Здравейте,
искам да ви помоля за помощ, тъй като от известно време се лутам и чета наредбите, но не съм сигурна какви всъщност са точните изисквания за да продавам пчелен мед на дребно. Ето и конкретните въпроси:
Трябва ли да съм регистриран земеделски производител или може и да не съм, стига пчелинът ми е да регистриран в общината?
Какъв документ трябва да издавам при продажбата?
В НАРЕДБА № 26 ОТ 14 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ДОСТАВКИ НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД се споменават някакви дневници за произведено и продадено количество. Това ли са документите, които трябва да попълвам при продажба? Трябва ли да имам касов апарат и да издавам касова бележка, ако не съм земеделски производител?
Благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на пчелен мед директно от производител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на пчелен мед директно от производител
Трябва да имате, както регистрация като земеделски производител, така и регистрация в БАБХ (по Наредбата за регистрация и идентификация на пчелните семейства; всъщност тя предхожда другата).
Що се отнася до осчетоводяването на извършваните продажби - това няма нищо общо с ветеринарното законодателство и няма нищо общо с дневника по чл.11 от Наредбата за директните продажби - то е проблем на взаимоотношения с НАП, а не със структури на МЗХ.
Що се отнася до осчетоводяването на извършваните продажби - това няма нищо общо с ветеринарното законодателство и няма нищо общо с дневника по чл.11 от Наредбата за директните продажби - то е проблем на взаимоотношения с НАП, а не със структури на МЗХ.
- strutovet
- Младши потребител
Благодаря за отговора!
Къде обаче го има това изискване задължително да съм земеделски производител за да си продавам меда?
Какво трябва да издавам тогава като документ при продажбата?
Къде обаче го има това изискване задължително да съм земеделски производител за да си продавам меда?
strutovet написа:Що се отнася до осчетоводяването на извършваните продажби - това няма нищо общо с ветеринарното законодателство и няма нищо общо с дневника по чл.11 от Наредбата за директните продажби - то е проблем на взаимоотношения с НАП, а не със структури на МЗХ.
Какво трябва да издавам тогава като документ при продажбата?
- mila06
- Нов потребител
Член трети от Наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители:mila06 написа:...Къде обаче го има това изискване задължително да съм земеделски производител за да си продавам меда?...
"На регистрация подлежат юридически лица, еднолични търговци и физически лица, навършили 18 години, които стопанисват земеделска земя и/или осъществяват производство на земеделска продукция.
Регистрацията се извършва в областната дирекция "Земеделие" ("ОДЗ") по постоянния адрес на физическото лице или едноличния търговец или по седалището на юридическото лице въз основа на анкетни карти с анкетни формуляри, попълнени от земеделския производител." - т.е., всяко лице, което произвежда земеделска продукция (пчелният мед влиза в това понятие) е длъжно да се регистрира като земеделски производител.
Това и на мен би ми било интересно да науча - форумците, които разбират от счетоводство да кажат.mila06 написа:...Какво трябва да издавам тогава като документ при продажбата?
- strutovet
- Младши потребител
Благодаря за цитата!
Обаче според текста излиза, че всеки трябва да се регистрира, дори хората с по 2 кошера, който са просто любители...
Обаче според текста излиза, че всеки трябва да се регистрира, дори хората с по 2 кошера, който са просто любители...
- mila06
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|