насетне, адвокатът ви знае. Подгответе се и за съдебна битка, защото съдружникът ви сигурно ще обжалва изключването.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Изключване съдружник?
Здравейте,
Бих искала да попитам, какви причини биха се считали за "нанесени вреди на дружеството" за да бъде изключен съдружник? Редът с общите събрания ми е ясен. Разполагам с много наблюдения за умишлени вреди, но не мога да преценя кои са съществени за да мога да ориентирам правилно управителят и съответно той адвоката. Искам да бъда максимално ползотворна на управителят на дружеството. Благодаря предварително.
Бих искала да попитам, какви причини биха се считали за "нанесени вреди на дружеството" за да бъде изключен съдружник? Редът с общите събрания ми е ясен. Разполагам с много наблюдения за умишлени вреди, но не мога да преценя кои са съществени за да мога да ориентирам правилно управителят и съответно той адвоката. Искам да бъда максимално ползотворна на управителят на дружеството. Благодаря предварително.
- temida1
- Нов потребител
Доста субективен елемент има във вредоносните действия. Тук трябва да се заимстват понятия от други отрасли на правото. Например - грижата на добрия стопанин от облигационното, добрите нрави, както и от наказателното - безстопанственост.Но самото изключване не интересува регистрационния орган - той дава или не дава вписване. После има чл. 74 ТЗ за обжалване на решението на съдружника. През това време - фирмата се източва примерно и така нататък. Примерно.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|