начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Напускане на губещо ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане на губещо ООД

Мнениеот ojohansen2002 » 03 Юли 2013, 18:35

Здравейте,
съдружник съм с малък процент в ООД. В момента дружеството е на загуба, тъй като управителя и мажоритарен собственик, по една или друга причина, не желае да реализира активите му. Искам да напусна дружеството съгласно чл. 125(2) от ТЗ.
Въпросът ми е следния:
Ако дружеството е на загуба, как трябва да се тълкува чл. 125(3), а именно:
Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.
Възможно ли е дружеството да има допълнителни претенции спрямо мен, извън делът ми от уставния капитал на ООД-то?

Благодаря предварително.
ojohansen2002
Нов потребител

Re: Напускане на губещо ООД

Мнениеот eurolinker » 05 Юли 2013, 11:04

За да има доп. претенции спрямо вас, първо трябва да е взето решение на ОС за доп. вноски (за покриване на загубата) - вижте чл. 134 ал 1 ТЗ. Вижте после ал. 2.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Re: Напускане на губещо ООД

Мнениеот neutralen » 05 Юли 2013, 19:27

:roll: Разпоредбата на чл.125, ал.3 от ТЗ има предвид счетоводната стойност на притежавания от вас дружествен дял(чл. 127 от ТЗ). Когато дружествения дял е с положителна стойност, дружеството следва да ви изплати съответната сума. Когато дружествения дял е с отрицателна стойност, не получавате нищо, нито пък дължите някакво плащане - в тези случаи се прилага чл.113 от ТЗ - съдружниците отговорят за задължения на дружеството с дяловата си вноска в капитала - губите направената в капитала дялова вноска. Ако реално не сте я внесли, следва да я внесете. Това е.
neutralen
Активен потребител

Назад към Търговско право