начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Продажба на пчелен мед директно от производител

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на пчелен мед директно от производител

Мнениеот mila06 » 09 Яну 2012, 15:03

Здравейте,
искам да ви помоля за помощ, тъй като от известно време се лутам и чета наредбите, но не съм сигурна какви всъщност са точните изисквания за да продавам пчелен мед на дребно. Ето и конкретните въпроси:

Трябва ли да съм регистриран земеделски производител или може и да не съм, стига пчелинът ми е да регистриран в общината?
Какъв документ трябва да издавам при продажбата?
В НАРЕДБА № 26 ОТ 14 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ДОСТАВКИ НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД се споменават някакви дневници за произведено и продадено количество. Това ли са документите, които трябва да попълвам при продажба? Трябва ли да имам касов апарат и да издавам касова бележка, ако не съм земеделски производител?
Благодаря!
mila06
Нов потребител

Re: Продажба на пчелен мед директно от производител

Мнениеот strutovet » 09 Яну 2012, 18:44

Трябва да имате, както регистрация като земеделски производител, така и регистрация в БАБХ (по Наредбата за регистрация и идентификация на пчелните семейства; всъщност тя предхожда другата).
Що се отнася до осчетоводяването на извършваните продажби - това няма нищо общо с ветеринарното законодателство и няма нищо общо с дневника по чл.11 от Наредбата за директните продажби - то е проблем на взаимоотношения с НАП, а не със структури на МЗХ.
strutovet
Младши потребител

Мнениеот mila06 » 09 Яну 2012, 18:57

Благодаря за отговора!
Къде обаче го има това изискване задължително да съм земеделски производител за да си продавам меда?

strutovet написа:Що се отнася до осчетоводяването на извършваните продажби - това няма нищо общо с ветеринарното законодателство и няма нищо общо с дневника по чл.11 от Наредбата за директните продажби - то е проблем на взаимоотношения с НАП, а не със структури на МЗХ.

Какво трябва да издавам тогава като документ при продажбата?
mila06
Нов потребител

Мнениеот strutovet » 09 Яну 2012, 20:50

mila06 написа:...Къде обаче го има това изискване задължително да съм земеделски производител за да си продавам меда?...
Член трети от Наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители:
"На регистрация подлежат юридически лица, еднолични търговци и физически лица, навършили 18 години, които стопанисват земеделска земя и/или осъществяват производство на земеделска продукция.
Регистрацията се извършва в областната дирекция "Земеделие" ("ОДЗ") по постоянния адрес на физическото лице или едноличния търговец или по седалището на юридическото лице въз основа на анкетни карти с анкетни формуляри, попълнени от земеделския производител." - т.е., всяко лице, което произвежда земеделска продукция (пчелният мед влиза в това понятие) е длъжно да се регистрира като земеделски производител.
mila06 написа:...Какво трябва да издавам тогава като документ при продажбата?
Това и на мен би ми било интересно да науча - форумците, които разбират от счетоводство да кажат.
strutovet
Младши потребител

Мнениеот mila06 » 18 Яну 2012, 01:08

Благодаря за цитата!
Обаче според текста излиза, че всеки трябва да се регистрира, дори хората с по 2 кошера, който са просто любители...
mila06
Нов потребител

Назад към Търговско право